Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Alicja169 10:40, 10 lip 2017

Ciekawe, pełne uroku miejsce trochę daleko ode mnie, 560 km, ale kto wie, może kiedyś w drodze nad morze..
Z wielką przyjemnością obejrzałam wszystkie fotki i proszę o więcej, jak kiedykolwiek jeszcze odwiedzisz to miejsce, Bożenko
paulina_ns 12:36, 10 lip 2017

bozga napisał(a)

Zależy od cięcia, chcesz duży krzak, tnij oszczędniej, można nawet powiedzieć że jej charakterystyczne przewieszanie się pędów ma wtedy swój urok, nieco ogołoconą podstawę można wtedy czymś podsadzić, ja tnę bardzo niziutko a na dodatek co kilka lat cięcie odmładzające więc " potwora" nie będzie

Dziękuję za odpowiedź, czasem rozmiar hortensji mnie przeraża mam jedną limelight co ma już ok 5 lat i w tym roku faktycznie dużo jej nie ścięłam i na chwilę obecną jest wysokości prawie 1,80, ale ona akurat ma miejsce żeby się rozrosnac.
malkul 16:10, 10 lip 2017

Bożenko- chciałam sie poradzić ciebie.
jak byś zrobiła - kupiłam w tym roku 16 sztuk hortensji strong anabell. i wzięłam najtańsze czyli też wiadomo że małe, nierozgałęzione, posadziłam już docelowo.
chcę aby w przyszłym roku juz było je widać, zależy mi aby jak najszybciej zrobił się szpaler
...
pytania:
I teraz? czy mam je ciąć dopiero wiosną w normalnym dla nich terminie?
czy teraz im sypnąć jakiegoś nawozu do hortensji?

ps. miałam stare z 8 sztuk wyżarły mi je prawie całkiem nornice, i teraz mocno chorują, niby kwitną ale są karłowe
bozga 18:59, 18 lip 2017

malkul napisał(a)
Bożenko- chciałam sie poradzić ciebie.
jak byś zrobiła - kupiłam w tym roku 16 sztuk hortensji strong anabell. i wzięłam najtańsze czyli też wiadomo że małe, nierozgałęzione, posadziłam już docelowo.
chcę aby w przyszłym roku juz było je widać, zależy mi aby jak najszybciej zrobił się szpaler
...
pytania:
I teraz? czy mam je ciąć dopiero wiosną w normalnym dla nich terminie?
czy teraz im sypnąć jakiegoś nawozu do hortensji?

ps. miałam stare z 8 sztuk wyżarły mi je prawie całkiem nornice, i teraz mocno chorują, niby kwitną ale są karłowe

Odpowiedziałam na priv
W załączeniu fotka z zaprzyjaźnionego ogrodu ( moje hortensjowe dzieci poczęte z patyczka )
TeresaK 19:05, 18 lip 2017

Bożenko, jak to możliwe, że z Twoich patyczków są takie "dzieci". Ja miałam piękne przedszkole patyczków, puściły piękne listki, a później padły. Gdy zajrzałam do ziemi, okazało się że nie puściły ani jednego korzonka. Co robię źle?
bozga 19:06, 18 lip 2017

Tak trochę dla usprawiedliwienia lenistwa latałam po ogródku z aparatem Ale zaraz się przebiorę i choć z godzinkę muszę go "pogłaskać " ( raczej walczyć ze wspólnym wrogiem- szczawikiem, na razie przegrywam)

bozga 19:12, 18 lip 2017

TeresaK napisał(a)
Bożenko, jak to możliwe, że z Twoich patyczków są takie "dzieci". Ja miałam piękne przedszkole patyczków, puściły piękne listki, a później padły. Gdy zajrzałam do ziemi, okazało się że nie puściły ani jednego korzonki. Co robię źle

Kochana, to już co najmniej 4 latki A z ukorzenianiem tak jest, ja mam wrażenie, że im mniej się staram tym lepiej, jak skoczę do ogródka pokażę jak pięknie wyrosły w mojej szkółce Diamantino, posadziłam koło altanki przejściowo,z myślą o kolejnym szpalerze w przedogródku jak osiągną właściwe rozmiary ( czyli 3-4 lata), teraz się zastanawiam czy ich tam nie zostawić, ale to za godzinkę
bozga 19:15, 18 lip 2017

paulina_ns 19:19, 18 lip 2017

Bogdziu wiem,że głupie pytanie, ale masz u siebie hortensje phantom? Mogę prosić jej zdjęcia? Proszę
TeresaK 19:20, 18 lip 2017

Ale cudnie... dech zapiera i... już :