Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

jona 18:33, 29 cze 2015

Bożenko, kolejny fajny patent z tymi patyczkami w środku hortensji .
danuta_szwajcer 18:47, 29 cze 2015

No to ciekawe czy mam Strong? Moze mi pomozesz jak zrobię zdjęcie mojej? A dzisiaj stałam nad tymi patyczkami, chyba jutro kupie, kupiłam z bambusa bo i ogrodowe jakos mi się pokładają. Czy nawozem Siła Magiczna w rozpylaczu jak już są kwiaty czy pąki to też można pryskać czy tylko do gleby? Pozdrawiam
rzulieta 19:41, 29 cze 2015

Ja mam pytanie a czy takie patyki z Miskanta Olbrzymiego się nadadzą jako podpórki pod hortensje? Można je giąć? Ma ktoś doświadczenie?
bozga 21:17, 29 cze 2015

Pozdrawiam wszystkich odwiedzjących, postaram się zbiorczo odpowiedzieć na pytania, jak coś przegapię dajcie znać

Wybitne tendencje do pokładania ( poza nr 1 -Anabelkami) mają też pędy Grandiflory, Diamant Rouge i Bombshell. Sztywne pędy to cecha Phantoma, Pinky Winky, Magical Candle, Early Sensation, Wim's Red i Bobo ( wymieniłam te najczęściej goszczące w naszych ogrodach). Pozostałe ( w tym Vanilki, Limonki i Magical Moonlight) są pośrodku -wcześniej czy później w zależności od ciężaru kwiatów i opadów deszczu też będą się przewieszać i trzeba je podwiązać.

Osobny prblem to formy pienne
Podam dwa przykłady-pierwsza fotka- Phantom, sztywne pędy pod kątem ostrym- nic nie trzeba robić i przeciwieństwo na fotce drugiej -Diamant Rouge (już teraz pędy się rozkładają na boki i je podwiązałam

Z daleka nic nie widać a z bliska wygląda to tak

bozga 21:28, 29 cze 2015

Teraz wracam do Anabelki w wersji klasycznej i strong ( proszę zwrócić uwagę na czerwony znacznik na patyku jako wyznacznik wysokości). Rośliny jeszcze bardzo młode ale w tym samym wieku, wiosną z uwagi na to, że były przesadzane przycięte na tej samej wysokości ok 10-15 cm nad ziemią)

strong
klasyka

Ta różnica w wysokości w przypadku starszych egzemplarzy jest jeszcze bardziej widoczna. Jak w pełni rozwiną się kwiaty pokażę kolejne różnice
bozga 21:37, 29 cze 2015

Jedziemy dalej- ja też używam patyczków z miskanta ale do mniejszych egzemplarzy, do dużych krzaków najlepsze sa metalowe pręty pokryte zieloną plastikową powłoczką. Magicznej siły używam tylko doglebowo. Chyba już odpowiedziałam na wszystkie pytania

A skoro zrobiło się trochę żółto to wklejam wiesołka plożącego

Iwcia 21:40, 29 cze 2015

Ja moim kupuje drewniane kije od szczotki. Są super stabilne.
rzulieta 21:41, 29 cze 2015

Hortensja debolistna z lilakiem? Bosko to wygląda!
Tesska 21:45, 29 cze 2015

fajnie wytłumaczone to podwiazywanie dziekuję ja kupiłam sobie
ŚNIEŻNOBIAŁA KULISTA hortensja ANNABELLE gigant! to jest ta strong? pisze ,że dorasta do 1 m
bozga 21:50, 29 cze 2015

I na dobranoc trochę kwitnących egzemplarzy
Bavaria zmienia się jak kamelon

Praecox mały jeszcze i posadzony w głębi ( z uwagi na docolowe duże rozmiary )
nn z castoramy z zeszłego roku - piękny odcień

Merville Sanguinea tylko na pierwszy rzut oka podobny do poprzedniczki ale ma też znacznie ciemniejsze liście

I moja najstarsza różowa piękność