Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 21:12, 30 cze 2015

danuta_szwajcer napisał(a)
Piękny kącik zadumy A masz czas na podumanie? Trawka śliczna no i masz racje, że za chwile będzie znowu wypalona. ILe lat ma hakone? Bardzo ładna, u mnie nornice ją lubią Dałam zdjęcia horti i jeżeli możesz zerknąć czy to Strong czy nie?

Danusiu mam dwie odmiany Hakonechloa
All Gold- bardzo delikatna, rośnie powoli, szybko się przypala, wyraźnie do miejsc cienistych

I jej przeciwieństwo Aureola, szybko się rozrasta, jest dość ekspansywna, radzi sobie w pełnym słońcu, na trzeciej fotce z własnego podziału

A w kąciku zadumy siadam właściwie wypić kawę na chybcika i zawsze towarzyszy mi krok w krok mój kot
deszczowymaj 21:15, 30 cze 2015

Bożenko Cudnie u Ciebie
Ogród zadbany,wypielęgnowany aż po ostatnie ździebełko w trawie
bozga 21:49, 30 cze 2015

Sonka napisał(a)
Ależ pięknie u Ciebie, tyle pięknych i jakże dorodnych drzew, cudny busz, taki lubię. Sama to ogarniasz? Masz sporo liściastych zostawiasz liście czy je wybierasz z rabat? No i zapytać chcę o cedra? nie przemarza? bo nie masz określonego rejonu w avatarku.
Ile lat liczy ogród? Gratuluję, jest wyjątkowo piękny, taki dojrzały i aż chciałoby się usiąść na ławeczce i oddać swe zmysły otaczającemu pięknu.

Liściaste dominują w moim ogrodzie, nadają mu specyficzny klimat i zmienność nie do osiągnięcia przy iglakach. Ale oczywiście jest coś za coś, dużo roboty jesienią ( liście sprzątam tylko z trawnika i ze żwirku, na rabatach korowych do wiosny nie ma po nich prawie śladu) no i oczywiście cięcie od sanitarngo do porządnej wycinki wczesną wiosną
A to moje największe okazy:

Nie sposób pominąć mojego oczywiście wypełzającego już na ulicę "potwora"
bozga 21:53, 30 cze 2015

c.d.
Ogród będzie miał 8 rok, cedr jest w nim prawie od samego początku, mieszkam w lubuskim i na szczęście nie miałam problemu z przemarzaniem

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających

paola1a 22:27, 30 cze 2015

Powalił mnie widok Twojego szpaleru z the fairy- przepiękne są. Jak to robisz że z nich takie potwory urosły? Przycinasz je wiosną lub jesienią, czym zasilasz? I ile lat mają te róże? Poza tym oczywiście wszystko inne przepiękne, nie mogę się doczekać kwitnienia hortensji, będzie co oglądać. W sumie nieco się zainspirowałam Twoimi nasadzeniami hortensjowymi ale na taki efekt jak u Ciebie pewnie będę musiała poczekać
Dorota123 23:10, 30 cze 2015

bardzo miło spaceruje się po Twoim ogrodzie.
Przydatna lekcja podwiązywania hortensji.
violinek 23:16, 30 cze 2015

Nieustajaco podziwiam ..masz taki ogrod " milosny " - kochasz rosliny - a one Ciebie - co widac w kazdym zakamarku
Jak Ty to sama ogarniasz ???
AGDULA 23:21, 30 cze 2015

Na dobranoc odbyłam spacer po Twoim ogrodzie, aż się wierzyć nie chce, że na 10 arach tyle rózności można zmieścić Cudnie.
danuta_szwajcer 06:52, 01 lip 2015

No to teraz już wiem, że mam All Gold więc muszę poszukać Aureole bo jest piękna Dziękuje za obrazkowe i opisowe przedstawienie Pozdrawiam
anabuko1 07:46, 01 lip 2015

Piękny ogród to za mało powiedzieć tak!
Jest prześliczny.Taki wzorcowy.Mój to taki różny, nie poukaładny. ale mnie tę cieszy , taki jaki juz mam