Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

aga_podlasie 21:57, 15 lip 2015

Bożenko, fajnie, że się nam pokazałaś
Piękne te twoje anabellki, pozytywnie zazdroszczę
Pozdrawiam
Pawlus 22:51, 15 lip 2015

Już kilka razy odwiedzałem ogród ale nigdy wpisu nie zostawiłem. A przecież jestem fanem hortensji i ostatnio sadzę je wszędzie

Masz prawdziwy hortensjowy raj.

Chciałem kupić sobie Strong Anabelle. Masz je? Też leżą po deszczu?

Pozdrawiam
bartek_luberda 18:06, 16 lip 2015

O królowa hortensji jaka piękna kobitka Pozdrawiam
agatanowa 05:17, 17 lip 2015

bozga napisał(a)

Sorki, że nie odpisałam odnośnie zasilania hortensji, juz koryguję swoje niedopatrzenie . Z nawożeniem trzeba bardzo uważać bo co za dużo to niezdrowo, często zamiat dużych kwiatostanów otrzymujemy wybujałe długie łodygi, które później brzydko się przewieszaja pod ciężarem kwiatów. Używam właściwie tylko magiczną siłę do hortensji ( tak się nazywa ta odżywka) co 2-3 tygodnie. Idealnie konieczność nawożenia można zaobserwować po blędnących liściach np Anabelki, które w ciągu kilku dni po nawożeniu znowu mają ciemnozielony kolor . Większą uwagę przykładam natomiast do ich podlewania, im więcej wody tym kwiaty dorodniejsze i dłużej świeże.

A powojnik to Generał Sikorski, polecam, bezproblemowy, kwitnie długo, kwiaty rzeczywiście mają piękny niebieski kolor, fotka nie oddaje rzeczywistego odcienia

Moim ulubionym jest natomiast Błękitny Anioł

Z białych bardzo polecam Popiełuszko

Bożenko,bardzo bardzo dziękuję,również za wizytę u mnie

edit: chyba skusze sie na obydwa; na maqinesie: chyba polskie odmiany powojników sprawują się najlepiej, w kazdym razie u mnie (poza sklodowską, kt. sie nie zaklimatyzowala), ale Polish Spirytus i Krakowowiak na razie sa OK

Ewa777 10:59, 17 lip 2015

Bożenko, czarujesz nie tylko hortensjami Powojniki też cudowne, nie zapominając też o ogrodniczce Pozdrawiam również hortensjowo zakręcona
Tesska 11:17, 17 lip 2015

Jak ja lubie Twoje hortensje diamantuno cudna , powojnik piekny czy na zime go obcinasz? czy zostaje tak jak jest ?
bozga 11:13, 19 lip 2015

Pawlus napisał(a)
Już kilka razy odwiedzałem ogród ale nigdy wpisu nie zostawiłem. A przecież jestem fanem hortensji i ostatnio sadzę je wszędzie

Masz prawdziwy hortensjowy raj.

Chciałem kupić sobie Strong Anabelle. Masz je? Też leżą po deszczu?

Pozdrawiam

Sorki, że odpowiadam dopiero teraz ale ćwiczę silną wolę- ogrodowisko tylko 2x w tygodniu bo inaczej dom odłogiem leży
Polecam Strong Anabelle, wyraźnie wyższa i większe kwiaty, oczywiście też się pokłada, chociaż im starszy krzak to pędy sztywniejsze

bozga 11:18, 19 lip 2015

Dzisiejszy spacer, ciągle z niepokojem patrzę w niebo bo było ostrzeżenie dla naszego rejonu przed gradobiciem ( na szczęście nawet deszczyk nie popadał) . Piesek też mi chętnie towarzyszył

bozga 11:21, 19 lip 2015

c.d.

bozga 11:23, 19 lip 2015

Z innej perspektywy