Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

Juzia 14:27, 19 kwi 2017

nawigatorka napisał(a)
u mnie miała całe trzy centymetry. przez dwa lata. nie wyrzucam raczej roslin ale ona zasłuzyła

No tak to już jest z roślinami
Kupisz, bo gdzieś zobaczysz i się spodoba....a u ciebie rosnąć nie chce
amelia_b 14:27, 19 kwi 2017

nawigatorka napisał(a)
mnie tez a nieczęsto mi się zdarza
ciśnienie, wszyscy meteopaci
Makusia 18:05, 19 kwi 2017

Ja się nie znam, ale mam wiedzę nabyta, że hakone płytko i z kora przekopać. Chyba... Raczej chyba na pewno
amelia_b 09:18, 20 kwi 2017

jak tam pogoda? też masz słońce?
Kawa 09:19, 20 kwi 2017

amelia_b napisał(a)

przepraszam jakie słońce???gdzie????
amelia_b 09:27, 20 kwi 2017

Kawa napisał(a)

przepraszam jakie słońce???gdzie????
a u mnie np
zawitka 09:31, 20 kwi 2017

No to wiem dlaczego moja Hakone tyż nie bardzo rośnie, jak się ociepli to wysadzę
Juzia 10:04, 20 kwi 2017

amelia_b napisał(a)
a u mnie np

i u mnie
iwka 10:57, 20 kwi 2017

Makusia napisał(a)
Ja się nie znam, ale mam wiedzę nabyta, że hakone płytko i z kora przekopać. Chyba... Raczej chyba na pewno

wszystko się zgadza

też mam nabytą, ale sklerozę również mam przeszukałam notatki i proszę bardzo, wszystko o hakone, oczywiście Toszkowe porady

HAKONE
Wszystko zależy od tego jak wypasione sadzonki uda ci się kupić. Czasami jest kilka piórek i nie ma z czego dzielić. Zawsze pierwszy rok hakone ciutkę marudzi i słabo przyrasta, bo korzeni się. W drugim roku już ładnie startuje i tak systematycznego podlewania nie potrzebuje. Tak więc wszystko zależy od sadzonki.

Namawiam gorąco abyś ją wyjęła i sporo wokół przekopała z korą. Sadzisz płytko. W połowie kwietnia, jak tylko zacznie się zielenić/żółcić ścinasz suche na 3-5cm, sypiesz na kępę ok 1-2cm kompostu. Co dwa lata kępę po obrębie obsypujesz korą. Pierwszy rok trzeba systematycznie podlewać, bo się korzeni.

Pod hakone bardzo ważne jest przekopanie ziemi na około 10cm z dużą ilością kory.

Hakone nie trzeba od razu całej kępy wykopywać. Wystarczy nożem naciąć pas i ten pas ująć.

45cm to by było za gęsto dla zwykłej macra hakonechloa. Te wszystkie pasiaste i żółte są dwa razy mniejsze. Inna sprawa, że tylko plastikowe rośliny się nie rozrastają. Wszystko się rozrasta ku uciesze ogrodnika, który musi kontrolować sytuację (i bardzo to lubi)

Ziemię pod hako koniecznie trzeba szerzej przekopać z korą. Zrobić płytki dołek i "placek" kępy kładziemy ciut wyżej niż poziom ziemi. To "ciut" to ok. 1-2cm. Obsypujemy korą drobniutką. Tak u mnie od 5 lat rośnie jak głupia.

Edit
Kory pod hako, RB, carexy trzeba dawać w sporej ilości - działa przeciw fytoftorozie (grzybicy korzeni), spulchnia glebę, napowietrza, potem przetwarza się w próchnicę, czyli ogólnie rzecz ujmując działa przeciw wygniwaniu korzeni.
iwka 10:58, 20 kwi 2017

amelia_b napisał(a)
nie mam dzisiaj ale w swetrze jestem nie dam się

piecyk w biurze włączyłam bo w nogi zmarzłam