Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

iwka 21:58, 27 maj 2017

AsiaK_Z napisał(a)

Zgrzeszyłabyś gdybyś nie kupiła ładne okazy
hihi noooo a teraz mam problem, bo nie mam gdzie posadzić
Gardener27 22:08, 27 maj 2017

Żabciu szalejesz artystycznie na papierze Nie kumam o co chodzi z tym pochyleniem nasadzeń ? Tak jak Toszka radzi bez przymiarki w terenie się nie obejdzie.

Odnośnie zagospodarowania blaszaka. Ja bym nad nim całym zrobił pergolę a nie tylko obok, wizualnie będzie lepiej wyglądać. Posadzisz pnącza i całość będzie miała zielony dach.
iwka 22:17, 27 maj 2017

Toszka napisał(a)
Iwonko, tak, o coś takiego chodzi. Mądra Dziewczynka

Weź kilka kołków/patyków połączonych sznurkami i ponaciągaj. Potem ustaw doniczki, kubełki i pochodź w te i we wte. Popatrz czy taki efekt cię satysfakcjonuje. Zwróć uwagę jak będą zmieniać się osie ustawień jak w kalejdoskopie. Wszystko będzie zależeć z której strony patrzysz i jak ustawisz wzrostowo. To taki trik
Może lepszy będzie inny kąt ustawienia. Poeksperymentuj. Zabawy trochę, ale efekt zdumiewający

Toszka !!! ale dałaś mi zadanie !!! Chyba nie umiem Dwie godziny spędziłam na przestawianiu doniczek, sąsiedzi mieli radochę efekt taki, że ciemno się zrobiło i dalej nic nie wiem Trudne to bardzo, w rządku łatwiej posadzić Jutro jeszcze się pobawię

iwka 22:23, 27 maj 2017

Gardener27 napisał(a)
Żabciu szalejesz artystycznie na papierze Nie kumam o co chodzi z tym pochyleniem nasadzeń ? Tak jak Toszka radzi bez przymiarki w terenie się nie obejdzie.

Odnośnie zagospodarowania blaszaka. Ja bym nad nim całym zrobił pergolę a nie tylko obok, wizualnie będzie lepiej wyglądać. Posadzisz pnącza i całość będzie miała zielony dach.

mówisz nad blaszakiem ? nie myślałam nawet o tym. Kupiłam wisterię i chciałam ją gdzieś tam posadzić w pobliżu, żeby puścić po stabilnej pergoli, bo garaż to gotowiec, więc wiesz, wisteria pewnie by go ugięła na kolana

Gardener27 22:25, 27 maj 2017

Tak Iwonko, pergola pod którą będzie schowany blaszak, a wisteria pójdzie po pergoli.
iwka 12:45, 28 maj 2017

Gardener27 napisał(a)
Tak Iwonko, pergola pod którą będzie schowany blaszak, a wisteria pójdzie po pergoli.
Pergola musi byś wyższa od blaszaka, bo jak pnącze będzie leżało na blasze, to będzie je pewnie paliło. Z drugiej strony w zamyśle miałam kwiaty wisterii nad głową muszę przemyśleć temat
iwka 12:53, 28 maj 2017

Pozdrawiam Was dzisiaj orlikami Black Barlow, mam całe trzy sztuki, pierwszy rok i takie malutkie są, mam nadzieję że w kolejnym roku będzie już je widać na rabacie

iwka 21:53, 28 maj 2017

Czy to misecznik ?

Toszka 22:46, 28 maj 2017

Tak.

Akurat u Madżenki podawałam listę środków.
"Zamienniki (odpowiedniki) dla Confidor 200 SL zawierające substancję czynną imidachlopryd - 200 g to Astep 225 FS, Imido 200 SL, Imidor 200 SL, Kogan 200 SL, Kohinor 200 SL, Montur Forte 230 FS, Nuprid 200 SC, Nuprid 600 FS, Nuprid Max 222 FS, Prestige Forte 370 FS, Cloprid 20 SL, Ogrodnik AE."

Oprysk lipiec-sierpień, bo wtedy nowe pokolenie wychodzi spod chitynowych tarczek. Teraz chityna skutecznie chroni. Drugi czas - Promanal- to połowa marca, przed okresem wegetacji, a w temperaturach powyżej 12 stopni.
iwka 13:07, 29 maj 2017

a niech to !!! Sprawdzałam i nic nie widziałam do wczoraj

Dzięki Iwonko. Wyczytałam jeszcze odpowiedź Mazana :

"Teraz tylko opryski .Mospilan lub Ortus czy Magus, w przeciwnym razie w czerwcu będzie ich odpowiednio więcej, a w sierpniu nie ogarniesz, gdy będą szły na swoje 'zimowiska'."

Rozumiem, że mospilanem mogę teraz, a za 10 dni kohinorem np.
czy odczekać jeszcze ze dwa tygodnie, zanim zaczną wyłazić

i to sobie wkleję
Mospilan - 0,2% --> czyli 20 gram na 10 l wody
Kohinor - oprysk 0,15 --> czyli 15 ml na 10 l wody