Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

babka 11:19, 06 cze 2017

A ja się zastanawiałam co to za płachty powiedziałaś
Tą magiczną siłą co podlegasz? bo nie doczytałam.
Wczoraj do 22 z florovitem latałam.

Za cisy zaciskam kciuki
AsiaK_Z 11:21, 06 cze 2017

Też właśnie wczoraj kupiłam taką Siłę
Iwonkaaaaaaa Żabciuuuuuu Żabulkoooo zrobisz mi taki ogród jak Twój??? No tak mi się u Ciebie podobaaaaaaa będę chyba papugować
iwonkap 11:34, 06 cze 2017

Toszka napisał(a)

Jesli był z doniczki, to z olbrzymim prawdopodobieństwem podłożem był torf, a ten jeśli wyschnie to w gruncie nie namacza się (chyba, że rzeka wyleje). Podlewaj raz w tygodniu, obficie. Nie wiem jak duży jest ten cis, ale załóżmy, że ma ok. 60cm, to trzeba podleać dwoma kubłami wody w odstępie 1-2 godzin. Warto przed podlaniem leciutko naokoło przegrabić/przepazurkować ziemię tak by woda wsiąkała. Głęboko wsiąkała, a nie rozpływała się na boki.

Sposób podlewania zależy od gleby jaką mamy w ogrodzie. Trzeba się jej nauczyć. Warto zrobić eksperyment na pustym miejscu i zasymulować podlewanie. Nalać kubeł wody, a potem jak wsiąknie wykopać dołek i sprawdzić jak głęboko wsiąkła woda. Czym ziemia pulchniejsza i z większą ilością próchnicy tym lepiej nasiąka (pomijam piaski, bo to insza inszość). Rezultat eksperymentu może być szokujący. Ja już z węża nie podlewam, bo mozna się oszukać. leję do konewki i kubłów. Znam też dokładnie czas (i ciśnienie wody) i wiem ile minut napełnia mi się 10litrów.
Przy bardzo przesuszonej glebie kładę węża ogrodowego, nastawiam strumień wody na maleńki i siorpie tak kilka, kilkanaście godzin.
Dodam jeszcze, dla uzupełnienia, że jeśli rurki systemu nawadniania są nieprawidłowo rozłożone, to nawodnienie ziemi także bywa bardzo złudne.

dziękuję. Coś chyba lepszego od torfu był bo sie tak nie zbiło jak stały w donicy ale wybrałam/ rozerwałam/ wydłubałam ostrożnie na ile sie dało. Dałam Twoja mieszankę i podlewam ale jak widzę może za mało dzisiaj zrobię im wiaderkową kąpiel i będę je bardziej dopieszczać bo podlewam ale pewnie za mało gleba gliniasta bardziej i zrobiony rów na Twoją mieszankę godzie posadziłam te egzemplarze i maja tak pewnie do 60 cm
nawigatorka 11:38, 06 cze 2017

Moje tez maja powolo jakieś przyrosty choc nie wszystkie. Niektore sypia się dalej
Mirka 11:56, 06 cze 2017

Iwonka dwa krzaczki pomidorków no fiesz Ja nawet 20.ziemniaczków posadziłam ciekawe czy urosna o plonach nie wspomnę
Mirka 12:00, 06 cze 2017

iwonkap napisał(a)

dziękuję. Coś chyba lepszego od torfu był bo sie tak nie zbiło jak stały w donicy ale wybrałam/ rozerwałam/ wydłubałam ostrożnie na ile sie dało. Dałam Twoja mieszankę i podlewam ale jak widzę może za mało dzisiaj zrobię im wiaderkową kąpiel i będę je bardziej dopieszczać bo podlewam ale pewnie za mało gleba gliniasta bardziej i zrobiony rów na Twoją mieszankę godzie posadziłam te egzemplarze i maja tak pewnie do 60 cm
Toszko kochana mam 10 ukorzenionych przez siebie cisów ziemię 5 kl.czyli byle jaka.Moje ciski dają radę na tej ziemi .Dołków nie zaprawiałam i wody mają tyle co z nieba.
Toszka 12:03, 06 cze 2017

nawigatorka napisał(a)
Moje tez maja powolo jakieś przyrosty choc nie wszystkie. Niektore sypia się dalej

Sypią się, bo koniec maja do końca czerwca to normalny czas na zrzucanie starych igieł przez cisy. Zatrzyma się do połowy lipca (najdłużej)'
Cały czas trzymam kciuki.

Jeszcze raz podkreślam z podlewaniem - lepiej raz w tygodniu a bardzo obficie niż codziennie, lub co drugi dzień mało. Częste, a małe podlewanie nie nawilży gleby w głębokich partiach, a roślina pobiera wodę korzeniami od dołu.
Toszka 12:07, 06 cze 2017

Mirka napisał(a)
Toszko kochana mam 10 ukorzenionych przez siebie cisów ziemię 5 kl.czyli byle jaka.Moje ciski dają radę na tej ziemi .Dołków nie zaprawiałam i wody mają tyle co z nieba.

Mirko, twoje cisy mają całe korzenie. A tu dyskusja idzie o niesłynnych cisach z gołym, uszkodzonym i przesuszonym korzeniem.
Też mam setki, jesli nie tysiące cisowych siewek i dają radę bez problemu (choć te podlewane systematycznie lepiej dają sobie radę)

EDIT
7 lat temu sadziłam maluchy z sadzonek ok. 15-20cm. Dostały wszelakie dobra. Dziś, pomimo drastycznego cięcia mają około 2m.

iwka 12:15, 06 cze 2017

Nie będę już zaśmiecać u Kasi,Iwonka, powiedz czy teraz można przesadzić perovskę, czy lepiej nie ruszać już? Ten chol....y przegorzan tak mi zdominował rabatę, że wcale jej nie widać
ren133 13:34, 06 cze 2017

Toszka napisał(a)
Z tego co za miedzą iw ogrodzie dostępne - pokrzywa (bez kwiatów), skrzyp, mniszek... w praktyce wszystko się nadaje

Dzięki wielkie za wyjaśnienie ... przyrosty moich cisów są właśnie średnio zielone ale w czerwcu już pęknie wyglądają ... gorzej ze "stożkami" kupowanymi wiosną - mają dużo żółtego ale sa też przyrosty

Gnojówka z pokrzyw chyba idealna do cisów bo dodatkowo odkwasza glebę?

Ale czy powinnam ją lać na świeże stożki?