Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

anka_ 09:07, 06 cze 2017

iwka napisał(a)

A taka mają pelerynke
Ha, ha, ha... prawie jak moje. Tylko u mnie biała
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
ren133 09:22, 06 cze 2017

Toszka napisał(a)
W drugim tłoczeniu trochę wypuści. Teraz niech się korzeni. Jak się ukorzeni, tak na fest, to nadrobi zaległości.

Toszka a kiedy jest drugie tłoczenie
Toszka 09:45, 06 cze 2017

Drugie tłoczenie jest sierpień/wrzesień. Ale spóźnialskie cisy puszczą jeszcze przyrosty w lipcu.

Baccata zazwyczaj ma przyrosty miedziane, które potem zielenieją. Piszę "zazwyczaj" bo i są takie które mają od razu zielone przyrosty.
Mam jeden stożek z miedzianymi przyrostami i ma to swój niezaprzeczalny urok.

Trzy lata temu sadziłam stożek (ok.1,80m). Źle upchnęłam ziemię w korzenie i nawaliłam z sumiennym podlewaniem w suszę 2 lata temu. Stożek był tak suchy, ze na 100% Szefowa by mi napisała "wywal". Nie poddałam się - wszystkie drobniutkie, suche gałązki wycięłam. Stożek wyglądał jak drzewko bożonarodzeniowe pod koniec lutego Suche gałązki łatwo wymacać, bo przy lekkim zgięciu pękają. Żywe gałązki (wyglądające jak suche) uginają się mniej lub bardziej elastycznie). Od środka wycięłam suche i zrobiłam przewiew (w zeszłym roku Anbu tak wycinała stozki i kulki). Pierwsze przyrosty wypuścił w lipcu. Potem poprawił pod koniec września. A w zeszłym roku na wiosnę poszedł po bandzie i nikt by nawet nie przypuszczał, ze był jakiś problem.

Zróbcie cisom gnojówkę i podlewajcie co 2 tygodnie - wprowadzi to do gleby mikroorganizmy i wspomoże system korzeniowy.
iwonkap 09:57, 06 cze 2017

iwka jaka ta magiczną silą podlewasz ?

Toszka napisał(a)

Zróbcie cisom gnojówkę i podlewajcie co 2 tygodnie - wprowadzi to do gleby mikroorganizmy i wspomoże system korzeniowy.

z czego najlepiej ?
Toszka 10:03, 06 cze 2017

Z tego co za miedzą iw ogrodzie dostępne - pokrzywa (bez kwiatów), skrzyp, mniszek... w praktyce wszystko się nadaje
iwka 10:24, 06 cze 2017

iwonkap napisał(a)
iwka jaka ta magiczną silą podlewasz ?

Raz w tygodniu
iwka 10:25, 06 cze 2017

gnojówką jeszcze nie podlewałam cisów, ale mam jeszcze trochę, powinno wystarczyć, dzisiaj podleję
iwonkap 10:54, 06 cze 2017

Toszka napisał(a)
Z tego co za miedzą iw ogrodzie dostępne - pokrzywa (bez kwiatów), skrzyp, mniszek... w praktyce wszystko się nadaje

super, raz swoje podlałam tak nieśmiało to ponownie to zrobię Kupiłam w doniczce i teraz u mnie zrobiły sie takie seledynowe bardziej niż zielone. Posadzone w Twojej mieszance
AngelikaX 10:57, 06 cze 2017

iwka napisał(a)

Przyszłam pospacerować po Twym ogrodzie... obłędnie masz!
Toszka 11:16, 06 cze 2017

iwonkap napisał(a)

super, raz swoje podlałam tak nieśmiało to ponownie to zrobię Kupiłam w doniczce i teraz u mnie zrobiły sie takie seledynowe bardziej niż zielone. Posadzone w Twojej mieszance

Jesli był z doniczki, to z olbrzymim prawdopodobieństwem podłożem był torf, a ten jeśli wyschnie to w gruncie nie namacza się (chyba, że rzeka wyleje). Podlewaj raz w tygodniu, obficie. Nie wiem jak duży jest ten cis, ale załóżmy, że ma ok. 60cm, to trzeba podleać dwoma kubłami wody w odstępie 1-2 godzin. Warto przed podlaniem leciutko naokoło przegrabić/przepazurkować ziemię tak by woda wsiąkała. Głęboko wsiąkała, a nie rozpływała się na boki.

Sposób podlewania zależy od gleby jaką mamy w ogrodzie. Trzeba się jej nauczyć. Warto zrobić eksperyment na pustym miejscu i zasymulować podlewanie. Nalać kubeł wody, a potem jak wsiąknie wykopać dołek i sprawdzić jak głęboko wsiąkła woda. Czym ziemia pulchniejsza i z większą ilością próchnicy tym lepiej nasiąka (pomijam piaski, bo to insza inszość). Rezultat eksperymentu może być szokujący. Ja już z węża nie podlewam, bo mozna się oszukać. leję do konewki i kubłów. Znam też dokładnie czas (i ciśnienie wody) i wiem ile minut napełnia mi się 10litrów.
Przy bardzo przesuszonej glebie kładę węża ogrodowego, nastawiam strumień wody na maleńki i siorpie tak kilka, kilkanaście godzin.
Dodam jeszcze, dla uzupełnienia, że jeśli rurki systemu nawadniania są nieprawidłowo rozłożone, to nawodnienie ziemi także bywa bardzo złudne.