Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

Toszka 14:27, 06 cze 2017

iwka napisał(a)
Nie będę już zaśmiecać u Kasi,Iwonka, powiedz czy teraz można przesadzić perovskę, czy lepiej nie ruszać już? Ten chol....y przegorzan tak mi zdominował rabatę, że wcale jej nie widać

Perovskia teraz odchoruje przesadzanie. Nawet może nie zakwitnąć. Ona natychmiast mdleje. W tym roku musisz się przemęczyć. Najlepiej przesadzać ją w kwietniu wraz z cięciem.

Ren, podlewaj cisy gnojówką - na pewno glebie pomożesz i korzeniom.
szi 14:50, 06 cze 2017

hej Iwka, melduję ,że podczytuję ale czasu brak na pisanie.
Po zamknięciu mojego wątku nie mam gdzie prosić o pomoc, a wiem, że Ty po starej znajomości bardzo krzyczeć nie będziesz, więc jeśli mogę to tu poproszę. Może ktoś się ulituję. Napisałam już w pojedynczych pytaniach ale post przepadła bez odpowiedzi, wkleję linka to może któraś kochana ogrodniczka się ulituje bo zapaści przez ta rabatkę dostanę.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=669

dodam jeszcze, że tam to chyba wszystko słabo rośnie bo ziemia się wysusza i zimą przemarza choć ta rabata nie ma dna więc tak w sumie jak by rośliny posadzone w normalnym gruncie były.
Nowy pomysł to pod te trzmieliny dać irysy trawolistne ale nie wiem jak długo te liście są takie ładne.
Sorki jeszcze raz za tą prywatę.
Ps. ogród tak jak dawniej - mega)
Toszka 15:13, 06 cze 2017

Szi, przecież dziewczyny zaproponowały ci lawendę lub szałwię. Irysy krótko kwitną, potem same liście są. Konwalnik ci tam nie rośnie, bo on do półcienia i dodatkowo zaczyna startować w czerwcu. Długo się zadomawia.
nawigatorka 15:36, 06 cze 2017

Toszka napisał(a)

Sypią się, bo koniec maja do końca czerwca to normalny czas na zrzucanie starych igieł przez cisy. Zatrzyma się do połowy lipca (najdłużej)'
Cały czas trzymam kciuki.

Jeszcze raz podkreślam z podlewaniem - lepiej raz w tygodniu a bardzo obficie niż codziennie, lub co drugi dzień mało. Częste, a małe podlewanie nie nawilży gleby w głębokich partiach, a roślina pobiera wodę korzeniami od dołu.
wiem, że cis ma dużą zdolność regeneracji. oby bardzo dużą bo jak nie...
u nas na razie podlewa głównie niebo na szczeście
iwka 17:01, 06 cze 2017

Toszka napisał(a)

Perovskia teraz odchoruje przesadzanie. Nawet może nie zakwitnąć. Ona natychmiast mdleje. W tym roku musisz się przemęczyć. Najlepiej przesadzać ją w kwietniu wraz z cięciem.

Ren, podlewaj cisy gnojówką - na pewno glebie pomożesz i korzeniom.

ok, w takim razie nie ruszam jej

iwka 17:35, 06 cze 2017

szi napisał(a)
hej Iwka, melduję ,że podczytuję ale czasu brak na pisanie.
Po zamknięciu mojego wątku nie mam gdzie prosić o pomoc, a wiem, że Ty po starej znajomości bardzo krzyczeć nie będziesz, więc jeśli mogę to tu poproszę. Może ktoś się ulituję. Napisałam już w pojedynczych pytaniach ale post przepadła bez odpowiedzi, wkleję linka to może któraś kochana ogrodniczka się ulituje bo zapaści przez ta rabatkę dostanę.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=669

dodam jeszcze, że tam to chyba wszystko słabo rośnie bo ziemia się wysusza i zimą przemarza choć ta rabata nie ma dna więc tak w sumie jak by rośliny posadzone w normalnym gruncie były.
Nowy pomysł to pod te trzmieliny dać irysy trawolistne ale nie wiem jak długo te liście są takie ładne.
Sorki jeszcze raz za tą prywatę.
Ps. ogród tak jak dawniej - mega)

Sylwia, żaden problem, pytaj o co chcesz i kiedy chcesz

ja bym tam coś zwiewnego posadziła, jakąś trawkę, tylko która przezimuje?

tak patrzę i ta donica wcale nie jest wysoka, lawendy na pewno przezimują i na słońcu będzie im dobrze.

Jak ziemia słaba może trzeba wymienić
szi 18:08, 06 cze 2017

Dzięki dziewczyny.
Właśnie ja też bym tam chciała coś zwiewnego i wcale nie musi być kwitnące, ale też żeby szybko startowało.
Pewnie skończy się na szałwii, ale wtedy czarne tulipany chyba muszą zmienić lokalizację a miały jesienią potroić liczebność. pozdrawiam
malkul 19:01, 06 cze 2017

ren133 napisał(a)

Dzięki wielkie za wyjaśnienie ... przyrosty moich cisów są właśnie średnio zielone ale w czerwcu już pęknie wyglądają ... gorzej ze "stożkami" kupowanymi wiosną - mają dużo żółtego ale sa też przyrosty

Gnojówka z pokrzyw chyba idealna do cisów bo dodatkowo odkwasza glebę?

Ale czy powinnam ją lać na świeże stożki?
ja polałam wszystkie rabaty nawet szkalrnię i warzywnik
amelia_b 19:09, 06 cze 2017

iwka napisał(a)

Sylwia, żaden problem, pytaj o co chcesz i kiedy chcesz

ja bym tam coś zwiewnego posadziła, jakąś trawkę, tylko która przezimuje?

tak patrzę i ta donica wcale nie jest wysoka, lawendy na pewno przezimują i na słońcu będzie im dobrze.

Jak ziemia słaba może trzeba wymienić
Iwonka a nasza montana? Fajny by zielony dywan dała
frezja 20:00, 06 cze 2017

szi napisał(a)

Pewnie skończy się na szałwii, ale wtedy czarne tulipany chyba muszą zmienić lokalizację a miały jesienią potroić liczebność. pozdrawiam

Przecież tulipany są dużo wcześniej przed szałwią.