Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

iwka 11:48, 07 wrz 2017

anna_t napisał(a)
trakty to chodzilo mi o trawniki a na rabatach no to pewnie że różne trawy, wedle uznania. przestrzeń masz ogromną i tak pomyslałam sobie że trochę by to zakręciło polem widzenia
ale wiesz ja się nie znam
a ja się znam? Ty już przerabiałaś u siebie, masz doświadczenie

Sylvana napisał(a)
Przyszło mi na myśl jedno....czy Ty nie lubisz otwartych przestrzeni?....bo starasz się ją okropnie ograniczać....bardzo dużo się dzieje i nie wiem czy nie za dużo....uspokoiłabym co nie co....hę?
lubię i to bardzo nie chcę absolutnie się zamykać, ale stało się tak, że będę miała sąsiadów od strony warzywnika. Twierdzą że nie będą budować wysokiego domu, ale różnie to może być.

Wiem, ze za dużo się dzieje, szczególnie na tych moich planach, w zamyśle było to , że im dalej tym wyższe trawy, wśród nich drzewa i byliny, ale też nie chcę mieć od tarasu do końca działki trawnika, trzeba to jakoś przełamać.

Ja muszę posadzić jakieś drzewa, nie mam tam ani jednego.

nawigatorka napisał(a)
Widziałabym taki ogród z kostek czyli rabat kostkowatych znaczy jedne bardzo formalne np sam cis a drugie dzikie bylinowe łąki
no coś w tym stylu właśnie tylko z tymi dzikimi łąkami, nie wiem czy sobie poradzę
iwka 11:50, 07 wrz 2017

babka napisał(a)
Jak ja dawno u Ciebie nie byłam, wypadłam z tematu ale już obrazki nadrobiłam i widzę, że grube planowanie masz. Niestety wiesz jaka ja w tym temacie mocna .. nie pomogę ale gapić się będę
Piękny masz ten ogród, bogaty i jeszcze jak w cisy go teraz przyozdobisz ... szał
Czosnki kiedy sadzisz ?
Ola, nie grzesz, pięknie u siebie planujesz ale wiem o co chodzi, też nie umiem komuś doradzić, wolę roślinkami się podzielić niż udzielać porad, no nie znam się na projektowaniu. Nie umiem tego tematu ogarnąć

wczoraj jeszcze tulipanów dokupiłam, na razie nie planuję, sporo znowu mi sie nazbierało, mamie jeszcze musze posadzić, do końca października może się wyrobię
Kasya 11:50, 07 wrz 2017

Sylvana napisał(a)

Chodzi mi o to, że wprowadzając elementy na środku ogrodu optycznie zmniejszamy jego powierzchnię, a patrząc na wprost z tarasu, jeśli te kwaterki będą bez jakiegoś geometrycznego pomysłu rozrzucone będzie straszny chaos. Jeśli miałby pozostać taki pomysł, to trzeba go bardzo dokładnie przeanalizować....jak by się chciało tą powierzchnię podzielić, co ma zwracać naszą uwagę, co chcemy zasłonić, a co wyeksponować....bardzo trudne zadanie.

no pewnie ze trzeba przemyslec, ale rabatki musza byc zeby uniknac efektu wirowki
iwka 11:50, 07 wrz 2017

Sylvana napisał(a)

Chodzi mi o to, że wprowadzając elementy na środku ogrodu optycznie zmniejszamy jego powierzchnię, a patrząc na wprost z tarasu, jeśli te kwaterki będą bez jakiegoś geometrycznego pomysłu rozrzucone będzie straszny chaos. Jeśli miałby pozostać taki pomysł, to trzeba go bardzo dokładnie przeanalizować....jak by się chciało tą powierzchnię podzielić, co ma zwracać naszą uwagę, co chcemy zasłonić, a co wyeksponować....bardzo trudne zadanie.
nie wiem czy dobrze myślę, ale od tarasu do garażu+przyszłej altany mam 20 metrów ( no szerokość tarasu odejdzie),wydaje mi się że tyle trawnika wystarczy i właśnie od tego miejsca chciałabym zacząć jakieś rabaty

oczywiście tu przy altanie w lewo do domu też są już zaczęte rabaty, i po przeciwnej stronie przy świerkach też cos można tylo nie bardzo szerokie
iwka 11:53, 07 wrz 2017

mrokasia napisał(a)
Ulala, ale plany!!! Niestety, nie doradzę, bo ja na takich rysunkach to nic nie widzę . Będę śledzić rozwój sytuacji .
haha, no ja tez nie widze dużo, ale uruchamiam wyobraźnię
iwka 11:53, 07 wrz 2017

anbu napisał(a)
A ja oglądam z zaciekawieniem
ja to bym chciała, żeby wyszło ciekawie i ładnie
iwka 12:07, 07 wrz 2017

Kasya napisał(a)

no pewnie ze trzeba przemyslec, ale rabatki musza byc zeby uniknac efektu wirowki

według mnie nie może być pusto na środku

coś takiego jeszcze, od garażu do warzywnika na razie. Trawy , w nich drzewa.
Zimozielone kostki, murki nie wiem gdzie

zoja 12:12, 07 wrz 2017

tak zupełnie ad hoc - ostatni obrazek mi się podoba

dyskusję tylko śledzę, bo doradzić nie jestem w stanie