Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

Dominika11 11:18, 16 wrz 2015

iwka napisał(a)

Oj tak, u mnie ciągle coś się dzieje, nie tylko w ogrodzie jak to mówią jak nie urok to sraczka

oo skąd ja to znam
iwka 11:34, 16 wrz 2015

Iwcia napisał(a)

No więc tak droga Iwonko. tak bym to widziała. Wybacz jakość ale to tak na szybko. Rozumiem, że do dyspozycji masz ok. 2m. Nie robiłabym rabaty pod oknem bo to zawęża pole manewru. A z okna i tak jej nie zobaczysz.Każdy odcinek można wydłużyć. Punktem centralnym byłby ekran przed oknem. Póki cisy malutkie - mamy trzmieliny na różnych wysokościach, bukszpan kula, betonowe kulki (pewnie masz na zbyciu). To okraszone, jak pisałam, rozplenicą i grupami cebilowych, np. tulipanów. Po bokach tego ołtarzyka - kratki z pnączami. Z jeden strony mogą być dwie, z drugiej jedna. Na nich - co lubisz. Fajnie wygląda jak są dwa gatunki - np. powojnik i róża, lub winobluszcz. Dołem dałabym małe iglaczki. (Widziałam w szkółce, śliczne złote ale nazwy ci nie powiem, bo pamięć nie ta). Musi być coś kompaktowego bo miejsce, rozumiesz No i potem szmaragdy z jakimiś turzycami w nogach dla koloru. Na dwóch metrach śliwy chyba nie wejdą. Możesz gatunki kwitnące dobrać w dwóch kolorach, kontrastowych, lub wszytsko w różnych odcieniach jednago.

Jest jeszcze druga opcja - jeśli lubisz takie klimaty - na szerokość ekranu wymuruj eleganką ścianę ze starej cegły. Do tego lawenda, poidełko dla ptaków, lawenda i takie tam duperele. No rozpisałam się

Uwielbiam takie klimaty, ale u kogoś mogę patrzeć i patrzeć ale u siebie chyba nie chcę, cegły nawet nie posiadam Myślałam bardziej o czymś nowocześniejszym wiem, że nie bardzo u mnie pasuje, ale tak na przekór dążę do tego

A więc tak, szmaragdy i cis na pewno będą. Trzmielina też mi się podoba, ewentualnie coś innego na pniu, zobaczę co dostanę. Dolne piętro do ogarnięcia, pewnie coś ze swoich zasobów dobiorę

Pergola, hmm nie wiem, nie lubię pergoli, do róż cały czas dojrzewam
Powojniki podobają mi się, ale jakoś nie zachwyciły mnie w tym roku, no ale kupiłam takie mikre sadzonki w B, i kolor okazał się inny, no ale jak bym już się na nie zdecydowała, to kupię sobie jakąś fajną odmianę w sprawdzonej szkółce

Czy zamiast pergoli mogą być takie dwa ekrany prostokątne z poziomych wąskich desek? czy powojnik da radę na czymś takim? Później takim ekranem chciałam zasłonić garaż za domem, więc byłaby jakaś kontynuacja

iwka 12:00, 16 wrz 2015

o coś takiego, kolory tez do dobrania i układ kulek też chodzi o te panele drewniane
amelia_b 12:03, 16 wrz 2015

a gdzie ty kupiłaś taką ujaraną trzmielinę
amelia_b 12:04, 16 wrz 2015

A gabiony?zamiast pergoli lub panela
Juzia 12:10, 16 wrz 2015

Dobre
iwka 12:13, 16 wrz 2015

no gabiony chciałam kiedyś, ale wszyscy byli na nie, że nie pasuja do mojej zagrody, i teraz tż mi to przeszło przez łepetynę, ale nic już się nie odzywałam
iwka 12:16, 16 wrz 2015

amelia_b napisał(a)
a gdzie ty kupiłaś taką ujaraną trzmielinę

bo ja się tak najarałam na nią, że ona też się jara
amelia_b 12:21, 16 wrz 2015

iwka napisał(a)
no gabiony chciałam kiedyś, ale wszyscy byli na nie, że nie pasuja do mojej zagrody, i teraz tż mi to przeszło przez łepetynę, ale nic już się nie odzywałam
to zrób te panele, puść bluszcz, masz go pod dostatkiem, może wiciokrzew, ładnie kwitnie i pachnie plus ma owoce, ponoś trujące, ale nikt nie sprawdzał i zrób sobie lustro to sobie dodatkowe zamieszanie wprowadzisz i zawsze podczas grzebania w ogrodzie będzie można polecieć się przejrzeć mój mąż nie chce żywopłotu z graba chyba zastosuje przemoc psychiczną, zamęczę
amelia_b 12:21, 16 wrz 2015

iwka napisał(a)

bo ja się tak najarałam na nią, że ona też się jara
ja dzisiaj oglądałam nawet dwie, jedna sięgała mi do kolan