Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

iwka 12:28, 13 cze 2016

lindsay80 napisał(a)
ło matko ile siewek i wszystko już w doniczkach posadzone, jesteś mega zdyscyplinowana!

Trzcinnika już mam - świetny jest
oj Edytko z tą dyscypliną to różnie bywa. Czasami mam takie okresy że gorzej jak z dzieckiem trzcinnika też uwielbiam
iwka 12:29, 13 cze 2016

amelia_b napisał(a)
Bry wieczór
dzień dobry w południe
iwka 12:33, 13 cze 2016

Zana napisał(a)
Trochę zaległości u Ciebie miałam. Świetne ujęcie tych czosneczków na pięciolinii. Parzydło leśne też mam i też bardzo lubię. Niestety nie ma innych kolorów, tylko białe. Są jeszcze odmiany niższe i całkiem malutkie parzydło blekolistne, takie trochę podobne do tawułek. Świetne tańczące trzcinniki. Też się zdziwiłam ich wysokością. Posadziłam w ubiegłym roku a w tym mają też tak ok. półtora metra z kwiatostanami.
mało o tym parzydle wiem, ciekawe czy pasowało by w szpalerze przy świerkach, tylko to zacienione miejsce, rano przez kilka godzin jest tam słońce. Muszę w tym roku obserwować jak długo będzie kwitło i jak po kwitnieniu wygląda dzięki za info o innych, muszę się doszkolić
iwka 12:35, 13 cze 2016

Juzia napisał(a)
Od słońca jeszcze mogą być żółte.
Hortensje!

no właśnie to mnie zastanawia, bo faktycznie rosną w słonecznym miejscu, ale te które bardziej narażone są zielone. Muszę jakiś nawóz zapodać chyba
iwka 12:37, 13 cze 2016

Marga napisał(a)
Iwonko, pozaglądałam sobie i poczytałam co tam u Ciebie słychać Bardzo podobają mi się Twoje trzciniaki, wyglądają tak lekko. Mówisz, że mają już 1,5m wysokości...Maja dzisiaj mówiła o trzciniaku KF (nie wiem czy masz takiego) i że dorasta właśnie do 1,5m i tak się zastanawiałam czy to się liczy z kłosami czy bez
Współczuję doła, mam nadzieję że już lepiej. Chyba każdego "to" dopada raz na jakiś czas
Macham serdecznie
No to ja w niedzielę pospałam do 9, tak się wyleczyłam, na Maję oczywiście zaspałam Mój trzcinnik to właśnie KF, z kłosami ma teraz taką wysokość, przez sobotę i niedzielę trochę wiało, mogłam się gapić i gapić na niego
iwka 12:38, 13 cze 2016

mikami napisał(a)
Trzcinnik u Ciebie fantastyczny mam nadzieje że u mnie też taki będzie ogólnie ogród bardzo ładny
będzie, będzie dzięki Mirela
iwka 12:45, 13 cze 2016

polinka napisał(a)
Iwonko, jeżówki masz odmianowe?
Cały czas się zastanawiam ile sztuk kupić? Jeśli łatwo się wysiewają to chyba nie ma sensu brać dużej ilości...
kupiłam trzy sadzonki white swain, jedna po zimie zaginęła, nie spodziewałam się, że tyle się wysiało, zostawiłam dosłownie po kilka suchych na zimę. Tylko długo się powstrzymywałam przed pieleniem, oj długo a jak Mała Mi potwierdziła, że to one to już nawet nie kusiło, żeby coś tam dziabać.

Drugą, która się wysiała to green jewel, też ma sporo siewek, ale o wiele mniejsze rosną, może dlatego że w cieniu. Jeszcze ich nie pikowałam, zobaczymy co z nich wyrośnie
iwka 12:46, 13 cze 2016

alis napisał(a)

Iwka, ja miałam całkiem podobnie, w jednym szpalerze, jedna obok drugiej, a różniły się właśnie odcieniem Zgodnie z sugestia dziewczyn troszkę ponawoziłam te bledsze i w miarę koloryt się wyrównał
a czym nawoziłaś, coś specjalnego do hortensji ? bo ja tylko mam magiczną siłę chyba, w tym roku jeszcze nie nawoziłam, no i florovit
iwka 12:49, 13 cze 2016

jazzy napisał(a)
One takie śmieszne, bo najpierw dwa okrągłe listki i z nich wyrasta ten jeżówkowy U mnie się chyba nie wysiały
no właśnie takie na początku są i łatwo je z chwastami pomylić. Ja gdzieś tak w połowie zimy pokruszyłam te suche główki przy dorosłej, ale to dosłownie jedna, dwie. Resztę nasion zebrałam i miałam wysiać, ale zapomniałam i leżą chyba gdzieś jeszcze
iwka 12:51, 13 cze 2016

Efffa napisał(a)
Marta by poznała, ja raczej bym myślała , że to chwast, dzięki, będę wiedzieć w przyszłosci
Ja nawet nie wiedziałam , że to sie tak sieje, dobrze ze kupiłam małą ilośc
te odmianowe chyba nie wszystkie powtarzają cechy dorosłej, ale zobaczymy co z nich wyrośnie, chociaż wątpię że w tym roku zakwitną