Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

anna_t 10:23, 17 sie 2016

iwka napisał(a)
widziałam właśnie ten żywopłot, pięknie wygląda, ale ja mam prawie cały bok w świerkach, fakt że pospolite i nie cięte ale wiem co po 10 latach robi się pod nimi, korzenie mam po kilka metrów w trawniku. Cały czas myślę

Kochana front to wytwór mojej bujnej wyobraźni jedną rabatkę planowaliśmy na forum i z cisami, ale ona nie jest skończona bo chyba coś mi się odmieniło

ale to co myślisz ze pod serbami też będę miała ciężko sadzić? zostawiłam im metr do planowanych rabat które bede robic na 3m glebokie? i metr od siatki posadzone
anna_t 10:30, 17 sie 2016

Toszka napisał(a)

Teraz wszystko rozumiem... i wiesz co ci powiem (tylko nie zabij - bo wiem, że życie pisze swoje scenariusze) aż się prosi, aby garaż postawić na miejscu starego domu, a wtedy... szaleństwo ogrodowe za domem

dokładnie to samo pomyślałam i zobacz ile kostki do zrobienia by Ci odeszło
ale wiem czasem poprostu nie można..
iwka 11:12, 17 sie 2016

Mirka napisał(a)
O jak sie cieszę że podałaś wymiary.Ja mam 18/100 wiec prawie jak u ciebie.Może jakiś pomysł zgapię od Ciebie.Będę uważnie śledzić.Warzywnik u mnie też jest na końcu działki.
faktycznie podobne mamy działki, tylko u mnie to tych budyneczków stoi i jeszcze zapomniałam o studni na środku

anna_t napisał(a)

ale to co myślisz ze pod serbami też będę miała ciężko sadzić? zostawiłam im metr do planowanych rabat które bede robic na 3m glebokie? i metr od siatki posadzone

teraz bez problemu sobie rośliny poradzą, spokojnie, przecież dużo osób ma serby. Mówię jak to u mnie wygląda. 15 lat temu świerki sięgały mi brody, były piękne zieloniutkie, ale ogrodowiska jeszcze nie było i nic z nimi nie robiłam, rosły sobie jak chciały, zaatakował je ochojnik a ja głupia myślałam, że to jakaś taka odmiana i ma takie szyszki , później zaczęły podsychać od dołu, gałęzie zajmowały 2-3 metry, zaczęliśmy je podcinać, zrobiło się łyso, trzeba było czymś podsadzić, szpadla nie sposób było wbić, dołki porobiłam, ziemi nowej nasypałam a jak zapomniałam podlać to wszystko padało. Te które zostały są wysoko podcięte, posadziłam pod nie RH ale łatwe w pielęgnacji to nie jest.

anna_t napisał(a)

dokładnie to samo pomyślałam i zobacz ile kostki do zrobienia by Ci odeszło
ale wiem czasem poprostu nie można..
Aniu ja tam za domem kostki nie planuję, ciężkie sprzęty tam nie będą jeździły, będzie trawka i tyle. Wiem jaki bałagan potrafi zrobić mój małżonek, patrzę codziennie na to, więc chciałam go wysłać z jego zabawkami na koniec, nawet mu się jego nowa miejscówka spodobała
iwka 11:15, 17 sie 2016

Toszka napisał(a)

Teraz wszystko rozumiem... i wiesz co ci powiem (tylko nie zabij - bo wiem, że życie pisze swoje scenariusze) aż się prosi, aby garaż postawić na miejscu starego domu, a wtedy... szaleństwo ogrodowe za domem

tak tylko budowa już trochę trwa, kiedy się skończy to tam na górze tylko wiedzą garaż na miejscu starego domu chyba raczej odpada, bardzo blisko drogi mieszkamy, raptem 5 metrów od chodnika, jak ludzie chodzą to do pokoju zaglądają nawet nie mogę mówić "podniesionym" tonem bo wszystko słychać Myślałam kiedyś zagospodarować ten teren na ogród właśnie, zresztą małżonek i tak marudzi, że większość działki to ja z kwiatkami zajęłam Wiem, że przestrzeń by wtedy była, ale nikt oprócz mnie nie interesuje się tym, więc wszystko na mnie spada, a tyle co mam w zupełności mi wystarcza, tym bardziej że nie stać mnie na przystojniaka w ogrodniczkach do opieki nad ogrodem a i zdrowie średnie więc muszę sobie trochę ograniczyć pracy. Garaże nie będą murowane, jeden blaszak już stoi tylko będzie w poprzek przestawiony, drugi ma dokupić i jeszcze jakąś wiatę między nimi robić. Ja się w to nie zagłębiam, jego zabawki jego świat.

Tak to sobie wymyśliłam, do zagospodarowania na ogród będę mieć 20 na 20. Dla mnie chyba wystarczy.

Ewik 11:19, 17 sie 2016

Jakie dopalacze serwujesz swoim roślinom że rosną jak szalone ? Miejsca na Nowe nasadzenia zazdroszczę ☺
India 11:40, 17 sie 2016

masz stary dom do rozbiórki?
ja też, właśnie zabieramy się pomału do tego (zejdzie nam chyba parę lat)
na szczęście w urzędzie powiedzieli, że możemy rozbierać go i 100 lat
iwka 12:01, 17 sie 2016

India napisał(a)
masz stary dom do rozbiórki?
ja też, właśnie zabieramy się pomału do tego (zejdzie nam chyba parę lat)
na szczęście w urzędzie powiedzieli, że możemy rozbierać go i 100 lat
za parę lat może będzie, ja jeszcze w nim mieszkam ale już mnie tak to wkurza, że nawet sprzątać mi się w nim nie chce Ty lepiej z rozbiórką swojego nie zwlekaj, bo wpędzisz go w poważny wiek i stanie się zabytkiem u mnie we wsi jest taki jeden co rozebrać go nie dają, jeszcze strzechą kryty
iwka 12:02, 17 sie 2016

Ewik napisał(a)
Jakie dopalacze serwujesz swoim roślinom że rosną jak szalone ? Miejsca na Nowe nasadzenia zazdroszczę ☺
oj Ewuś w tym roku to one zaniedbane przeze mnie, ale dają radę