Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Gosiek33 20:14, 04 maj 2017

Dereń nadaje się na podmakające tereny, mam ich kilka, kilka zadołowanych, będzie w sam raz. Tylko z klonem problem bo on woli sucho, choć wytrzymuje nieco wilgoci... byle nie za dużo
Kasya 20:22, 04 maj 2017

ale tam drzewo pasuje...
Gruszka_na_w... 20:45, 04 maj 2017

U mnie klon tatarski rośnie w najniżej położonym miejscu. Tam stale jest wilgotno. Urósł najszybciej spośród wszystkich. Przerósł rodzeństwo o 3 metry. Zrób na tej rabacie areację widłami amerykańskimi i jeśli masz piasek to dosyp. Hortensje ogrodowe spokojnie dadzą radę.

Duże rośliny wypiją wodę. Do tej pory murawa działa jak gąbka.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
pestka56 21:50, 04 maj 2017

U mnie jeszcze gorzej. Cała rabata z trawami pływa i dolało znowu.
ElzbietaFranka 22:01, 04 maj 2017

Witam okolice Piaseczna. Czy juz plywacie. Moj eM wczoraj latal caly dzien z pompami, wypompowal za chwile znowu tyle samo wody. Az strach myslec co sie tam teraz dzieje. Pewnie ryby z oczka w zwirze leza.

Mam wysokie tuje juz sa pochylone pod ciezarem wody a korzenie w blocie.

Najpierw zima mi zalatwila roze, lawendy, potem przymrozki a teraz deszcze.

Kataklizm.
ElzbietaFranka 22:38, 04 maj 2017

Gosia jeszcze raz. Twoja wczorajsza rabata to zamienila sie w bagienko.
Te krzaki i rosliny ktore tam posadzilas zupelnie sie tam nie nadaja jest tam za mokro. Wiec musisz podsypac sporo ziemi aby miala skad woda odejsc. Kosacce lubia sucho.
Bodajże jest tam posadzony klon nie wiem czy da rade.

Jesli chcesz zostawic na takim poziomie rabate to musisz posadzic inne rosljny takie ktore lubia tereny wilgotne czasami zalewane.
Np. W srodku posadziłabym poltorametrowa tsuge kanadyjska (choine), nastepnie obsadzilabym rabate bylinami - krwawnica, tojescia kropkowana, irysem syberyjskim te rosliny lubia wode. Syberyjski kwitnie w roznych kolorach, jest tez irys źolty? Miedzy to mozesz posadzic jakis sit ladny zobacz w necie.

Juz ja widze jaka bedzie ladna. Tojesc i krwarnica dlugo kwitnie.
Kasya 02:21, 05 maj 2017

Ciekawe czemu moja glina jest jak gąbka i woda nie stoi....ale to może dlatego ze u mnie jest ciut wyżej... Teren lekko opada, w stronę tam gdzie połowa drogi, jak patrzę na poziomice na mapie
Gosiek33 07:25, 05 maj 2017

Załamana jestem, pół nocy koszmary mi się śniły - poczytałam i wiem, że na tym terenie dawniej stawu nawiezione było najgorsze barachło z wykopów - najlepiej posiać pólko łubinu

a tu cytat z Przygotowanie gleby pod ogród: Do oceny właściwości i zapotrzebowania gleby w kompost pomocny będzie jej kolor. (....) kolor biały pokazuje ogólnie pogorszony stan żyzności, natomiast kolor szaro-siny oznacza martwicę glebową, która mogła się znaleźć na skutek nieprawidłowego przemieszczania warstw gleby w trakcie budowy. Te dwa ostatnie kolory oznaczają niewłaściwe warunki dla rozwoju roślin. - takie coś biało sine tam mam

Na razie rośliny zassało i nie ma mowy ich wyciągnąć, zasysa mi też buta gdy próbuję tam wejść

Znowu myślę o rabatach podwyższonych?
Kasya 07:36, 05 maj 2017

Gosia, nie panikuj
Ja tez jak zaczynam kopać dołek to mam albo żółty piach, albo szary albo glinę która oblepia łopatę na amen
Ale jakoś rośliny rosną bo zuzywam dużo dobrej ziemi przy sadzeniu, podlewam rosahumusem i jakoś pomału się poprawia
Ale jeżeli tam jest taki podmokly teren to może rzeczywiście chociaż ze 20 cm podnieść ? Żeby woda gdzieś odplywala
Albo rośliny dostosować miejscami
Nie na całym terenie tak masz przecież ?
Gosiek33 07:40, 05 maj 2017

Staram się nie panikować, to właśnie tam jest najgorzej, też dołki głęboko zaprawiam.... i taki mam efekt - zrobię oczko wodne )))))