pestka56
09:24, 06 maj 2017

Gosiek, rozumiem bo sama tak mam, choć jak u Kasyi jesteśmy troszkę wyżej niż sąsiedzi, ale glina na 30-40 cm bardzo przeszkadza. Na dodatek dopiero w tym roku naprawią dreny i zbieracze w moim sąsiedztwie. To na przestrzeni kilku lat 2-i taki potop u nas. Woda wtedy stała ponad 2 tygodnie. W 3 dni J nawiózł ziemię i podniósł o dobre 30 cm miejsce, gdzie chciałam mieć wrzosowisko. Tam przesadziliśmy co nie było za duże. Straciliśmy sporo roślin m.in. kilka sporych już (ok. 3m wys.) serbów, koreankę, kilka odmianowych jałowców i 3 klony. Klony już miały ponad 4,5 m. Do dziś nie mogę odżałować strzępiastokorego
Nie zaryzykowałam posadzenia nowego.
Za płotem u sąsiadki serby i klony po 8-10 m wysokości umierały po tamtym podtopieniu kilka lat.
Pod częścią ogrodu położyliśmy wtedy 2 dreny, bo u nas także dom przeszkadza wodzie w odpływie. Znacznie pomogło. Podniesiona rabata świetnie się sprawdza. Zrobiliśmy takie podniesienie jeszcze w jednym miejscu później. Jest troszkę niższe i tu but zapada mi się lekko, ale nie jest źle.
Wczoraj interwencyjnie J przekopał rowek odprowadzający wodę. Działa, woda schodzi. Nie wygląda to ładnie, ale strasznie boję się o róże choć one wyżej, ale mało i trawy ozdobne, bo je w obniżeniu celowo posadziłam i taki zonk.
Będziemy robić suchy strumień albo nawet 2 i żwirowe stawy jak u Eli.

Za płotem u sąsiadki serby i klony po 8-10 m wysokości umierały po tamtym podtopieniu kilka lat.
Pod częścią ogrodu położyliśmy wtedy 2 dreny, bo u nas także dom przeszkadza wodzie w odpływie. Znacznie pomogło. Podniesiona rabata świetnie się sprawdza. Zrobiliśmy takie podniesienie jeszcze w jednym miejscu później. Jest troszkę niższe i tu but zapada mi się lekko, ale nie jest źle.
Wczoraj interwencyjnie J przekopał rowek odprowadzający wodę. Działa, woda schodzi. Nie wygląda to ładnie, ale strasznie boję się o róże choć one wyżej, ale mało i trawy ozdobne, bo je w obniżeniu celowo posadziłam i taki zonk.
Będziemy robić suchy strumień albo nawet 2 i żwirowe stawy jak u Eli.