Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Toszka 10:20, 28 maj 2017

Tą ziemię przekop z dużą ilością kory, kompostu, grubego piasku, obornika (nie granulowanego). Ze 3-4 lata potrwa ożywienie, ale warto. Jeśli to ziemia z wykopu to jest przemieszane podglebie z humusem i pomimo pozorów nie jest tak żle. Poplon najlepszy z roślin głęboko korzeniących się. Najlepsze motylkowe.
rozark 12:43, 28 maj 2017

Gosiu, zerknij sobie

http://www.hortulus.com.pl/
Amelia2 12:35, 29 maj 2017

Gosia, zaczęłam żmudną pracę nad obrzeżami rabat. Mam ich kilometry więc trochę mi się zejdzie
Znajomy brukarz przywiózł mi resztki kostki brukowej w różnych kolorach i doradził żeby układać spodem do góry to będzie równiej i kolor bardziej naturalny.

po kostce idealnie kręci się gumowa "buła" urządzenia ręcznego którego nóż tnie trawę wzdłuż krawędzi kostki. Po trawie też idzie tylko trzeba mocno przyciskać a po kostce praktycznie bez wysiłku

Gosiek33 18:10, 29 maj 2017

Czemu ja nie mam zaprzyjaźnionego brukarza ? To bardzo wygodne wykończenie Jak wytrzymują Twoje ręce przy takiej pracy?

Fajna ta kula i ciekawska niunia
Gosiek33 19:08, 29 maj 2017

Toszka napisał(a)
Tą ziemię przekop z dużą ilością kory, kompostu, grubego piasku, obornika (nie granulowanego). Ze 3-4 lata potrwa ożywienie, ale warto. Jeśli to ziemia z wykopu to jest przemieszane podglebie z humusem i pomimo pozorów nie jest tak żle. Poplon najlepszy z roślin głęboko korzeniących się. Najlepsze motylkowe.

Dzięki Toszka, tak zrobię. Czy zamiast kompostu może być ziemia spod murawy (przy zdejmowaniu trawnika część się rozsypywała i po wytrzepaniu korzeni sporo mi tego zostało

rozark napisał(a)
Gosiu, zerknij sobie

http://www.hortulus.com.pl/

popatrzyłam, faktycznie fajnie to wygląda z chęcią zwiedzę.... tylko czy czas mi pozwoli, niespodziewanie rozwiązał mi się worek z robotami w domu i w pracy...

Makusia 20:12, 29 maj 2017

Gosia współczuję ziemi i ogromu pracy żeby zrobić z niej glebę użyteczną ...kopanie na głębokość cmentarną nie dość, że wykończyć konia może, to jeszcze technicznie wykańcza mój mózg, żeby prawidłowo to przerzucić nie dwa razy tą samą cześć.
Współczuję. Trzeba wierzyć, że to się opłaci.
Gosiek33 06:17, 30 maj 2017

Makusia napisał(a)
Gosia współczuję ziemi i ogromu pracy żeby zrobić z niej glebę użyteczną ...kopanie na głębokość cmentarną nie dość, że wykończyć konia może, to jeszcze technicznie wykańcza mój mózg, żeby prawidłowo to przerzucić nie dwa razy tą samą cześć.
Współczuję. Trzeba wierzyć, że to się opłaci.

Cała ta praca do dla przyjemności.... no chyba?
Amelia2 08:42, 30 maj 2017

Gosiek33 napisał(a)
Czemu ja nie mam zaprzyjaźnionego brukarza ? To bardzo wygodne wykończenie Jak wytrzymują Twoje ręce przy takiej pracy?

Fajna ta kula i ciekawska niunia

nie musi być zaprzyjaźniony brukarz, chyba z każdym można się dogadać bo zawsze im zostają jakieś resztki które wyrzucają. U Ciebie najbliższa okolica już wybrukowana ale jak gdzieś zobaczysz to po paręnaście kostek do samochodu każdym kursem i się nazbiera - ja tak latami zwoziłam kamienie do poprzedniego ogrodu a i teraz nie ominę żadnego leżącego samotnie
ręce ok, wytrzymują bo ten kawałek 4-metrowy robiłam z przerwami całą niedzielę. Ziemia teraz wyschła na pieprz i darń łatwo się wyciąga.

Gosia a jak Twoje gałązki hortensji? swoje przejrzałam, liście mają ale korzonków żadna
Gosiek33 11:28, 30 maj 2017

U mnie tak samo, trzeba je głęboko w ziemię wsadzić uprzednio prętem wykonawszy głęboki ,dołek,

Dereń elegantissima ma już wielkie gałązki a korzonków jeszcze niet. Muszę je w ziemię wsadzić
pestka56 13:33, 30 maj 2017

Oooo, o hortensjach. U mnie też liście mają, a na gałazkach nisko jakies takie wypuczone białe kropy. Jakby zaczątki korzonków, ale korzonków ani widu
Już chciałam wyrzucić.

Derenie wsadzaj po 2-3 w jeden dołek na 30 cm głęboko. Ja tak robiłam i najczęściej tylko jeden patyk się ukorzenił. Z tym, że ja ich wcześniej nie moczyłam. Po prostu świeżo uciąte i do ziemi. Trzeba też mocno podlewać. Nie, żeby w wodzie stały, ale muszą mieć wilgotno.