Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Gosiek33 17:20, 24 maj 2017

co z robić z tym czymś na rabacie? - pod kilkucentymetrową warstwą dobrej gleby jest 'ziemia' z wykopów pod drogę w okolicy

oczywiście po wydłubaniu tego draństwa ze środka

1. przekopać z obornikiem

2. przekopać z rozłożonym kurzakiem

3. tylko obsiać motylkowymi i potem przekopać

I muszę to zrobić sama

patrycja 20:49, 24 maj 2017

O kurczę nie zazdroszczę.
Gosiek
Ty chyba masz turzycę musegońską( nie wiem czy dobrze nazwę napisałam)
Jak o nią dbasz?
Gruszka_na_w... 21:13, 24 maj 2017

Co do tej ziemi-Poszukać w okolicy żwirku, drobnych kamyczków, szarego piasku. Przekopać na dwa szpadle, na dno wrzucić kawałki drobnych gałązek, liści- czegokolwiek. Wysiać żyto, suchy groch zielony (ze spozywczego marketu), gorczycę. Za 5-6 tygodni ściąć, skopać, odczekać 3-4 tygodnie. Po sadzeniu roślin mulczuj trawą z koszenia. Dżdżownice zaczną robotę.
Takie coś miałam na całej długości przedpłocia- jakieś 70 metrów długości na 3-4 szerokości. Gdybyś chciała tam wsadzać coś, co korzeni się głębiej, to przy sadzeniu na dnie zrób koniecznie drenaż ze żwirku lub piasku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
jolanka 21:18, 24 maj 2017

A co będziesz sadzić na tej reanimowanej rabacie?
Gosiek33 06:43, 25 maj 2017

patrycja napisał(a)
O kurczę nie zazdroszczę.
Gosiek
Ty chyba masz turzycę musegońską( nie wiem czy dobrze nazwę napisałam)
Jak o nią dbasz?

takiej nazwy nie znałam, ale na zdjęciu wygląda podobnie - nie dbam o nią wcale Już 2 miesiąc stoi wykopana z bryłą korzeniową koło wanienki na wodę. Co jakiś czas na nią psiknę. Niby wygląda dobrze ale trochę zaczyna żółknąć, czas jej do ziemi iść.
Tak na marginesie mam też taką kępę rumianu - już zaczyna kwitnąć, a stoi taka biedna od lata ubiegłego roku
Gosiek33 06:47, 25 maj 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Co do tej ziemi-Poszukać w okolicy żwirku, drobnych kamyczków, szarego piasku. Przekopać na dwa szpadle, na dno wrzucić kawałki drobnych gałązek, liści- czegokolwiek. Wysiać żyto, suchy groch zielony (ze spozywczego marketu), gorczycę. Za 5-6 tygodni ściąć, skopać, odczekać 3-4 tygodnie. Po sadzeniu roślin mulczuj trawą z koszenia. Dżdżownice zaczną robotę.
Takie coś miałam na całej długości przedpłocia- jakieś 70 metrów długości na 3-4 szerokości. Gdybyś chciała tam wsadzać coś, co korzeni się głębiej, to przy sadzeniu na dnie zrób koniecznie drenaż ze żwirku lub piasku.

Czyli nie ma lekko. Kiedy kopanie na jeden szpadel to wyzwanie, jak sucho to twardo, po deszczu ciężko a t kopać aż tak głęboko. Na razie wyciąganie tego rozłogowego draństwa zabiera mi dużo sił. Przecież roundapem tego nie zleję?
W końcu i tak martwica Jak popryskam to muszę odczekać przed sianiem, jak długo?
Gosiek33 06:48, 25 maj 2017

jolanka napisał(a)
A co będziesz sadzić na tej reanimowanej rabacie?

Chciałam peonie na środku a potem takie tam. Na razie straszy to miejsce pustką
Gosiek33 22:11, 27 maj 2017

czy teraz da się rozpoznać jaka kalina u mnie rośnie - podobno po owocach ją poznacie

dana1s 06:59, 28 maj 2017

Gosiu wygląda mi na Burkwooda, ale pewności nie mam
Gosiek33 07:02, 28 maj 2017

dziękuję Dana