Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

akwarela 15:08, 02 sie 2017

Dzień dobry! Przyszłam pospacerować po ogrodzie, ponieważ zaciekawił mnie tytuł I już czuję się jak u siebie. Mam też taki sam kłopot, z którym ty już sobie poradziłaś. Mam ogromną dziurę na środku ogrodu. Kiedyś ktoś wymyślił sobie na tej działce duży staw! Stawu nigdy nie było - dziura została. Niestety ja jeszcze nie znalazłam sposobu na jej zasypanie, dlatego na razie pracuję bokami, a z dziurą walczę, bo wiecznie w niej rosną chwasty, które świetnie się rozsiewają i marnują moją pracę. Ja mam kłopot póki co nie do rozwiązania, ponieważ tak jak pisałam w swoim wątku na początku, do mojego ogrodu nie może wjechać żadna maszyna, ziemia musi być wniesiona ręcznie, czy na taczkach. Nie znalazłam jeszcze nikogo, komu nawet za pieniążki chciałoby się taką robotę odwalić! Ja sama nie dam zaś rady mimo dobrych chęci. Cieszę się, że masz to już za sobą, zazdroszczę. Będę spacerować po twoim wątku. Pozdrawiam. Lidia
pestka56 15:20, 02 sie 2017

akwarela napisał(a)
Mam też taki sam kłopot, z którym ty już sobie poradziłaś. Mam ogromną dziurę na środku ogrodu. Kiedyś ktoś wymyślił sobie na tej działce duży staw! Stawu nigdy nie było - dziura została. Niestety ja jeszcze nie znalazłam sposobu na jej zasypanie, dlatego na razie pracuję bokami, a z dziurą walczę, bo wiecznie w niej rosną chwasty, które świetnie się rozsiewają i marnują moją pracę. Ja mam kłopot póki co nie do rozwiązania, ponieważ tak jak pisałam w swoim wątku na początku, do mojego ogrodu nie może wjechać żadna maszyna, ziemia musi być wniesiona ręcznie, czy na taczkach.

Lidko, koniecznie zajrzyj do wątku Ptasi gaj (ElżbietaFranka). Ela ma świetne żwirowe stawy. Myślę, że to mogłoby być u ciebie dobre rozwiązanie.
pestka56 15:28, 02 sie 2017

Gosiek33 napisał(a)

link się przyda, choć dla mnie na szczęście nie mam bukszpanów, może jednak inne ferromony będą się przydawały

Też mi się pomysł z tymi feromonami podoba. Sprawdziłam to na molach spożywczych. Lepię w kuchni takie plasterki w szafce z mąką, kaszami. Na początku przyklejało mi się sporo jak się sezon zaczynał. Teraz wyraźnie są tylko przylatujące, bo łapie się 2-3 sztuki i koniec.
Gosiek33 15:41, 02 sie 2017

Witaj akwarela idę do Ciebie poczytać Twój wątek, pestka ale jak tam wwieźć żwir na taczkach?
pestka56 15:43, 02 sie 2017

Może taki wózeczkiem jak ty masz. Myślę, że warto odpytać Elę. Ma dośwadczenie
Gruszka_na_w... 17:41, 03 sie 2017

Gosiek33 napisał(a)

Może posadzona tu ketmia ożywi tę smutną latem rabatę?

Gosiu, a co rośnie na tej rabacie?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 21:45, 03 sie 2017

Od płotu: rodki, pierisy, kiścienie, tawuły niskie, ciemierniki, żurawki, przywrotnik a ostatnio zagościła kalina. Rosły tam hortensje grandiflora ale po pięknym pierwszorocznym kwitnieniu w drugim roku prawie zamarły
Gruszka_na_w... 22:54, 03 sie 2017

Ostatnio łączy się rododendrony z rozchodnikami. Ciekawe zestawienia z tego powstają.Tylko nie pamiętam u kogo wklejane były piny.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasya 08:21, 04 sie 2017

Ty tez widzę jesteś chyba zajęta mocno, w ogrodzie ?
Ja mam dzisiaj ciężki dzień
Może potem będzie lepiej
Amelia2 08:47, 04 sie 2017

Gosiek33 napisał(a)

Może posadzona tu ketmia ożywi tę smutną latem rabatę?

zdarzają się w ogrodzie momenty gdy robi się smutno - późną wiosną kiedy przekwitną cebulowe i latem zanim zakwitną hortensje dlatego od lat kupuję wiosną różowe begonie stale kwitnące i wtykam miedzy krzewami, teraz już ładnie się rozrosły i jest weselej