Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Gosiek33 19:23, 10 sie 2017

Dziękuję za dokładny opis, w miarę możliwości się do niego zastosuję. Do południa jest tu słońce i susza raczej, więc będę przykładnie podlewać wodą z węża

Po wybraniu kamieni i uprzątnięciu bałaganu wyobrażam sobie posadzić je pod tą namiastką ogrodzenia (ile cm od siatki?) pomiędzy dębem a klonem w szeregu. Jeśli jeszcze się uda to jakieś dosadzę pęcherznice. Za dużo miejsca tam nie ma ale chciałabym zasłonić się od tego co za płotem

JoannA 19:47, 10 sie 2017

Miejsca tam nie za dużo i te duże drzewa mogą zabierać wodę choinom. Ale wierzę że będziesz je mocno podlewać.
Od siatki to trzeba byłoby z metr sadzić, chyba że będziesz je mocno ciąć to może 80 cm.
A co tam będzie kiedyś za płotem? Jak gałęzie wyjdą kiedyś do sąsiada to może mieć pretensje. U mnie wyłażą ale na szczęście na prywatną drogę Tnę je wiosną ale i tak do jesieni wysadzą noski pomiędzy ogrodzeniem.
Gosiek33 12:12, 11 sie 2017

A miałam taki piękny plan. Co za płotem oto jest pytanie

Mija jakieś 10 lat od śmierci sąsiada, spadkowe spory zamroziły wszelką działalność a na tym terenie cały las samosiejek wyrósł. Wiosną reaktywował się jakiś ktoś - zakładam, że nowy sąsiad i w pień wyciął wszystkie drzewa, jednak działki nie uporządkował, chwastowisko zostawił. Może musi czekać 5 lat by coś tam zrobić? Chciałam się zasłonić od niewiadomego.

Faktycznie jak jeszcze z 80 cm od płotu muszę się odsunąć to już zupełnie nie będzie przejścia Idę myśleć dalej....
akwarela 12:26, 11 sie 2017

Czy w tym miejscu jest cień czy słonko?
Cień? - Ja zasadziłabym tam graby na żywopłot formowany. Znosi zacienienie, nie kłóci się z korzeniami innych drzew. Fakt, w młodości rośnie niezbyt szybko, rzekłabym nawet powoli jednak cierpliwość zostanie wynagrodzona. Podkosiłabym również te duże drzewa z dolnych konarów.
Słońce? - żywopłot formowany z bukszpanów dla pięknego koloru.
Makusia 12:29, 11 sie 2017

Ale choiny będą tam świetnie wyglądać- przycinane. Chyba, że lubisz ich luźny pokrój. Dla mnie jeszcze na początku zeszłego sezonu choina była wynalazkiem, ani ładnym ani brzydkim- takim dziwolągiem bezkształtnym. Jak pooglądałam żywopłoty z choiny i choiny przycinane, gęste, oraz stożka z choiny, który pokazywała Ursa, to jest to mój ulubiony iglak Mam jeddelohy i zwykłe choiny. Fakt- lubią wodę, lubią też polewanie po gałązkach- oczywiście nie w słońcu, ale pięknie będę tam wyglądać!!!
Gosiek33 12:48, 11 sie 2017

akwarela napisał(a)
Czy w tym miejscu jest cień czy słonko?
Cień? - Ja zasadziłabym tam graby na żywopłot formowany. Znosi zacienienie, nie kłóci się z korzeniami innych drzew. Fakt, w młodości rośnie niezbyt szybko, rzekłabym nawet powoli jednak cierpliwość zostanie wynagrodzona. Podkosiłabym również te duże drzewa z dolnych konarów.
Słońce? - żywopłot formowany z bukszpanów dla pięknego koloru.

Latem wschodnie słońce, potem jeszcze trochę południowego. Grabów już więcej nie chcę, mam je nieco dalej w ogrodzeniu i z czasem duże rosną. Najgorzej, że cięcia nie przewiduję. Buksów nie trawię i wszystkie pooddawałam. Dzięki za podpowiedzi. Myślę dalej
Gosiek33 12:50, 11 sie 2017

Makusia napisał(a)
Ale choiny będą tam świetnie wyglądać- przycinane. Chyba, że lubisz ich luźny pokrój. Dla mnie jeszcze na początku zeszłego sezonu choina była wynalazkiem, ani ładnym ani brzydkim- takim dziwolągiem bezkształtnym. Jak pooglądałam żywopłoty z choiny i choiny przycinane, gęste, oraz stożka z choiny, który pokazywała Ursa, to jest to mój ulubiony iglak Mam jeddelohy i zwykłe choiny. Fakt- lubią wodę, lubią też polewanie po gałązkach- oczywiście nie w słońcu, ale pięknie będę tam wyglądać!!!

Makusiu lubię je właśnie za pokrój, cierpliwie przycinana choina zachwyciła mnie właśnie u Joasi i dlatego kupiłam takie piękne sadzonki. Z podlewaniem sobie poradzę z cięciem wątpię
pestka56 18:56, 11 sie 2017

Może uda dogadać się z sąsiadem zza plota, że będzie przycinał choiny po swojej stronie. Dla niego to w końcu też zysk, jak wylezą gałazkami na drugą stronę.
jolanka 19:31, 11 sie 2017

Gosiu, fajnie, ze zdecydowałaś się na choiny, ja miałam 10, właśnie dokupilam kolejne 3 Pod lasem będę sądzić ich wiecej wiec szukam w przyzwoite cenie, poprzednie troszkę kosztowały bo były juz "podrosniete".
U *Ciebie fajnie będą wyglądały takie rozstrzelane panieneczki Sadzilam co 1 metr a od płotu 90 cm.
Kasya 21:58, 14 sie 2017

Gosia, posadzilas wszystko ?
a plan na obeliski juz jest ??