Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » a czasem nie na temat ...

a czasem nie na temat ...

katiaxx 20:08, 15 mar 2016

chetnie bym się pochwaliła jakimiś fotkami ale nie bardzo mam czym, ale poniżej mój przód po lewo jest rząd choin kan. kilka wypadło przez nornice czy kreta muszę uzupełnić - na końcu np wypadły 2 sztuki - to to miejsce gdzie zaczyna się mur ogrodzenia - i tak pomyślałam że może nie bede tam choin wtykać tylko jakiś krzak ? - żeby trochę namieszać, żeby nie było tak równo ; rząd choin / rzad traw/ rzad czegoś tam , potrzebuję elementu szaleństwa

No i przed tymi choinami maja byc limelight i miskanty grac a przed nimi rozplenice - tam gdzie przesła - trzcinniki KF, tawlina jarzeb. SEM , sosny i brzoza i zawilce japońskie na prawo nie widać na fotce sa już posadzone kosaćcie syber, - mowie o tym zeby mniej wiecej klimat złapać

no i co ja moge w te lukę na końcu siatki wtyknąć ?

Myślałam o ogniku ? - Marta podpowiada Dereń variegata i coraz częściej go tam widzę myślałam o pluskwicy - tam taki półcień jest raczej, - jedno ejst pewne - to musi mieć przynajmniej 1,5-2 m.

nie wiem czy komuś się chce to czytać ale jesli tak to chętnie wysłuchałabym pomysłów innych ...

o ! nawet na fotce narysowałam strzałkę to szczyt moich umięjtności graficznych na kompie

ps - wybaczcie zaswinione ogrodzenie, wstyd mi za psa ;( jak bedzie wykończone będę musiał je jakos zabezpieczyć

katiaxx 20:15, 15 mar 2016

Jagodaa napisał(a)
Katia, daj jakieś fotki, bo już zapomniałam, jak to wszystko u Ciebie wygląda .
Poopowiadasz nam przy okazji i planach itp.

Jagoda = dzięki że zaglądasz mam słabość do Twojego ogrodu i nigdy go nie pomijam jak zaglądam - u mnie pierdolnik ciągle, ale przygotowuję rabaty pod śmiałka , już go zaklepałam i mam nadzieję posadzić najpóźniej w połowie kwietnia, tymczasem oczyściłam tylko rabatę z perowskią i trzcinnkiem KF który ma już z 10 cm, i dostałam jakieś korby ściółkowej wiec tylko ściółkuję i ściółkuję , jak nie ściółkuję to myślę czym jeszcze mogę wy ściółkować . Wszystkie rośliny na tej rabacie podsypałam kompostem - może to zmieni kolor bukszpanów bo niektóre się czerwienią
Jagodaa 20:23, 15 mar 2016

Mnie znasz, więc się nie zdziwisz, że będę jednak za choinami .

Trudno stwierdzić na tym zdjęciu, jaka tam faktycznie jest ta luka. W rogu co to za drzewo?
katiaxx 21:13, 15 mar 2016

Jagodaa napisał(a)
Mnie znasz, więc się nie zdziwisz, że będę jednak za choinami .

Trudno stwierdzić na tym zdjęciu, jaka tam faktycznie jest ta luka. W rogu co to za drzewo?

brzoza himalajska która została z dawnych czasów, em ją tam wkopał i niestety przyjęła się - to wielgachne drzewo będzie dlatego jej nie chciałam ale przecież nie wyrzucę ... no trzeba sobie wyobrazić że się tam blisko stoi - na zdjęciu to wygląda na hektary ale to nie jest aż takie wielkie

a to małe sosna czarna bezodmianowa
katiaxx 10:17, 18 mar 2016

Pół "trawnika" zdarte - teraz tak wygląda moje życie ogrodowe .
jarzmianki czekają na posadzenie i w drodze są dwie wiśnie omszone accolade nisko szczepione, cieszę się że udało mi się je kupić bo z dostępnością średnio choć na efekt poczekam kilka lat bo drzewka mają 100 cm

Magda70 10:29, 18 mar 2016

katiaxx napisał(a)
Pół "trawnika" zdarte - teraz tak wygląda moje życie ogrodowe .
jarzmianki czekają na posadzenie i w drodze są dwie wiśnie omszone accolade nisko szczepione, cieszę się że udało mi się je kupić bo z dostępnością średnio choć na efekt poczekam kilka lat bo drzewka mają 100 cm

o ja nie mogę...nie nudzisz się
siakowa 18:59, 18 mar 2016

I teraz ladnie napisz co i jak bedzie nantej rabacie posadzone ?
Karol99 19:03, 18 mar 2016

Jestem w szoku, wow..
Juzia 19:09, 18 mar 2016

To rabata będzie??????
Czy trawnik na nowo zakładasz?
katiaxx 19:34, 18 mar 2016

siakowa napisał(a)
I teraz ladnie napisz co i jak bedzie nantej rabacie posadzone ?

trawa
muszę zrywać 5 cm bo wyszło za wysoko względem krawężnika więc zrywam trawnik żeby posiać trawę

jak widac zerwałąm połowę, mam połowę kwietnia na zdarcie drugiej części - oby tylko za dużo dziadostwa nie zaczęło wychodzić

ale np ten prostokąt wykorowany wzdłuż przęsła - ten który trzeba wytężyć wzrok - bo kiepskie zdjęcie - posadziłam kasaćcie