Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Katkak 14:51, 11 gru 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Przyznaję,że nad tym nie myślałam jeszcze. W planach miałam postawienie tego drewnianego korytka na nóżkach co mi sąsiad sprezentował w najszerszym miejscu od strony chodniczka z plastrów i płytek i w nim posadzenie roślin bo reszta jest wąziutko zrobiona kamyczki są może z 15 cm od bali i potem kostka, obwódka powstała w celu ułatwienia koszenia i żeby się drewno nie brudziło od deszczu
Tam to chyba tylko rojniki by weszłyI w sumie tu koło chodnika i korytka też by mogły być, dodałabym jakieś większe kamolki jeszcze i mogło by być ciekawie. Jak myślicie?

Ice Dance nawtykasz i zrobią się fajne kępki. Drewno przy drewnie... Za dużo drewna Korytka daj w inne miejsce. Ice dance Ci dam.
sylwia_slomc... 14:51, 11 gru 2016

Doszło mi sporo pracy od wiosny :

- obsadzenie trzech nowych trocinowych rabat
- obsadzenie strumienia
- obsadzenie donicy poziomowej
- wykopanie i obsadzenie oczka na dużym ogrodzie
- przesadzenie naparstnic i łubinów koło bacówki
- stworzenie ścieżek w lasku koło szałasu i stworzenie rabat leśnych

....o czymś chyba zapomniałam , ale nie ma obaw samo sie przypomni jak w oczy wpadnie
Katkak 18:16, 11 gru 2016

Doszło mi sporo pracy od wiosny :

- obsadzenie trzech nowych trocinowych rabat
- obsadzenie strumienia
- obsadzenie donicy poziomowej
- wykopanie i obsadzenie oczka na dużym ogrodzie
- przesadzenie naparstnic i łubinów koło bacówki
- stworzenie ścieżek w lasku koło szałasu i stworzenie rabat leśnych

....o czymś chyba zapomniałam , ale nie ma obaw samo sie przypomni jak w oczy wpadnie

To dużo pracy, ale taka praca cieszy bardzo, bo powstają nowe zakątki, tworzy się ogród. Cudnie się zapowiada. Sylwuś kto Was zna, ten wie że dużo czasu Wam to nie zajmie .
Rumianka 19:01, 11 gru 2016

Na początku mojej drogi ogrodowej też robiłam zapiski, żeby wiosną nie było chaosu podczas prac na rabatach...skutkowało, bo było zapisane... teraz już nie zapisuję, gdyż nie mam tyle przeróbek niż początkowo...ale mam 1/5 tego areału co u Ciebie więc łatwiej do ogarnięcia...Trzymam kciuki by wszystko Wam się udało
sylwia_slomc... 19:47, 11 gru 2016

Katkak napisał(a)

Ice Dance nawtykasz i zrobią się fajne kępki. Drewno przy drewnie... Za dużo drewna Korytka daj w inne miejsce. Ice dance Ci dam.

Kasieńka ice dance chętnie dam gdzie indziej tu mi coś nie bardzo pasuje, to korytko już sprawdzałam ono takie delikatne , mam jeszcze do przesadzenia żurawki spod warsztatu to może one tam pójdą byłaby kontynuacja tego co przy chodniczku do gospody
sylwia_slomc... 19:51, 11 gru 2016

Katkak napisał(a)

To dużo pracy, ale taka praca cieszy bardzo, bo powstają nowe zakątki, tworzy się ogród. Cudnie się zapowiada. Sylwuś kto Was zna, ten wie że dużo czasu Wam to nie zajmie .

Właśnie przywiozła z Krakowa leszczynę contorta Polowałam cały rok i były strasznie drogie po 50 zeta, a dzisiaj kupiłam za 15 zł
Dam ja przy wejściu do bacówki w trocinówkę
Katkak 19:55, 11 gru 2016

Właśnie przywiozła z Krakowa leszczynę contorta Polowałam cały rok i były strasznie drogie po 50 zeta, a dzisiaj kupiłam za 15 zł
Dam ja przy wejściu do bacówki w trocinówkę

Gdzieś Ty dzisiaj leszczynę dorwała, przy niedzieli?
sylwia_slomc... 19:58, 11 gru 2016

Rumianka napisał(a)
Na początku mojej drogi ogrodowej też robiłam zapiski, żeby wiosną nie było chaosu podczas prac na rabatach...skutkowało, bo było zapisane... teraz już nie zapisuję, gdyż nie mam tyle przeróbek niż początkowo...ale mam 1/5 tego areału co u Ciebie więc łatwiej do ogarnięcia...Trzymam kciuki by wszystko Wam się udało

U mnie z zapisków nie raz niewiele wychodzi bo potem i tak na spontan działamy, ale tam w pierwszej kolejności muszę obsadzić, potem dojdzie jeszcze rów
Kupiłam sobie pod choinkę dzisiaj po 1 kg nawozu do kwaśno lubnych rodków, wrzosów i hortensji oraz do trawnika( poniżej łąki jest kiepska trawa bo tam sama glina więc ciut zasilę.
Jeszcze dokupię azofoski ze dwa kg wiosną i to będą wszystkie sztuczne nawozy jakie moje wszystkie rośliny dostaną.....czyli niewiele przy tej ilości roślin, reszta to nawożenie naturalne: kompost, gnojówki i obornik
sylwia_slomc... 20:00, 11 gru 2016

Katkak napisał(a)

Gdzieś Ty dzisiaj leszczynę dorwała, przy niedzieli?

W LM na resztkach do wywalenia , a ładna nawet i żywa
Pokażę potem bo jeszcze obiadu nie jadłam
Mirka 20:09, 11 gru 2016

Zapraszam na pierniczki