Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Milka 07:18, 25 lut 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Irenko, a z drabiny dosięgniecie? U nas nie ma szans Orzech ma ok 20 metrów wysokości, albo i lepiej bez zwyżki i kosza się nie da Myslałam o strażakach , ale oni też tego sprzętu u nas nie maja No i trzeba by dźwig , żeby gałąź przytrzymał, bo inaczej poleci na budynki
Babcia się wcześniej nie interesowała, właściciel wcale , a ostatnio gałęzie były podcinane jak ja miałam może 19 lat, ma ok 30 lat...tak podejrzewam.

Nie ma szans, albo ci alpinisci, albo taki sprzet z wysiegnikiem, u nas mozna wypozyczyc, ale musi byc tez syn i ziec, aby to zrobic, kawalkami te konary. To drzewo ma kolo 120 lat, poczytalam w kronikach, sadzili je Niemcy, mam wkolo mojego ogrodu az 3 takie giganty, 1 chyba nawet wieksze.
08:48, 25 lut 2017
nie ogarniam ale kwiotki nowe widziałam ......dzień bez zakupów dniem straconym mocno szalejesz...ale to nic nowego
sylwia_slomc... 09:05, 25 lut 2017

Milka napisał(a)

Nie ma szans, albo ci alpinisci, albo taki sprzet z wysiegnikiem, u nas mozna wypozyczyc, ale musi byc tez syn i ziec, aby to zrobic, kawalkami te konary. To drzewo ma kolo 120 lat, poczytalam w kronikach, sadzili je Niemcy, mam wkolo mojego ogrodu az 3 takie giganty, 1 chyba nawet wieksze.

Uważaj z przycinką bo może się okazać , że wpisane jako zabytek kultury i wymagana np, zgoda....nie każde drzewa można formować i przycinać....mamy takie pod kościołem. Sypie się i kościołowi zagraża, ale zabytek i ruszyć nie wolno
sylwia_slomc... 09:06, 25 lut 2017

eee_taam napisał(a)
nie ogarniam ale kwiotki nowe widziałam ......dzień bez zakupów dniem straconym mocno szalejesz...ale to nic nowego

A tak mnie podkusiło i roboty sobie dodałam , bo Gosia mówi, że trzeba w doniczki wsadzić bo do kwietnia nie wytrzymają
zawitka 09:36, 25 lut 2017

Sylwia jeżeli to orzech to możesz ciąć ale napisz do sąsiada i do gminy prośbę żeby sam to zrobił i po 2 tygodniach możesz sama ciąć. ale jak masz pismo to Ci nikt nic nie zrobi
malgorzata_s... 12:10, 25 lut 2017

Biało u Was znowu czy nie? Buziaki
Milka 12:20, 25 lut 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Uważaj z przycinką bo może się okazać , że wpisane jako zabytek kultury i wymagana np, zgoda....nie każde drzewa można formować i przycinać....mamy takie pod kościołem. Sypie się i kościołowi zagraża, ale zabytek i ruszyć nie wolno

Nie ma takiej tabliczki znamionowej, więc chyba nie uznane jako zabytek, nie wszystkie drzewa trafiają na tę listę.
sylwia_slomc... 17:54, 25 lut 2017

zawitka napisał(a)
Sylwia jeżeli to orzech to możesz ciąć ale napisz do sąsiada i do gminy prośbę żeby sam to zrobił i po 2 tygodniach możesz sama ciąć. ale jak masz pismo to Ci nikt nic nie zrobi

Wiem , że sam tego nie zrobi Kosztów też nie będzie chciał ponieść.....jemu po prostu nie zależy wcale na tej działce, domu i roślinach bo to wymaga pracy i kasy , a On wiecznie na dorobku
Jak wodociąg ciągnęli i podpinali napisałam Mu ne e-maila nawet nie raczył odpisać.
sylwia_slomc... 17:55, 25 lut 2017

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Biało u Was znowu czy nie? Buziaki

Gradem drobnym posypało, ale szybko znikał wieczorem wiatr się uspokoił i słonko pokazało....szkoda, że dopiero wieczorem
sylwia_slomc... 17:56, 25 lut 2017

Milka napisał(a)

Nie ma takiej tabliczki znamionowej, więc chyba nie uznane jako zabytek, nie wszystkie drzewa trafiają na tę listę.

Dla własnego dobra dopytaj w gminie, albo starostwie