Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

babka 18:03, 25 lut 2017

Z orzechem z sąsiedztwa też mam kłopot. Gałęzie "przechodzą" na część mojej posesji i drapią mur mojego domu bo dom stoi o metr od płotu. Drzewo ogromne, wyższe od piętrowego budynku na wysokiej podmurówce. A sąsiad problematyczny, nieprzyjemny i wolałabym nie mieć z nim za dużo do czynienia. Jednak też coś z tym będę musiała zrobić. Na początek wyślę pismo. Sylwia, wiesz kiedy orzechy można przycinać?
sylwia_slomc... 18:05, 25 lut 2017

Olu ja mojego formowanego w kulkę tnę od marca do października prawie co półtora miesiąca, żyje i nic mu nie dolega
Nallar 18:18, 25 lut 2017

Peonie piękne, zdradzisz gdzie kupiłaś?
jolanka 18:33, 25 lut 2017

Sylwia, taki sąsiad to dramat Współczuję ale możesz zapytać go czy jest ubezpieczony na wypadek ewentualnych szkód na twojej posesji. Może to go skloni do dzialania
Agania 18:43, 25 lut 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

No właśnie. Tylko u mnie nie ma z Kim porozmawiać bo od kilku lat się sąsiad nie pokazuje, za granicą siedzi i nie obchodzą go drzewa skoro nie interesuje Go nawet, że dom się zawala Ale jak na dużym ogrodzie zaczynałam swoje drzewa sadzić to zadzwonił, że sobie nie życzy, żeby korzenie z moich drzew do niego przerastały, ale jak poruszyłam temat orzecha koroną do połowy mojej działki sięgająca to już nic nie odpowiedział

Potrzebny twardy negocjator, mój sąsiad twardy już nie żyje, córki zostały, jedna sobie przyjerzdża w sezonie na grilla tylko i wyłącznie, chcę zaczepić od budek dla ptaków, żeby powiesili i przycięli gałezie, które ociertają mi się prawie o okna i żeby ptaszki miały światło i żeby żaden kot nie dosięgnął i ja budki dostarczę
pawel_snopek 19:03, 25 lut 2017

Praktycznie wszystko co wystaje na twoją część możesz spokojnie obciąć.
babka 19:09, 25 lut 2017

pawel_snopek napisał(a)
Praktycznie wszystko co wystaje na twoją część możesz spokojnie obciąć.

Dokładnie ale poprawnie byłoby najpierw listownie zgłosić problem do sąsiada.
Druga sprawa to koszty i ew trudności w wycince.
pawel_snopek 19:11, 25 lut 2017

Z niektórymi sąsiadami to jest jak z grochem o ścianę
sylwia_slomc... 19:27, 25 lut 2017

Nallar napisał(a)
Peonie piękne, zdradzisz gdzie kupiłaś?

W ObiDuży wybór roślin
sylwia_slomc... 19:31, 25 lut 2017

jolanka napisał(a)
Sylwia, taki sąsiad to dramat Współczuję ale możesz zapytać go czy jest ubezpieczony na wypadek ewentualnych szkód na twojej posesji. Może to go skloni do dzialania

Jolu nie nie jest ubezpieczony na pewno, prąd od domu odcięli bo się zaczął zawalać i baliśmy się że pożar będzieNo dramat, mógłby to sprzedać może nowy właściciel zrobiłby porządek, ale jak byli chętni sprzedać nie chciał