Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 22:57, 22 wrz 2015

I chyba Renia miała rację, że moje tuje to nie susza, a grzyb" poleciałam dziś z opryskiem ( saprol ), prysłam wszystko co się dało, zobaczymy czy się uda uratować

Przypomniało mi się, że na jesieni chorowały mi te same - więc albo muszę co wrzesień pryskać pro forma, albo w końcu padną i zmienię na mniej problemowe
sylwia_slomc... 22:59, 22 wrz 2015

MirellaB napisał(a)
Sylwia,ale plac na ognisko to fajny masz. Ty masz tak dużo miejsca, że takie cuda to możesz mieć - zazdroszczę

Dzięki, ciężko było wymyślić coś oryginalnego co wpasowałoby się w charakter ogrodu i było w miarę tanie.
Jana 23:03, 22 wrz 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Tak mam w kilku kolorach jednoroczne, ale fajne pnącze
ja też go bardzo lubię, w tym roku wysiałam kilka w kolorze morskim i nic mi nie urosło
Katkak 23:15, 22 wrz 2015

Sylwuś mój mieszany żywopłot już posadzony w całości. Zerkniesz? Pędzisz jak pendolino z tymi stronkami, ciężko nadążyć . Buziol .
sylwia_slomc... 23:24, 22 wrz 2015

Jana napisał(a)
ja też go bardzo lubię, w tym roku wysiałam kilka w kolorze morskim i nic mi nie urosło

Z tymi morskimi jest problem - od trzech lat próbuję i dooopa
sylwia_slomc... 23:25, 22 wrz 2015

Katkak napisał(a)
Sylwuś mój mieszany żywopłot już posadzony w całości. Zerkniesz? Pędzisz jak pendolino z tymi stronkami, ciężko nadążyć . Buziol .

Lecę zobaczyć co posadziłaś
07_Rene 08:24, 23 wrz 2015

I chyba Renia miała rację, że moje tuje to nie susza, a grzyb" poleciałam dziś z opryskiem ( saprol ), prysłam wszystko co się dało, zobaczymy czy się uda uratować

Przypomniało mi się, że na jesieni chorowały mi te same - więc albo muszę co wrzesień pryskać pro forma, albo w końcu padną i zmienię na mniej problemowe

Ja Twoich tuj nawet nie widzialam, ale zawsze zakładam najgorszy scenariusz, bo mozna się przygotować do działania, a zawsze lepiej byc mile zaskoczonym że to jednam nie grzyb, niż rozczarowynym i obudzić się z ręką w przysłowiowym nocniku
Pszczelarnia 08:42, 23 wrz 2015

Przyszła dzisiaj paczka z roślinami i cebulkami z wysyłki
Część już posadziłam dzisiaj na świeżo jutro reszta

Alium aflatunense x 3
czosnek olbrzymi x 1
rannik x 5
szachownica lisie grono x 5
liliowiec el desperadox 1 - jako jedyny w paczce nie spełnił moich oczekiwań
liliowiec daring deception x 1
liliowiec frans halls x 1
hosta francess williams x 1
hosta satisfaction x 1
hosta empres wu x 1
irys holenderski saphire beauty x 10
krokus saturnus x 10
lilia trąbkowana african queen x 1
narcyz unsurpassable x 5
tulipan red riding head x 5
tulipan abu hassan x 5
tulipan seador x 5
tulipan toronto x 5
tulipan jasnoróżowy x 10
tulipan czerwony x 10
róża rabatowa czerwona x 1
krokus ruby giant x 10
tulipan yellow crown x 5

Teraz sensownie muszę posadzić bo już mi się koncepcja cebulowych od momentu zamówienia do otrzymania przesyłki zmieniła

O! To trzeba się nabiegać przy takiej różnorodności. Ja mam lepiej: np. 100 narcyzów tych samych, 50 tulipanów tych samych. Sezonowo pamiętam gdzie, co gdzie jest.

U mnie pod korą jak chodzą nornice, to nie widzę i dlatego staram się ziemi nie ściółkować niczym: tylko obornik późną jesienią i kompost. Trociny z cięcia drzewa opałowego kompostuję i już jest fajna próchnica.

sylwia_slomc... 10:24, 23 wrz 2015

07_Rene napisał(a)

Ja Twoich tuj nawet nie widzialam, ale zawsze zakładam najgorszy scenariusz, bo mozna się przygotować do działania, a zawsze lepiej byc mile zaskoczonym że to jednam nie grzyb, niż rozczarowynym i obudzić się z ręką w przysłowiowym nocniku

Renia jeśli wyżyją to i tak tylko dzięki Tobie
sylwia_slomc... 10:30, 23 wrz 2015

Pszczelarnia napisał(a)

O! To trzeba się nabiegać przy takiej różnorodności. Ja mam lepiej: np. 100 narcyzów tych samych, 50 tulipanów tych samych. Sezonowo pamiętam gdzie, co gdzie jest.

U mnie pod korą jak chodzą nornice, to nie widzę i dlatego staram się ziemi nie ściółkować niczym: tylko obornik późną jesienią i kompost. Trociny z cięcia drzewa opałowego kompostuję i już jest fajna próchnica.

Czosnki na nową bylinówkę poszły, wszystkie czerwone tulipany wzdłuż kulek na ścieżce do ogniska, różowe w bylinówce, liliowce do loliowcowej pod brzoskwinią, a tylko iryski poszły do różano trawiastej bo one mimo błękitu kwitną chyba dużo wcześniej, wsadzone w donicy jak coś to przesadzę.
Tulipki różne, ale kolorami pogrupowane

musiałam dac włukninę i trociny bo w zasadzie inaczej byłoby zdejmowanie trawy na długości ok 140 metrów łącznie - nie dalibyśmy rady, a tak trawa się rozłoży będzie nawóz, Trocinki zakwaszają szybko pod kwaśnolubne i będzie fajna ziemia,a szmata też się rozłoży, a jak nie to wytargam