Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 09:50, 10 paź 2017

Katkak napisał(a)
i
Ja się stąd nie ruszam

O tej porze jedno z ulubionych miejsc
sylwia_slomc... 15:57, 10 paź 2017

Kolejne rośliny łapią kolory, a niektóre nawet już je mają

sylwia_slomc... 15:59, 10 paź 2017

jeszcze coś kwitnie

sylwia_slomc... 16:01, 10 paź 2017

sylwia_slomc... 16:03, 10 paź 2017

Ambrowcem pierwszy raz się cieszę tulipanowcami też

roma2 16:14, 10 paź 2017

Mam "luzik" w pracy i podsyłam tu i dr Mazana, tylko, że o oprysku jest, a nie podlewaniu, coś mi link nie wchodzi, to kopiuję Walerka-Mazana:

Dla stosujących preparaty ekologiczne podam sposób sporządzenia środka grzybo- i bakteriobójczego nadającego się do oprysku kwasolubnych, ale NIE nadającego się na pH powyżej 7. To roztwór jodyny z krochmalem. Potrzebna będzie deszczówka.
Składniki: skrobia ziemniaczana, ocet 6% lub 10%, jodyna, woda deszczowa.
Na 1 litr roztworu:
krochmal: 11/2 szkl. wody /kranówki/ zagotować, 1 łyżeczkę skrobii dokładnie rozmieszać w 1/2 szkl. wody i wlać do gotującej się wody ciągle mieszając. Gotować ok. 1 min.
Do butelki o poj. 1 litra wlać 1/4 l deszczówki, dodać 100 ml świeżego krochmalu, dodać 3 ml octu 10% lub 5 ml 6%. Dobrze wymieszać i dodać 2 ml jodyny.
Mogą wystąpić trudności z rozpylaniem, dlatego należy dodać kilka kropel płynu do naczyń. Odczyn powyżej pH 7 uwstecznia preparat. Ze względu na skrobię kolor jest granatowy.
Może zwalczać roztocza.
ElzbietaFranka 19:55, 10 paź 2017

Sylwia piękny ambrowiec. Powiedz ile u ciebie jest bo widzę, że się dobrze trzyma i też rośnie na takim wydmuchowisku, ale u was zawsze cieplej.
Też bym chciała mieć taki okaz, ale mam obawy, że może u mnie zmarznąć i byłaby duża rozpacz.

Teraz odnośnie Mazana czy coś z tego rozumiesz. Jodynę 1% rozcieńczyć ale w ilu litrach wody. Czarna magia.
ElzbietaFranka 19:59, 10 paź 2017

Trzmielina pięknie się wybarwiła moje jeszcze czekają na słońce może w przyszłym tygodniu będzie lepiej bo z tym deszczem zwariować można.
sylwia_slomc... 20:02, 10 paź 2017

roma2 napisał(a)
Mam "luzik" w pracy i podsyłam tu i dr Mazana, tylko, że o oprysku jest, a nie podlewaniu, coś mi link nie wchodzi, to kopiuję Walerka-Mazana:

Dla stosujących preparaty ekologiczne podam sposób sporządzenia środka grzybo- i bakteriobójczego nadającego się do oprysku kwasolubnych, ale NIE nadającego się na pH powyżej 7. To roztwór jodyny z krochmalem. Potrzebna będzie deszczówka.
Składniki: skrobia ziemniaczana, ocet 6% lub 10%, jodyna, woda deszczowa.
Na 1 litr roztworu:
krochmal: 11/2 szkl. wody /kranówki/ zagotować, 1 łyżeczkę skrobii dokładnie rozmieszać w 1/2 szkl. wody i wlać do gotującej się wody ciągle mieszając. Gotować ok. 1 min.
Do butelki o poj. 1 litra wlać 1/4 l deszczówki, dodać 100 ml świeżego krochmalu, dodać 3 ml octu 10% lub 5 ml 6%. Dobrze wymieszać i dodać 2 ml jodyny.
Mogą wystąpić trudności z rozpylaniem, dlatego należy dodać kilka kropel płynu do naczyń. Odczyn powyżej pH 7 uwstecznia preparat. Ze względu na skrobię kolor jest granatowy.
Może zwalczać roztocza.

Bardzo Ci Romeczko dziękuję Kochana

A zdradzicie mi jak odszukujecie w morzu wiadomości te o które Wam chodzi? Ja bym tego nie znalazła
sylwia_slomc... 20:08, 10 paź 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Sylwia piękny ambrowiec. Powiedz ile u ciebie jest bo widzę, że się dobrze trzyma i też rośnie na takim wydmuchowisku, ale u was zawsze cieplej.
Też bym chciała mieć taki okaz, ale mam obawy, że może u mnie zmarznąć i byłaby duża rozpacz.

Teraz odnośnie Mazana czy coś z tego rozumiesz. Jodynę 1% rozcieńczyć ale w ilu litrach wody. Czarna magia.

Elu Ambrowca mam od 2015 roku chyba. Pierwszą zimę owijałam drugą już nie i daje radę , od zachodu ciut go osłania granica i ugór sąsiada.

Ja rozumiem, że mam z jodyny zrobić roztwór 1% do podlania, a Roma właśnie napisała jak zrobić oprysk