Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 15:01, 07 paź 2015

eee_taam napisał(a)

niesamowite podejście

po tym roku, gdzie latanie z wężem było wk......ja już nie dopisuję do listy kolejnych prac do wykonania....a skreślam i wyprowadzam te rośliny, które wymagają ode mnie za dużo wysiłku fizycznego ...a cieszą raptem miesiąc

takie moje przemyślenia (powinnam zmienić nik na Leń_ogrodowy)

wczoraj zbierałam nasiona ...min. przetacznika First Love ...jak tylko będzie sukces wysiewu z nasion.....to będzie u mnie na liście razem z jezówkami ...jako bezobsługowy i długo kwitnacy ...kwitnie od czerwca ( 1 badyl kupiłam - teraz ma z 10 nowych) ...i chyba tylko mróz go powstrzyma

Bo ja taka szalona głowa jestem. Tak czy inaczej latałam z konewką, to kilka konewek więcej.......nie poczuję różnicy przy tej ilości roślin do podlania. Na przyszły sezon jest plan kupić z 50 m węża- zobaczymy czy plan wypali........a może nie będzie już tak sucho
15:22, 07 paź 2015
sylwia_slomczewska napisał(a)

Bo ja taka szalona głowa jestem. Tak czy inaczej latałam z konewką, to kilka konewek więcej.......nie poczuję różnicy przy tej ilości roślin do podlania. Na przyszły sezon jest plan kupić z 50 m węża- zobaczymy czy plan wypali........a może nie będzie już tak sucho

ja będe kupować linie kroplujące do warzywnika na początek ...albo i na całość ....podepnie się do tego weża i będę patrzeć jak się podlewa ....

100mb= 100zł ( przynajmniej po tyle widzę w necie ..ale zimą muszę opanować temat i nauczyć się jak to rozłożyć i zamówić z końcówką na szybkozłączkę do węża)

podlewanie wężem u mnie w tym roku 1,5godz i mało skuteczne ...szybko robi sie beton
dominika_ 20:04, 07 paź 2015

Witaj Sylwio, raptem kilka dni mnie nie było, a u Ciebie jak zwykle masa postów do nadrobienia. Pozdrawiam
sylwia_slomc... 21:28, 07 paź 2015

eee_taam napisał(a)

ja będe kupować linie kroplujące do warzywnika na początek ...albo i na całość ....podepnie się do tego weża i będę patrzeć jak się podlewa ....

100mb= 100zł ( przynajmniej po tyle widzę w necie ..ale zimą muszę opanować temat i nauczyć się jak to rozłożyć i zamówić z końcówką na szybkozłączkę do węża)

podlewanie wężem u mnie w tym roku 1,5godz i mało skuteczne ...szybko robi sie beton

Justynka u mnie podlewanie w dwie osoby na zasadzie eM nosi wodę ja leję z konewki trwało min 5 godzin na dużym i 1,5 w przydomowym tak żeby każda roślinka dostała trochę wody trawa nie dostawała wcale, a i tak przeżyła
roma2 21:29, 07 paź 2015

Kochana, bylinowy fiś jestem! Mimo piachu i pobytu na działce dwa razy w miesiącu. Ja się bylin nie wyrzeknę (wręcz przeciwnie). Muszę tylko, a właściwie aż, zacząć ogarniać działkę całościowo. Młoda Babo !!!
sylwia_slomc... 21:30, 07 paź 2015

dominika_ napisał(a)
Witaj Sylwio, raptem kilka dni mnie nie było, a u Ciebie jak zwykle masa postów do nadrobienia. Pozdrawiam

Lubię gości to zaglądają, chyba Im u mnie dobrze
sylwia_slomc... 21:35, 07 paź 2015

roma2 napisał(a)
Kochana, bylinowy fiś jestem! Mimo piachu i pobytu na działce dwa razy w miesiącu. Ja się bylin nie wyrzeknę (wręcz przeciwnie). Muszę tylko, a właściwie aż, zacząć ogarniać działkę całościowo. Młoda Babo !!!

Też najbardziej lubię kwitnące i to nie ważne bylina czy drzewo byle dało kolory i pachniało, ale realistką jestem i wiem , że sił mi będzie ubywało, a zdrowie nie takie super mam więc trza brać pod uwagę zmianę na stare lata.

Młoda babo ja ostro siwieję już chustka dużo ukrywa
sylwia_slomc... 00:54, 08 paź 2015

Wykopałam dzisiaj..........w zasadzie wczoraj gladiole i jakież było moje zdziwienie kiedy się okazało, ze nornice poobgryzały cebule!!! Pierwszy raz mi się zdarzyło, żeby się wzięły za mieczyki...........ostatni gwizdek był.

Jeśli ktoś chętny na cebulki przybyszowe, ale nie z tego roku tylko takie już w tym roku ciut podhodowane- ale maluszki jeszcze to mam do oddania

Usunęłam też tyczki z Jaśkiem, cukinie i wykopałam pory.

Wszystkie roślinki prócz szmaragdów na dużym ogrodzie dostały nawozu jesiennego- dla szmaragdów brakło, ale one niedawno dostały popiołu to głodne nie są chyba.

Ciekawa sprawa z tym nawożeniem u mnie bo nawożę raz w miesiącu maleńkimi dawkami nawozów wszystkie rośliny od wiosny do jesieni...............powód nie udźwigam wora nawozów, żeby przynieść ze sklepu do ogrodu wiec kupuję kilogramowe pudełka i litrowe butelki biohumusów i tym kilogramem po odrobinie obdzielam wszystko co u mnie rośnie

Raz znajomy szkółkarz roślin iglastych jak przyjechał i zobaczył ile urosły w ciągu sezonu jego rośliny u mnie , a ile u niego gdzie nawozi dwa razy w sezonie większymi dawkami stwierdził, że musi stosować moją metodę, bo moje przyrosty były dwukrotnie większe niż u niego

Wydaje mi się , że moje miały stale podobną dawkę składników pokarmowych w ziemi, a u niego dostają dużo dwa razy , a potem deszcze wypłukują i roślinom brak składników, ale mogę się mylić. Choć gunnera by potwierdzała, bo Mariusz z Pawłem dziwili się, że ta odmiana a tak szybko mi rośnie
sylwia_slomc... 00:58, 08 paź 2015

takie różności

kretówy........wrrrrrr

sylwia_slomc... 01:03, 08 paź 2015