Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 01:06, 08 paź 2015

Mira104 07:58, 08 paź 2015

Sylwia napisz coś więcej o popiele To że róże obsypuje się popiołem z drzewa to słyszałam, natomiast Ty podsypujesz też tuje?
Ja stosuję u siebie obornik bydlęcy, zamawiam wiosną 50 worków i tak na sezon mi wystarcza. Na wiosnę i jesień podsypuję rośliny nawozem i oczywiście jak sadzę, to też rozrabiam ziemię z nawozem.
Co do podlewania po tegorocznym upale stwierdziłam, że zrobię nawodnienie "na raty" i we własnym zakresie. Pomimo, iż podlewałam roślinki efekt tego jest marny, po prostu sparzyło je. Podlewałam wieczorami. Przez zimę pomyślę nad systemem nawadniającym. Pozdrawiam
anabuko1 08:20, 08 paź 2015

Lubię, takie różności
Ładnie.Pod konarami drzew , tak sielsko,ładniutko, przyjemnie,,
moje mieczyki jeszcze w ziemi.
I chyba dopiero po niedzieli je wykopiemy.Dziś wyjeżdżam do niedzieli włącznie.
Dobrze,że wczoraj w razie czego dyńki, jabłuszka, papryczki, pomidorki i itp, z warzywnika pozabieraliśmy.
Przymrozku jeszcze nie było.Ale nie wiadomo jakie będą kolejne dni..
07_Rene 09:16, 08 paź 2015

Sylwia melduje, że przesyłka jest w drodze

Czy na tej fotce pozyżej z bańką na mleko jest ognik szkarłatny? Jak u Ciebie zimował?
margaretka3 09:38, 08 paź 2015

Sylwia, taka inspiracja dla Ciebie, bo od razu o Tobie pomyślałam, jak to zobaczyłam
https://www.pinterest.com/pin/144326363035211106/
sylwia_slomc... 09:42, 08 paź 2015

Mira104 napisał(a)
Sylwia napisz coś więcej o popiele To że róże obsypuje się popiołem z drzewa to słyszałam, natomiast Ty podsypujesz też tuje?
Ja stosuję u siebie obornik bydlęcy, zamawiam wiosną 50 worków i tak na sezon mi wystarcza. Na wiosnę i jesień podsypuję rośliny nawozem i oczywiście jak sadzę, to też rozrabiam ziemię z nawozem.
Co do podlewania po tegorocznym upale stwierdziłam, że zrobię nawodnienie "na raty" i we własnym zakresie. Pomimo, iż podlewałam roślinki efekt tego jest marny, po prostu sparzyło je. Podlewałam wieczorami. Przez zimę pomyślę nad systemem nawadniającym. Pozdrawiam

U mnie popiół z gałęzi po wycince drzew owocowych typu wiśnie i śliwy + w ogromnych ilościach siano z łąki kwietnej.............po spaleniu hałda popiołu do wykorzystania to podsypałam roślinki i kompost............coby nawozu nie marnować- wiem , że pod kwaśnolubne popiół niet , ale dałam tylko po ociupinie bo i tak trociny zakwaszają, a popiół ma potas i fosfor
sylwia_slomc... 09:43, 08 paź 2015

anabuko1 napisał(a)
Lubię, takie różności
Ładnie.Pod konarami drzew , tak sielsko,ładniutko, przyjemnie,,
moje mieczyki jeszcze w ziemi.
I chyba dopiero po niedzieli je wykopiemy.Dziś wyjeżdżam do niedzieli włącznie.
Dobrze,że wczoraj w razie czego dyńki, jabłuszka, papryczki, pomidorki i itp, z warzywnika pozabieraliśmy.
Przymrozku jeszcze nie było.Ale nie wiadomo jakie będą kolejne dni..

u mnie jeszcze szara reneta do obrania, ale wiało i sie bałam , że z drabiny zlecę
sylwia_slomc... 09:52, 08 paź 2015

07_Rene napisał(a)
Sylwia melduje, że przesyłka jest w drodze

Czy na tej fotce pozyżej z bańką na mleko jest ognik szkarłatny? Jak u Ciebie zimował?

Czyli pewnie jutro będzie u mnie

Tak to ognik tylko mój ma pomarańczowe owocki- dla mnie roślina bezproblemowa - sadziłam wiosną zeszłego roku w zimie nie był osłaniany, ale zimy prawie nie było tyle , że u mnie ostre zachodnie i mroźne wschodnie wiatry, teraz przy suszy wody tylko ciut dostawał raz na tydzień i to jeszcze mu spływało wszystko bo na stoku rośnie Nie mogę się doczekać kiedy się rozrośnie bo sąsiadka ma i cudnie oblepiony kuleczkami, tyle, że u mnie ptaki jak się zima zaczyna na pierwszy ogień go biorą i po kuleczkach
sylwia_slomc... 09:54, 08 paź 2015

margaretka3 napisał(a)
Sylwia, taka inspiracja dla Ciebie, bo od razu o Tobie pomyślałam, jak to zobaczyłam
https://www.pinterest.com/pin/144326363035211106/

Śliczna dzięki jak kiedyś materiał zdobędę będę wiedzieć co z nim zrobić
Kawa 09:55, 08 paź 2015

Sylwuś ile razy widze twoje hektary to normalnie stwierdzam że nie ogarniam tego ogromu
podziwiam ze ty ze spokojem dajesz radę