Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 00:53, 03 kwi 2018

Muszelka napisał(a)

Sylwio, dobrym i naturalnym sposobem na pozbycie się chwastów ze ścieżek jest posypanie ich popiołem drzewnym. Najlepiej czynić to w słoneczny dzień. Chwasty zamierają wraz z korzeniami.

W swoim ogrodzie popiół drzewny (z wypalonego drewna w kominku) wykorzystuję na różne sposoby, do ostatniego grama! Przede wszystkim jako fantastyczny nawóz, dodatek do gnojówek, likwidator mchu i chwastów.

Po każdej zimie zostawiam parę garści popiołu do likwidowania chwastów. Przed ogrodem, wzdłuż ogrodzenia, jest miejsce (goła ziemia), na którym stawiamy samochody. I czasami jakieś chwasty próbują to miejsce oszpecić. Nic z tego. Sypię im na grzbiety popiół i ... odchodzą w niebyt. Chwila pracy i po chwaścidłach
Bardzo polecam ten sposób.

Kurcze, a dużo tego sypiesz? Bo powiem Ci zaskoczyłaś mnie dlatego, że mój tato sypie popiół drzewny z kominka w trawnik i ma piękną bujną trawę, a nie suche placki.......
Muszelka 06:39, 03 kwi 2018

Jeśli stosuję popiół w celu zwalczania chwastów, to go nie żałuję. Sypię go w słoneczny dzień w takiej ilości, żeby rośliny "spalić".
Podobnie, w łatwy sposób można pozbyć się mchu.

Sęk w tym, że muszą to być miejsca, w których nie rosną inne rośliny (na których nam zależy). Ścieżka (podobna do Twojej) idealnie do tego się nadaje.
Muszelka 06:49, 03 kwi 2018

Popiół po spaleniu drewna wykorzystuję w ogrodzie przede wszystkim jako nawóz. Podobnie jak Twój Tato sypię go na trawnik. Dwa razy w roku. Sypię cieniutką warstewkę - lekko go rozsiewając.
Bo trzeba pamiętać, że popiół drzewny to skoncentrowany nawóz o bardzo wysokim stężeniu: wapnia, magnezu, potasu, fosforu, sodu (nie zawiera azotu). Azot dostarczam wiosną, po wertykulacji sypiąc na niego ziemię po hodowli pieczarek. Trawnik mam bardzo stary, założony z siewu i nie narzekam na jego wygląd
Muszelka 06:58, 03 kwi 2018

Popiół sypię też, jako nawóz, pod wszystkie rośliny w ogrodzie, oprócz kwasolobów - robię to z wyczuciem, bo popiół ma wysokie pH. Najwyższe pH po spaleniu mają topola (ok. 13) oraz dąb i buk (prawie 12).
Z tego względu w swoim ogrodzie w ogóle nie stosuję dolomitu.

Szczególnie nie żałuję popiołu lawendzie.
Muszelka 07:02, 03 kwi 2018

Popiołem wzbogacam też gnojówki (przy okazji mniej śmierdzą).
A resztę popiołu co jakiś czas "rozsiewam" w kompoście

sylwia_slomc... 08:45, 03 kwi 2018

Ooooo widzisz o to mi chodziło Dzięki bardzo za wyjaśnienie Ja w sezonie w zasadzie jesienią podsypuję popiołem ze spalenia łąki pod roślinki jako nawóz jesienny, tez się sprawdzaI nadmiary też na kompost oraz koleżance daję
Kindzia 11:05, 03 kwi 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kasiu kupiłam u nas na miejscu od Gościa, który robi meble ogrodowe. Parę lat stała bo nikt nie chciał dać za nią 3 200. Ja też nie choć bardzo mi się podobała Poczekałam, przecenili, dla mnie nadal było za dużo, poczekałam jeszcze. Wystawili jako dekorację i wtedy to ja zaproponowałam im cenę jaką byłam skłonna dać Suma sumarum dałam 800zł

Czyli to jednorazowa super udana transakcja!!! Gratuluję!!! Jest rewelacyjna!!!
Oczywiście, gdyby się zdarzyła jeszcze taka okazja, to ja bardzo proszę o cynk Jestem chętna na takie cudo
sylwia_slomc... 20:07, 03 kwi 2018

Kindzia napisał(a)

Czyli to jednorazowa super udana transakcja!!! Gratuluję!!! Jest rewelacyjna!!!
Oczywiście, gdyby się zdarzyła jeszcze taka okazja, to ja bardzo proszę o cynk Jestem chętna na takie cudo

Będę pamiętałaZobaczymy co przywiozą w maju
kasiek 20:36, 03 kwi 2018

Wiosna - Hura! I ptasie radio - ale cudnie
sylwia_slomc... 21:11, 03 kwi 2018

kasiek napisał(a)
Wiosna - Hura! I ptasie radio - ale cudnie

Kasiu dzisiaj szczygły miałam

Są śliczne