Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 18:21, 08 kwi 2018

gabi1948 napisał(a)
Nie martw się tą "suchą" sosenką. Też tak miałam kilka lat temu. Poczekaj jeszcze. Moja się zazieleniła, a myślałam, że już po niej.

To ta w avatarku? Bo powiem Ci, że już miałam wywalić....
sylwia_slomc... 18:23, 08 kwi 2018

kasiek napisał(a)
Warzywnik genialny!
Młody wymiata, ale Ci przystojniak wyrósł! eMus też oczywiscie wspaniale pierś prezentuje - chłopy na medal Nie widzę starszego tylko

Starszego nie było, był w Krakowie
sylwia_slomc... 18:25, 08 kwi 2018

AgnieszkaW napisał(a)
Wiosna już na dobre u Ciebie zadomowiona. Pięknie jest

Pięknie dopiero będzie
18:32, 08 kwi 2018
sylwia_slomczewska napisał(a)
Wracam do tematu cięcia i kopcowania róż. I stwierdzam po dwóch sezonach eksperymentów i wieloletnich doświadczeniach wcześniejszych co następuje:

- róże cięte wstępnie jesienią, a docinane wiosną mniej mi chorują niż cięte tylko wiosną

- kopcowanie róż ziemią się u mnie nie sprawdza, bardziej wymarzają mi te kopcowane niż te co nie zdążyłam

- lepiej mi się sprawdza kopcowanie wiórami niż ziemią, lepiej zimują

- pozostawienie owoców na krzewach nie ma wpływu na zimowanie

- do towarzystwa różom świetnie się u mnie sprawdzają.....fiołkiteraz kwitną i już zieloniutki dywanik robią, a róże im słonka nie zabierają w sezonie cieniują bryłę korzeniową róż i już się coś na rabacie dzieje jak róże jeszcze śpią. Ładna dywanowa zieleń liści nie konkuruje potem z kwiatem róż. Korzenia się płytko więc o składniki pokarmowe też nie ma konkurencji , a w upały to róże dają im potrzebny cień.
Róże mają przewiew bo fiołki dołem idą i jesienią nie przeszkadzają w kopcowaniu róż

przeczytałam z zaciekawieniem ...moje za twoją opinia przyciełam jesienia na wysokośc metra ...super sprawa bo wiosna nie trzeba szaleć i nie ma galopki tylko drobna korekta ...szybko idzie ....polecam kazdemu

chorowanie to nie wiem bo u mnie sa takie co tylko choruja i im chyba podziekuje w tym roku np burgundy ice ...to jest koszmarek łysy wiecznie ...nawet młode liscie szybko dostaja plam i sa takie co niby sa w sasiedztwie a ich plamistoś nie bierze a jak juz bierze to końcem sezonu

kopcowanie .....zrobiłam w tym roku jak w ubiegłych kupna ziemia z worka ...to chyba był ostatni raz ...teraz jesli bede kopcowac to tylko kora przekompostowaną ...przepuszcza powietrze i nie dusi tak tych pedów ..bo w tym roku miałam wrazenie ze te pedy były lekko poduszone
pokaz fijołki ...jesli to te co strzelaja i sieja sie wszedzie ...to dziękuje za ten inwazyjny gatunek ...ktory najlepiej rośnie w srodkach kep traw czy jezówek ...wkurza mnie taka roslina wszedobylska

sylwia_slomc... 18:36, 08 kwi 2018

Ja napisałam moje spostrzeżenia odnośnie róż, a każdy robi jak uważa, że jest dobrze
Fiołki pod jednymi różami mam białe, a pod domem te zwykłe pospolite pachnące, ja je lubię i nie przeszkadza mi, że się sieją, ładny dywanik robią. A pachną cudnie i to teraz.
18:38, 08 kwi 2018
Sprzęt odpalony

Po uprawieniu mam ładną pulchną ziemię w warzywniku i poziom ziemi w stosunku do ścieżek mocno się podniósł

tak to wygląda, dwie ścieżki będą mobilne z oflisu

tylko je jeszcze dokończyć musimy

kawał roboty ... ładnie to teraz wyglada ...ale jak to zobaczyłam a ostatnio rozprawiałam z polinka o skrzyniach warzywnych ...to widziałabym twój warzywnik w takich skrzyniach zrobionych z bali ...ja te gigantyczne co masz w podwórku ....nawet byłabym skłonna w magiczny sposób tamte z podwórka przenieśc do warzywnika

taka moja podpowiedż ....bo mało roboty macie ....to czemu nastepnej sobie nie znależć)
18:40, 08 kwi 2018
Ja napisałam moje spostrzeżenia odnośnie róż, a każdy robi jak uważa, że jest dobrze
Fiołki pod jednymi różami mam białe, a pod domem te zwykłe pospolite pachnące, ja je lubię i nie przeszkadza mi, że się sieją, ładny dywanik robią. A pachną cudnie i to teraz.

czyli to te same fiołki które ja namietnie plewie od kilku lat ...bo sobie na poczatku przyniosłam od tesciowej ...i jakos sie nie polubilismy
sylwia_slomc... 18:42, 08 kwi 2018

eee_taam napisał(a)

kawał roboty ... ładnie to teraz wyglada ...ale jak to zobaczyłam a ostatnio rozprawiałam z polinka o skrzyniach warzywnych ...to widziałabym twój warzywnik w takich skrzyniach zrobionych z bali ...ja te gigantyczne co masz w podwórku ....nawet byłabym skłonna w magiczny sposób tamte z podwórka przenieśc do warzywnika

taka moja podpowiedż ....bo mało roboty macie ....to czemu nastepnej sobie nie znależć)

Takie skrzynie z balii planuję wzdłuż rowu na truskawki
W warzywniku nie chcę bo musiałabym dużo częściej podlewać.
Ścieżki są po to żeby się przy podlewaniu wąż i buty nie brudziły, i bez względu na pogodę mogę po warzywa wejść, a nie utopię się po kostki
dana1s 18:42, 08 kwi 2018

Sylwuś ależ z Was pracusie!
Podziwiam zaangażowanie Synów, moich trudno zagonić chociaż ostatnio Duży pomógł mi wsadzić wszystkie nowe nabytki i sprzątał po wycinaniu traw. Taka pomoc jest niezastąpiona, prawda?
Coraz piękniej masz w ogrodzie, przepraszam Macie.
Wiosna rozgościła się na dobre, tez tak masz że nie chce Ci się wracać do domu?
Ja najchętniej zostałabym w ogrodzie na stałe
Buziaki!!
sylwia_slomc... 18:43, 08 kwi 2018

eee_taam napisał(a)

czyli to te same fiołki które ja namietnie plewie od kilku lat ...bo sobie na poczatku przyniosłam od tesciowej ...i jakos sie nie polubilismy

Każdy lubi inne rośliny