Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 12:52, 08 kwi 2018

yolka napisał(a)
Bardzo dużo pracy wykonaliście tej wiosny, warzywnik wzorcowy

Wstępnie planowałam już w zeszłym sezonie , ale na jesieni czasu brakło, a przez zimę się wyklarowało z czego te ścieżki zrobić i tak po sznureczku do celu
sylwia_slomc... 12:53, 08 kwi 2018

Gosialuk napisał(a)
Nic tylko podziwiać. Domek idealnie się wpasował.

Na domek dwa sezony czekałam i się doczekałam, jeszcze nie skończony, ale już mam frajdę, że jest
sylwia_slomc... 13:46, 08 kwi 2018

Wracam do tematu cięcia i kopcowania róż. I stwierdzam po dwóch sezonach eksperymentów i wieloletnich doświadczeniach wcześniejszych co następuje:

- róże cięte wstępnie jesienią, a docinane wiosną mniej mi chorują niż cięte tylko wiosną

- kopcowanie róż ziemią się u mnie nie sprawdza, bardziej wymarzają mi te kopcowane niż te co nie zdążyłam

- lepiej mi się sprawdza kopcowanie wiórami niż ziemią, lepiej zimują

- pozostawienie owoców na krzewach nie ma wpływu na zimowanie

- do towarzystwa różom świetnie się u mnie sprawdzają.....fiołkiteraz kwitną i już zieloniutki dywanik robią, a róże im słonka nie zabierają w sezonie cieniują bryłę korzeniową róż i już się coś na rabacie dzieje jak róże jeszcze śpią. Ładna dywanowa zieleń liści nie konkuruje potem z kwiatem róż. Korzenia się płytko więc o składniki pokarmowe też nie ma konkurencji , a w upały to róże dają im potrzebny cień.
Róże mają przewiew bo fiołki dołem idą i jesienią nie przeszkadzają w kopcowaniu róż
sylwia_slomc... 13:49, 08 kwi 2018

ta sosenka ledwo żyje po zimie mimo otulenia

Pierwsze karmienie rybek

sylwia_slomc... 13:56, 08 kwi 2018

Uwaga hard core zdjęcia walka z moja bylinówką największa i najstarszą( prosi się o odmłodzenie)
w trakcie wycinania

ugór sąsiada niestety sieje się nie tylko w bylinówki

sylwia_slomc... 14:00, 08 kwi 2018

normalnie łąka się robi zamiast rabaty, muszę jakoś to trawsko wydobyć z niej....uczciwie mówię myślę o randoup żel

uff wycięte wszystko

odsłoniły się juki od Katki

Waclaw 15:16, 08 kwi 2018

gobasia napisał(a)

..Zazdroszczę Ci pomocników...Ja nie mam pomocników ani zrozumienia ze strony rodziny...ścieżki itp uwazają za moje fanaberie

Gobasiu,
o tym samym pomyślałem. Jednak nie mam pretensji: moja M pracuje na dwa etaty: jeden zawodowy, drugi domowy. Sporo jej pomagam w tym drugim. Cieszę się gdy razem jedziemy podziwiać efekty mojej pracy Na szczęście nie uważa mojej fascynacji roślinami za fanaberie ( na razie)
gabi1948 17:10, 08 kwi 2018

Nie martw się tą "suchą" sosenką. Też tak miałam kilka lat temu. Poczekaj jeszcze. Moja się zazieleniła, a myślałam, że już po niej.
kasiek 18:07, 08 kwi 2018

Warzywnik genialny!
Młody wymiata, ale Ci przystojniak wyrósł! eMus też oczywiscie wspaniale pierś prezentuje - chłopy na medal Nie widzę starszego tylko
AgnieszkaW 18:11, 08 kwi 2018

Wiosna już na dobre u Ciebie zadomowiona. Pięknie jest