Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

11:45, 29 cze 2018
ile masz zamrazalek ?

bo u mnie dość spory zamrazalnik 130 litrów ledwo wyrabia a raptem 3 ludzie w domu mieszkaja w tym jeden weekendowo (jak sie godziny zliczy to moze z 6dni w miesiacu wyjdzie) i miesa prawie nie jemy ...w zamrazalnku u mnie jest najmniej miesa ...tylko symboliczne ilości
11:50, 29 cze 2018
Kasya napisał(a)

oj na kanapke to nie
tak jak truskawki po rozmrozeniu to juz nie sa truskawki do jedzenia na surowo

juz dawno sie wyleczyłam z mrozenia truskawek

a jeszcze sie zastanawiam nad tymi pomidorami mrożonymi ...bo wszędzie trąbią zęby pomidorów w lodówce nie trzymać bo w niskie temperatura pozbawia je enzymów i smaku. i te swoje dobre wartości jakby traca ...dlatego te pomidory sklepowa są takie byle jakie bo je trzymają w chłodniach
Kasya 12:02, 29 cze 2018

eee_taam napisał(a)

a jeszcze sie zastanawiam nad tymi pomidorami mrożonymi ...bo wszędzie trąbią zęby pomidorów w lodówce nie trzymać bo w niskie temperatura pozbawia je enzymów i smaku. i te swoje dobre wartości jakby traca ...dlatego te pomidory sklepowa są takie byle jakie bo je trzymają w chłodniach

mrozone pomidory tylko do celow kulinarnych
ale sa bardzo zdrowe
sylwia_slomc... 12:22, 29 cze 2018

margaretka3 napisał(a)
Ale czy one nadają się na kanapkę? Czy już tracą smak po przemrożeniu.

Smaku raczej nie tracą, ale konsystencja po odmrożeniu już tylko do rozgotowywania bardziej niż na kanapkę
sylwia_slomc... 12:25, 29 cze 2018

abiko napisał(a)
wiąż tasiemkę w kolorze na tym liliowcu ja też się podkradnę
Zaraz Ci napiszę priv
Nie mam takiej tasiemki Ale może sznurek zawiążę, tylko, że na wiosnę i tak usunę razem z liśćmi i doopa z tego.
Potem mam tak jak w tamtym, roku z nasionami białej naparstnicy, ktoś chciał, sznurek zawiązałam, nasiona zebrałam i nikt się nie zgłosił po nieA trąbiłam kilka razy, że je już mam.
Z tego co pamiętam to on przy sadźcu rośnie
sylwia_slomc... 12:27, 29 cze 2018

eee_taam napisał(a)
ile masz zamrazalek ?

bo u mnie dość spory zamrazalnik 130 litrów ledwo wyrabia a raptem 3 ludzie w domu mieszkaja w tym jeden weekendowo (jak sie godziny zliczy to moze z 6dni w miesiacu wyjdzie) i miesa prawie nie jemy ...w zamrazalnku u mnie jest najmniej miesa ...tylko symboliczne ilości

Mam dużą 4 szufladową i zamrażalnik nad lodówką. Do jednej szuflady dużo pudełek po lodach mieszczę
la_estrellita 12:30, 29 cze 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dla Tych co nie wiedza co z nadmiarem cukinii robić, ja kroję w kostkę i zamrażam, w zimie leczo gotuję
Zamrażam też paprykę i pomidory bo teraz będą tańsze niż zimą

A dla tych, którzy mają małe zamrażarki: ugotować cysternę leczo teraz, gorące wlać do słoików i jeść przez całą zimę . Tylko nie polecam wekowania z kiełbasą .

Dlaczego ja nie zauważyłam tego fioletowego liliowca się pytam? . Ż tymi prawie białymi wyglądałby obłędnie .

sylwia_slomc... 12:31, 29 cze 2018

eee_taam napisał(a)

Te sklepowe nie dojrzewają na krzaku( szczególnie te zimowe) Pryskane na czerwienienie, a zbierane zielone bo by transportu nie przetrwały.
Nawetjak nie smakuje tak identycznie jak w lecie to zawsze to swój i zdrowszy, czy pomidor czy truskawka, a w zimie to się liczy bardzo
Ja mrożę sporo, owoce, warzywa( szpinak, pietruszkę, lubczyk), grzyby, pomidory, paprykę, cukinię, dynię,. Mięso też szczególnie jak dopadnę prosto od rolnika, no i oczywiście wyroby własne( wędliny).
sylwia_slomc... 12:32, 29 cze 2018

Kasya napisał(a)

mrozone pomidory tylko do celow kulinarnych
ale sa bardzo zdrowe
Zdrowsze od sklepowych na pewno
sylwia_slomc... 12:35, 29 cze 2018

la_estrellita napisał(a)

A dla tych, którzy mają małe zamrażarki: ugotować cysternę leczo teraz, gorące wlać do słoików i jeść przez całą zimę . Tylko nie polecam wekowania z kiełbasą .

Dlaczego ja nie zauważyłam tego fioletowego liliowca się pytam? . Ż tymi prawie białymi wyglądałby obłędnie .

Można, ja nie muszę, czasu w sezonie mam mało na przetwory, a w zamrażalkę szybciej. Al;e w słoiki też robią i konfiturę taka na pikantnie też wiem, że robią chociaż ja nie jadłam
Za to konfitura z zielonych pomidorków pycha...dla tych co im zaraza jednak złapie krzaki i są zmuszeni zielone owoce zebrać, rewelacja Świetne do ciasta drożdżowego