Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Iwonka 22:45, 26 lip 2018

Sylwia i Wojtek, dziękujemy Wam za niedzielne popołudnie. Nie mogę uwierzyć, że znamy się od kwietnia... Mam wrażenie, że kilka lat Jacek nie chciał wyjeżdzać w pierwszej turze, to znak, że również dobrze było mu u Was Cieszę się z nowych znajomości, wróciłam dzisiaj do majowych zdjęć u waszych znajomych. Ależ mają wypielęgnowany ogród, pełen okazów i dużych roślin. A u was jak zawsze podziwiam kreatywność, zapał do pracy, mnóstwo detali i ukrytych niespodzianek. Małgosia pięknie sfociła jedną z nich. I suchą rzekę, która prowadzi do mojego ulubionego zakątku...

malgorzata_szewczyk napisał(a)

Uwielbiam tę waszą górkę z szałasem Konrad pięknie uchwycił to miejsce... Mam nadzieję, że będzie mi dane zobaczyć za kilka lat piękny drzewostan, który tam posadziliście.

Kondzio napisał(a)

Wczoraj z mojej łąki zerwałam to fuksjowe cudo, a dzięki twojemu Tacie wiem jak się nazywa

sylwia_slomczewska napisał(a)
Tato mi w łąkę i nad rów przywiózł krwawnicy

Wykopałam ci dzisiaj hortensję Grandiflora Przywiozę wkrótce. Pięknie wyszła z dużą ilością ziemi. Wzięłam się w końcu za rabatę na której rosła. W niedzielę w sukience było mi ciężko coś tam odkopać

Buziaki raz jeszcze za niedzielne spotkanie Było mega wesoło i przepysznie W poniedziałek pościłam Przepraszam, że nic ostatnio nie piszę. Roboty co niemiara, nie wiem w co ręce włożyć.

sylwia_slomc... 23:13, 26 lip 2018

Iwonka napisał(a)
Sylwia i Wojtek, dziękujemy Wam za niedzielne popołudnie. Nie mogę uwierzyć, że znamy się od kwietnia... Mam wrażenie, że kilka lat Jacek nie chciał wyjeżdzać w pierwszej turze, to znak, że również dobrze było mu u Was Cieszę się z nowych znajomości, wróciłam dzisiaj do majowych zdjęć u waszych znajomych. Ależ mają wypielęgnowany ogród, pełen okazów i dużych roślin. A u was jak zawsze podziwiam kreatywność, zapał do pracy, mnóstwo detali i ukrytych niespodzianek. Małgosia pięknie sfociła jedną z nich. I suchą rzekę, która prowadzi do mojego ulubionego zakątku...

Uwielbiam tę waszą górkę z szałasem Konrad pięknie uchwycił to miejsce... Mam nadzieję, że będzie mi dane zobaczyć za kilka lat piękny drzewostan, który tam posadziliście.

Wczoraj z mojej łąki zerwałam to fuksjowe cudo, a dzięki twojemu Tacie wiem jak się nazywa

Wykopałam ci dzisiaj hortensję Grandiflora Przywiozę wkrótce. Pięknie wyszła z dużą ilością ziemi. Wzięłam się w końcu za rabatę na której rosła. W niedzielę w sukience było mi ciężko coś tam odkopać

Buziaki raz jeszcze za niedzielne spotkanie Było mega wesoło i przepysznie W poniedziałek pościłam Przepraszam, że nic ostatnio nie piszę. Roboty co niemiara, nie wiem w co ręce włożyć.

Iwonko nie ważne od kwietnia czy dłużej ważne, że się odnalazłyśmy w tłumie ludzi. Jesteście wspaniali, ciągle podziwiam za empatię, wielkie serce i pracowitość. Kto jak kto, ale ty nie masz powodu do postu Taka figura to marzenie nastolatek
anabuko1 12:48, 27 lip 2018

Ogród twój jak zawsze piękny.
Ta krwawnica i mnie na łąkach też rośnie.
sylwia_slomc... 14:24, 27 lip 2018

anabuko1 napisał(a)
Ogród twój jak zawsze piękny.
Ta krwawnica i mnie na łąkach też rośnie.

Mam nadzieję, że i u mnie się zadomowi
Anitka 15:34, 27 lip 2018

To super, że babcia ma jeszcze dobry wzrok i śliwkę wypatrzyła a przy okazji aparat znalazła.
Ale ta krwawnica ma branie Ja też wczoraj przytargałam do siebie, a dzisiaj czytam, że i twój tata i Iwonka również ją przytargaliście.

Poczytałam o mikoryzie i potwierdzam jest zalety. Mam zastosowaną pod wybranymi roślinami: różanecznikami, cisami, cyprysikami ... I od tamtej pory nie mam z nimi problemów, choć 12 lat temu jak je sadziłam to podłoże nie było idealnie przygotowane, ale mają się dobrze, tylko różanecznikom koronki opuchlaki wycinają.
U mnie zapobiegła fytoftorozie, która na początku kilka roślin nam zabiła.
Anitka 15:43, 27 lip 2018

No właśnie mnie ten czyściec tez nie bardzo leży tam.
Kaczeńce i niezapominajki będą rosły w głębi rowu nad płytami będzie dla nich półka wzdłuż całej długości. Bergenii nie czyszczę, ale wiosną podlewam bo leżą jak placki po zimie Ot dylematy...

Naparstnice po drugiej stronie penie bo te jednak trzeba sprzątać jak się już wysypią

Coś czuję, ze na kolejnych odcinkach rowu zamiast chwastów nowe rośliny z biegiem lat się pojawią.... a pamiętam z dzieciństwa jak wiosna rów kwitł niezapominajkami, stąd ta moja miłość do nich ze wspomnień

Bergenie mają to wpisane w swoja naturę, że plackiem leżą w zimie, podnoszą się same na wiosnę i bez podlewania.

Czy ty tam na druga stronę rowu nie planujesz cały sezon się zapuszczać ?
sylwia_slomc... 16:33, 27 lip 2018

Nie chce mi zacytować nie wiedzieć czemu

Anitka napisała:

Bergenie mają to wpisane w swoja naturę, że plackiem leżą w zimie, podnoszą się same na wiosnę i bez podlewania.

Czy ty tam na druga stronę rowu nie planujesz cały sezon się zapuszczać ?

Ja:
No raczej musi to być w miarę bezobsługowe nasadzenie, bo jak sucho tak jak teraz to się mogę zapuszczać do woli, ale jak woda będzie stale, a takie lata często były to nie ma jak się tam dostać
sylwia_slomc... 16:46, 27 lip 2018

Temperatura obecna na balkonie w półcieniu

ElzbietaFranka 17:22, 27 lip 2018

U nas w cieniu 34. Bylam w sklepie zazwyczaj nie wychodze dopiero po 18 i leje sie ze mnie. W domu chlodniej o 6 stopni i taka reakcja.
Waclaw 20:49, 27 lip 2018

Coś podobnego!
Toż to afrykańskie temperatury!