Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

jona 11:21, 22 paź 2015

Sumak rośnie w trawie, więc przy okazji koszenia trawy zlikwidujesz też odrosty . U mnie rośnie milin (ponad 20 lat) i ma odrosty w promieniu jakiś 10 metrów. Część wyrasta w trawie i jest koszona, na rabatach już trudniej. Dużo odrostów mają lilaki i mahonie (tylko w mniejszym zasięgu). Ładne są, więc ich nie wyrzucam, póki co
sylwia_slomc... 11:35, 22 paź 2015

07_Rene napisał(a)
Też zachwycam się trzmieliną oskrzydloną
Morwę widziałam, dzięki.
Szukam na razie drzew, które mogę za moje wierzby posadzić. Morwa jest długowieczna, to plus, ale jak śmieci to chyba jej nie chce... Chyba że gdzieś "w polu" jej miejscówę znajdę.

Moja posadzona właśnie daleko od domu bo wiadomo, że jak się wszystkiego nie obierze, a prawie na pewno tak będzie to owoce które spadną obsiądą osy. chyba, że ptaki będą pierwsze w tej stołówce
sylwia_slomc... 11:38, 22 paź 2015

mirkaka napisał(a)
Sylwio, uważaj na sumaka, lubi puszczać rozłogi, ja też go miałam ale w końcu zlikwidowałam , przez te rozłogi, wyrastał tam gdzie nie chciałam

Wiem i dlatego posadzony jest na górze tam ma być bardziej naturalnie to w razie czego i gaj sumakowy ujdzie. Mam wsadzone dwa drzewka sumaka , ale jedno jest jakby potrójne , chciałabym go ciut zaplatać , ale zobaczymy czy się uda
sylwia_slomc... 11:40, 22 paź 2015

jona napisał(a)
Sumak rośnie w trawie, więc przy okazji koszenia trawy zlikwidujesz też odrosty . U mnie rośnie milin (ponad 20 lat) i ma odrosty w promieniu jakiś 10 metrów. Część wyrasta w trawie i jest koszona, na rabatach już trudniej. Dużo odrostów mają lilaki i mahonie (tylko w mniejszym zasięgu). Ładne są, więc ich nie wyrzucam, póki co

Też tak myśle Joasiu ,a nawet gdyby to będę mieć kolorowo jesienią , u mnie w razie W ma dużo miejsca. Swoja drogą znam i widziałam wiele sumaków , które ani jednego odrostu nie wypuściły nigdy - od czego to zależy???
13:27, 22 paź 2015
trzmielina czerwona świetnie wyglada ...ale czy warto jej mieć duzo w ogrodzie?

Sylwia....policz ile dni będzie w tym roku czerwona ...i jaki to procent w skali roku ...ja tam bym łany hortensji bukietowych wolała widzieć i 1 trzmieline max 3 na twoim areale

a hortensje też łatwo ukorzenić
sylwia_slomc... 14:51, 22 paź 2015

eee_taam napisał(a)
trzmielina czerwona świetnie wyglada ...ale czy warto jej mieć duzo w ogrodzie?

Sylwia....policz ile dni będzie w tym roku czerwona ...i jaki to procent w skali roku ...ja tam bym łany hortensji bukietowych wolała widzieć i 1 trzmieline max 3 na twoim areale

a hortensje też łatwo ukorzenić

Hortensje też jeszcze planuję, ale chyba dopiero jak drzewka podrosną i zaczną cienia dawać więcej bo na razie strasznie je słonko pali i kwiatki szybko brązowe

A trzmielina jesienią piękny akcent koloru i chciałabym ją jeszcze w kilku miejscach powtórzyć
Rumianka 14:57, 22 paź 2015

Witaj Sylwuś, przesyłka właśnie dotarła, wielkie dzięki. Już chce mi się wiosny, żeby można było posiać.
sylwia_slomc... 14:59, 22 paź 2015

Rumianka napisał(a)
Witaj Sylwuś, przesyłka właśnie dotarła, wielkie dzięki. Już chce mi się wiosny, żeby można było posiać.

Siej od razu ja tak zrobiłam w zeszłym roku i już wiosną wschodziły sieweczki
Milka 15:19, 22 paź 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Też tak myśle Joasiu ,a nawet gdyby to będę mieć kolorowo jesienią , u mnie w razie W ma dużo miejsca. Swoja drogą znam i widziałam wiele sumaków , które ani jednego odrostu nie wypuściły nigdy - od czego to zależy???

Też takie zanm, a mój strasznie się plenił, z trudem się pozbyłam, podobny problem z pigwowcem, ale u ciebie na górce moga śmiało byc, bo w sumie sa piękne
Milka 15:25, 22 paź 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
trzmielina oskrzydlona i jałowiec od Justynki

perukowiec

Ładna trzmielina
perukowiec na pniu poprowadzisz??
Jałowca radzę przycinac regularnie i foromwać, to będzie ładna forma, żałuję, że sama tego kiedyś nie wiedziałam i dopiero teraz robię.