Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 20:39, 12 sty 2016

Pytanie do osób znających się na różach.....bardzo bym chciała kupić do siebie dużo bezkolcowych róż ......z 10 lat wstecz miałam dwie takie pół pnące pół parkowe jedną kremowobiałą drugą jaśniutki cieplutki odcień różu przemieszanego z łososiem.....a teraz nigdzie nie mogę dostać takich róż
Wszystkie bezkolcowe z dużymi kwiatami, ale nie wielkokwiatowe rabatowe mile widziane.....czekam na opinie i podpowiedzi
20:54, 12 sty 2016
Sylwia nie wiem czego oczekujesz od róż ...żeby znależć odmianowe to tu masz podpowiedz.

Dr. Souwenir J. - kupiłam we wrześniu- testuję ja
Heritage napewno tez ktoś na forum ma

poczytaj to http://rozaria.pl/blog/roze-bezkolcowe/

a to mi wyszukiwarka wyrzuciła poczytaj może akurat coś ci spasuje
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=26990

ale żeby wybrać stosowne róże to nie takie proste...ale dlaczego bezkolcowe chcesz to nie wiem?
sylwia_slomc... 21:20, 12 sty 2016

Justynka bo piękne , a w obsłudze łatwiejsze. Z kolcami już mam i obsługa trudna , a jeszcze jak wiatr nimi rusza to bardzo uciążliwa, a z tymi dwiema bezkolcowymi , żadnych problemów nie było i nawet mszycy nie łapały
Dzięki zaraz sobie poczytam
Anda 21:23, 12 sty 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Pytanie do osób znających się na różach.....bardzo bym chciała kupić do siebie dużo bezkolcowych róż ......z 10 lat wstecz miałam dwie takie pół pnące pół parkowe jedną kremowobiałą drugą jaśniutki cieplutki odcień różu przemieszanego z łososiem.....a teraz nigdzie nie mogę dostać takich róż
Wszystkie bezkolcowe z dużymi kwiatami, ale nie wielkokwiatowe rabatowe mile widziane.....czekam na opinie i podpowiedzi

OK, takie znalazłam

Chloris - rosa alba, kwitnie raz, pachnie
Zéphirine Drouhin - burbonka, powtarza kwitnienie, pachnie
Kathleen Harrop - sport Zephirine Drouhin, burbonka, kwitnie przynajmniej dwa razy, pachnie
Martha - też sport Zephirine Drouhin, burbonka, kwitnie bardzo obficie, pachnie
Mme Legras de St. Germain - rosa alba, kwitnie raz, pachnie
Souvenir du Dr. Jamain - powtarza kwitnienie, pachnie

To róże krzaczaste-parkowe.

A teraz róże pnące

Ghislaine de Féligonde
Johanna Röpke - kwitnie raz
Lykkefund - kwitnie raz
Rosendorf Steinfurth'04
Veilchenblau - kwitnie raz

Nie mam tych róż, więc nie ma z nimi doświadczenia. Mam za to Brother Cadfael, praktycznie bezkolcowa. Ładnie pachnie. Tworzy mały krzaczek.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
21:35, 12 sty 2016
o ile ANDA podała ci pomysłów

mnie kolce nie przeszkadzają ..no może czasem mnie porani w ręce czy w nogi ...ale to taka ich uroda
sylwia_slomc... 21:56, 12 sty 2016

Ewka ślicznie dziękuję wygoogluję sobie , żeby poczytać i pooglądać na bank coś wybiorę bo wiosną chciałabym kupić

sylwia_slomc... 21:57, 12 sty 2016

na razie zapisałam sobie 6, a co z tego uda mi się zdobyć to się okaże
sylwia_slomc... 22:01, 12 sty 2016

eee_taam napisał(a)
o ile ANDA podała ci pomysłów

mnie kolce nie przeszkadzają ..no może czasem mnie porani w ręce czy w nogi ...ale to taka ich uroda

Piękne poogladałam sobie i zapisałam.....wiosną zamawiam .....może uda mi się którąś kupić
Anda 22:02, 12 sty 2016

Sylwia, jestem bardzo ciekawa co dostaniesz i jak to sobie potem posadzisz Bedzie pewnie jak w bajce.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 22:12, 12 sty 2016

Chciałabym pnące na pergolę z ławeczką za hortki bukietowe....myślę , że wiosną pergolę uda się zrobić.....a te parkowo rabatowe w rabaty trocinowe przed tuje i jako żywopłot lub solitery na samej górze w pobliżu szałasu