Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

roma2 21:09, 20 lut 2016

Szerszenie?
sylwia_slomc... 21:11, 20 lut 2016

tam były

a z drugiej strony wisi budka nietoperzy

ostatni stworek ogrodowy ustawiony

sylwia_slomc... 21:18, 20 lut 2016

płotek odmalowałam drugi raz tym razem za dnia

za chwilkę zawisną na nim doniczki

taka niespodziankę dzisiaj znalazłam......pamiętacie jak jesienią wsadziłam kawałki róż do skrzynek i nie myślałam o nich kompletnie nie wierzyłam , że coś z tego będzie po tym jak próbowałam w doniczkach ukorzenić te od mamy
No to dzisiaj mam kolejne nn bo zapomniałam , które z róż wetknęłam w te skrzynki

a goździki przezimowały bez kropli wody.....nie podlewałam bo byłam pewna, że przemarzną
sylwia_slomc... 21:24, 20 lut 2016

ławka wkopana w brzeziniaku

już nawet przysiadłam na chwilkę.....na dłużej nie było czasu
sylwia_slomc... 21:27, 20 lut 2016

roma2 napisał(a)
Szerszenie?

Romeczko zadomowiły się w naszej okolicy i nie sposób się ich pozbyć......mamy je już 3 rok, jedno gniazdo likwidowali strażacy, a dwa w zimie my sami........ale w ciągu tych 3 lat nikogo nie użądliły Obserwują nas , ale raczej są spokojne
sylwia_slomc... 21:32, 20 lut 2016

mostek częściowo pomalowałam bo balustradki przeschły , ale sam podest był mokrusieńki bo śnieg długo leżał

ale już mi się zaczyna podobać

roma2 22:05, 20 lut 2016

Super ten mostek wygląda. U nas szerszenie też buszują. Dwa lata temu, było od groma i ciut ciut i zaczęłam się bać. Nie o nas, ale o psy. Ewidentnie wlatywały pod dach domku ogrodnika (szerszenie, nie pieski). Do dziś na samo przypomnienie "akcji bojowej" umieram ze śmiechu. Mąż kupił jakąś gaśnicę na szerszenie. Po czym, do bagażnika powędrowały: kurtka narciarska, spodnie narciarskie, i gogle. . Śmieję się nawet jak to piszę . Jadąc na działkę mąż mówi: ja się ubieram..., pryskam, a ty w samochodzie na gazie czekaj . (Nie mogę! ) Jak by było źle mówi, to jedź!!! i mnie zostaw!!! (no znów umieram jak to sobie przypominam ) Na szczęście okazało się, że nie było potrzeby używania zimowych kurtek, gaci, gogli i "gaśnic". Przyjechaliśmy, a tam szerszenia ani śladu. Nie znam się na nich, ale przyznam, że mnie to ucieszyło.
sylwia_slomc... 22:11, 20 lut 2016

Romuś , ale przygotowany był na wszystkie ewentualności A jaki troskliwy......jakby kobiet nie znał
Z szerszeniami jest tak , że jak temperatura poniżej 10 st to zaczynają umierać , a młode matki szukają kryjówki na zimę by wiosną nowe gniazdo założyć .....nie koniecznie w tym samym miejscu......gdyby nie to , że uśmiercają pszczoły to pewnie pozwoliłabym im zostać bo szkodniki tępią, ale martwię się trochę , żeby chłopaków nie pokąsały bo alergicy to nie wiadomo czym by się skończyło
Katkak 22:15, 20 lut 2016

roma2 napisał(a)
Sylwinko, byłam dziś u siebie . Powyrywałam trochę chwaściorów, przycięłam winorośl i powojnika. I tyle, bo mąż niedomaga i trzeba było wracać do ciepełka. Pogoda dopisała Kaśkę wytargaj za uszy! Bo mi serduszka piękne wysłała, a ja tylko jedną małą malusieńką ważeczkę chciałam. Brzozowych gałązek do domu przywiozłam i czekam na zieloną wiosenkę. Buziaki

Sylwia protestuję! Nie targaj!
Romciu ważeczka też będzie
sylwia_slomc... 22:22, 20 lut 2016

Kasiu no jakże bym mogła serducho kofane