Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy song

Ogrodowy song

mirkaka 09:49, 17 kwi 2016

Mnie by się begonii nie chciało siać, ale jak widzę takie cuda to zaczynam się zastanawiać czy nie warto Kolorki najładniejsze wybrałaś, ja w zeszłym roku miałam różowe w szpalerku razem z Hakone. ładnie wyglądały. W tym roku chyba powtórzę
frezja 09:51, 17 kwi 2016

Spróbuj wymienić górną warstwę ziemi objętej pleśnią...a najlepiej zrób sobie OW; spryskasz i po kłopocie
frezja 09:52, 17 kwi 2016

Dubel się trafił. Wstawiam w takim razie nazwę wątku z OW...HERBICYDY.
lindsay80 09:53, 17 kwi 2016

z tych kolorów ładną kompozycję można stworzyć.

Możesz napisać coś więcej o tym OW, jak robisz i na co stosujesz?
frezja 09:58, 17 kwi 2016

mirkaka napisał(a)
Mnie by się begonii nie chciało siać, ale jak widzę takie cuda to zaczynam się zastanawiać czy nie warto Kolorki najładniejsze wybrałaś, ja w zeszłym roku miałam różowe w szpalerku razem z Hakone. ładnie wyglądały. W tym roku chyba powtórzę

Trochę jest chodzenia przy sianych, ale jaka satysfakcja
z trawkami to dopiero musi być efekt ...zastanawiam się jeszcze, nad miejscem dla nich.

Powtarzaj..dla tego widoku
frezja 10:06, 17 kwi 2016

lindsay80 napisał(a)
z tych kolorów ładną kompozycję można stworzyć.

Możesz napisać coś więcej o tym OW, jak robisz i na co stosujesz?

Edytko, poczytaj sobie na wątku Herbicydy...naprawdę dużo informacji tam znajdziesz. Skrótowo mogę Ci powiedzieć, że na wszystko, co masz w ogrodzie, oprócz kwaśnolubnych.Rośliny są zdrowe, mocne, niepodatne na choroby.Mój czeka już w butelkach do pryskania.

Z mojego notatnika:
co zwalcza OW !!!!!!!!(octan wapnia)
choroby odglebowe: fuzaryjne więdnięcie /zgorzele siewek/, zamieranie róż i azalii, gnicie korzeni /pythium ultimum/ często spotykane na trawnikach, parch jabłoni i gruszy, zapobiega rdzy gruszy, choroba bulw ziemniaka i cebul tulipanów, zaraza ziemniaczana, czernienie łodyg strączkowych i szereg innych chorób grzybowych i wiele innych.
Mazan w tym temacie wie wszystko.

Wstawiam przepis:

Do butelki 1,0 L wsypujesz 13dkg kredy - należy dobrze rozmieszać, do drugiej butelki o poj, 1,5L wlewamy 0,5l octu winnego, czy jabłkowego 6% lub 300 ml octu spirytusowego 10%, bierzemy 200ml zawiesiny kredy i dodajemy do octu. Wystąpi reakcja z wydzieleniem CO2. Na koniec należy pobrać 75 ml roztworu do opryskiwacza, uzupełnić do 1 l, zamieszać i do pracy. Pozostały roztwór przechowywać w tem. pokojowej, będzie do dalszych oprysków.

Kreda musi być czysta, bez dodatków.

frezja 10:09, 17 kwi 2016

makkasia napisał(a)

mam nadziję, ze OW u mnie też się sprawdzi tylko muszę zamówić kredę u nas nigdzie nie ma
I muszę przepikować stipę = najwyższy czas !!

Też zamawiałam.
jolka 10:15, 17 kwi 2016

Czytałam kiedyś o tym OW, ale jakoś bez zapału.. Widzę, Ty Ewka też o tym piszesz. Kurczę, chyba jednak muszę zgłębić temat. Tulipki śliczne, i w ogóle wiosna na cełgo
lindsay80 10:31, 17 kwi 2016

Dziękuję Ewa, ciężko teraz z czasem, ale zajrzę do tego wątku o opryskach i poczytam.
A gdzie kupiłaś tą kredę, możesz pokazać opakowanie?
Mazan 10:54, 17 kwi 2016

Frezja

Cieszy mnie, że eko środki żyją własnym życiem. Zbierajcie doświadczenia, gdyż nieco trudniejsze w wykonaniu były stosowane już ponad sto lat temu. To ciecze bordoska i kalifornijska, lecz miały też działanie uboczne dlatego zostały 'zapomniane'. O zakwasie pisałem tylko dlatego, że zwalcza w kwasolubnych wszystkie choroby odglebowe także bakteryjne, jak fytoftorozę czy guzowatość. Wystarczy przed ruszeniem wegetacji podlać rozcieńczonym roztworem. Stosowany później może zaszkodzić.

Pozdrawiam