Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy song

Ogrodowy song

Milka 17:15, 05 kwi 2017

Wiosna pełną gębą masz juz Diabolo na pniu?
Pszczelarnia 17:33, 05 kwi 2017

frezja napisał(a)

Aniu, wypróbowałam, zdało egzamin wg. tego sposóbu:

Jak tylko tulipany przekwitną, ucina się łodygę kwiatową, a następnie widłami wykopuje cebule (nie czekając na uschnięcie liści). Trzeba je delikatnie otrzepać z ziemi, rozdzielić cebulki nowe, trochę obskubać z łusek (bo podobno są siedliskiem pantogenów chorobotwórczych) i rozłożyć w pudełku. Rzecz w tym, że cebulki układać wraz z całą tą zieleniną (nie obcinać więcej żadnych liści, poza łodygą na której był kwiat), rzędem w pudełku (pokotem to się nazywa?), jedna obok drugiej. Trzeba te pudełka schować w ciemnym miejscu (najlepiej w starej szafie...), aż do zaschnięcia tych zielonych liści. Podobno w tym czasie cebulki jeszcze znacznie urosną. Potem się uschnięte obcina a cebulki wkłada w starą pończochę i wiesza do jesieni.

Pamiętasz moje w pończochach zapewne )

To jest patent ciekawy! Tulipany do pończochy.

Ale dlaczego je wykopujesz?
frezja 17:47, 05 kwi 2017

Milka napisał(a)
Wiosna pełną gębą masz juz Diabolo na pniu?

Mam Irenko i szukam miejsca dla niej ) u Ciebie też zerkałam, czy pokazujesz.
Milka 17:58, 05 kwi 2017

Moje nadal nie posadzone, nie mam czasu i najpierw róże z donic muszę wywalić.
Tulipany nie wykopuje, wiadomo, gina, kilka w sezonie kupię, ale idę w zonkile
frezja 18:23, 05 kwi 2017

Pszczelarnia napisał(a)

To jest patent ciekawy! Tulipany do pończochy.

Ale dlaczego je wykopujesz?

Ewo, to był czysty przypadek; kombinowałam ze zmianami na rabacie i przeszkadzały mi one w tym miejscu, były już po kwitnieniu. W międzyczasie wyczytałam gdzieś, że jest sposób na nie i mogę wykopać bez uszczerbku dla nich. Trochę się bałam, bo sporo miałam tego

Tutaj sławne pończoszanki

emilia 22:47, 05 kwi 2017

Pończoszanki piękne, też wypróbowałam Twój sposób i jestem bardzo zadowolona, bo te usychające liście nie wyglądają ładnie Kwitnie u Ciebie każdy tulipan, czy małe cebulki sadzisz oddzielnie ? Wiśnia piękna. Dużo udało Ci się zrobić w poprzednim sezonie, ogród wypiękniał, czy jeszcze planujesz coś zmieniać?
frezja 07:58, 06 kwi 2017

emilia napisał(a)
Pończoszanki piękne, też wypróbowałam Twój sposób i jestem bardzo zadowolona, bo te usychające liście nie wyglądają ładnie Kwitnie u Ciebie każdy tulipan, czy małe cebulki sadzisz oddzielnie ? Wiśnia piękna. Dużo udało Ci się zrobić w poprzednim sezonie, ogród wypiękniał, czy jeszcze planujesz coś zmieniać?

Emilio..miło mi..prace trwają

Obecnie daje pokaz Exotic Emperor..co daje 100% wykopanych - zasadzonych i jeszcze jedna jakaś odmiana. Czekam na pokaz następnych. Małe cebulki tulipanów sadziłam oddzielnie w zakątku ogrodu i okazało się, że część z nich również zakwitła.
Z tymi zmianami, to wątpliwości nie ma, że je lubię i trawnika prawdopodobnie będzie ubywało
frezja 19:11, 06 kwi 2017

frezja 19:23, 06 kwi 2017

Się tworzy

kaz742011 22:05, 06 kwi 2017

frezja napisał(a)
Się tworzy

Już jest świetny, co jeszcze planujesz dołożyć?