Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy song

Ogrodowy song

Alicja169 20:17, 04 kwi 2017

Piękna wiśnia Fukubana zdradż nam jak długo ona jest obsypana kwiatami?
Nie mam żadnej wiśni, podoba mi się, ale chiałabym widzieć te kwiatki dłużej niż dwa, trzy dni
frezja 20:58, 04 kwi 2017

AnnaCh napisał(a)
Wiosna u Ciebie w pełnym rozkwicie
Ewa, u Reni pisałaś, że wykopujesz tulipany, jak już całkiem przekwitną, czy jak trochę są podsuszone i w cieniu je dosuszasz?

Aniu, wypróbowałam, zdało egzamin wg. tego sposóbu:

Jak tylko tulipany przekwitną, ucina się łodygę kwiatową, a następnie widłami wykopuje cebule (nie czekając na uschnięcie liści). Trzeba je delikatnie otrzepać z ziemi, rozdzielić cebulki nowe, trochę obskubać z łusek (bo podobno są siedliskiem pantogenów chorobotwórczych) i rozłożyć w pudełku. Rzecz w tym, że cebulki układać wraz z całą tą zieleniną (nie obcinać więcej żadnych liści, poza łodygą na której był kwiat), rzędem w pudełku (pokotem to się nazywa?), jedna obok drugiej. Trzeba te pudełka schować w ciemnym miejscu (najlepiej w starej szafie...), aż do zaschnięcia tych zielonych liści. Podobno w tym czasie cebulki jeszcze znacznie urosną. Potem się uschnięte obcina a cebulki wkłada w starą pończochę i wiesza do jesieni.

Pamiętasz moje w pończochach zapewne )
AnnaCh 21:01, 04 kwi 2017

Ewa, dzięki To w tym roku wykopię A te co mi w tym roku nie zakwitły, to myślisz, że jak wykopię i wysuszę, to będą jeszcze kwitły?
frezja 21:02, 04 kwi 2017

Alicja169 napisał(a)
Piękna wiśnia Fukubana zdradż nam jak długo ona jest obsypana kwiatami?
Nie mam żadnej wiśni, podoba mi się, ale chiałabym widzieć te kwiatki dłużej niż dwa, trzy dni

Alu, zdam relację. Nie zapomnij wpaść do mnie
Kilka dni mam ją dopiero; kwitnie pięknie i jest ulubienicą wszelkiej maści owadów.
kaz742011 21:04, 04 kwi 2017

Coraz bardziej podoba mi się trzmielina na pniu. Dzisiaj widziałam w szkółce ale cena dość wysoka 70 zł. Myślałam o 3, na rabatę pod garażem której nie mam w projekcie. Kusisz Ewo pokazując swoją .
frezja 21:06, 04 kwi 2017

AnnaCh napisał(a)
Ewa, dzięki To w tym roku wykopię A te co mi w tym roku nie zakwitły, to myślisz, że jak wykopię i wysuszę, to będą jeszcze kwitły?

Tego nie wiadomo, ale co Ci zależy poeksperymentować. Drobnicę wkopuję na boku w ogrodzie, aby cebulki się wzmocniły i o dziwo większość zakwitła w tym roku...i pończochowe też
AnnaCh 21:06, 04 kwi 2017

Kasia, ja u nas na targach ogrodniczych kupiłam 3 za 70 zł Co prawda małe, ale będę ciąć i się zagęszczą
frezja 21:09, 04 kwi 2017

kaz742011 napisał(a)
Coraz bardziej podoba mi się trzmielina na pniu. Dzisiaj widziałam w szkółce ale cena dość wysoka 70 zł. Myślałam o 3, na rabatę pod garażem której nie mam w projekcie. Kusisz Ewo pokazując swoją .

Ta duża to jest od kilku lat prowadzona przeze mnie z małej sadzonki. Dół podcinany systematycznie i taki efekt

70 zł to dużo za taką pienną, u mnie widziałam po 35. Szukaj dalej. Cena chyba zależy też od wysokości szczepienia..hmm
kaz742011 21:10, 04 kwi 2017

AnnaCh napisał(a)
Kasia, ja u nas na targach ogrodniczych kupiłam 3 za 70 zł Co prawda małe, ale będę ciąć i się zagęszczą

Za tyle to i ja bym kupiła. A równe były czy musiałaś wyższą głębiej wykopać .
frezja 21:12, 04 kwi 2017

agnieszka_m napisał(a)
Ewciu ale kwiecia już masz
pozdrawiam

Agnieszko, gdzie się podziewałaś ? ani tu, ani tam Ciebie nie było

Kwiecia mam sporo...to prawda.