Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy song

Ogrodowy song

frezja 14:55, 17 kwi 2019

Nowa12 napisał(a)

Śliczne zdjęcie. Jeszcze trochę i znowu tak będzie.
Zdjęcie jeszcze sprzed Ogrodowiska.. zieleń z domieszką koloru zawsze na czasie.
Wiolka5_7 15:04, 17 kwi 2019

Piękna wiosna u Ciebie Ewo
Fajnie z kawusią w ręku popatrzec na ogród,co ?
Kwiatuchy śliczne,hakone duże i trzmielinkowy zywoplocik super
frezja 15:11, 17 kwi 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
Piękna wiosna u Ciebie Ewo
Fajnie z kawusią w ręku popatrzec na ogród,co ?
Kwiatuchy śliczne,hakone duże i trzmielinkowy zywoplocik super
Sama przyjemność Wiolu..lubię tak się podelektować tym widokiem Żywopłocik czeka na cięcie.
Wiolka5_7 16:00, 17 kwi 2019

frezja napisał(a)
Sama przyjemność Wiolu..lubię tak się podelektować tym widokiem Żywopłocik czeka na cięcie.

Mój też za jakiś czas...
inka74 18:48, 17 kwi 2019

Wiosna w pełni u ciebie. Cudne te serduszki. Ja jakoś tylko białe mam.
A kwitnące wisienki mnie po prostu urzekły. Uwielbiam. Podobno święta mają być ciepłe.
frezja 21:58, 17 kwi 2019

inka74 napisał(a)
Wiosna w pełni u ciebie. Cudne te serduszki. Ja jakoś tylko białe mam.
A kwitnące wisienki mnie po prostu urzekły. Uwielbiam. Podobno święta mają być ciepłe.
Serduszki mają coś w sobie, że je lubimy; białej nie mam.Musimy podmiankę zrobić Wisienki, oj tak..jako pierwsze dają pokaz. Liczę na piękną pogodę i nie tylko w święta choć nie mogę narzekać na teraźniejsze temperatury.
frezja 17:25, 21 kwi 2019

Moja wiosna w świątecznym klimacie.

Nowalijka 09:18, 24 kwi 2019

frezja napisał(a)
Na jutrzejszy dzień planuję zastosować herbatkę oreganowo-tymiankową i przy okazji "rozsiewać" ziołowy zapach w ogrodzie. Zaraz biorę się za przygotowanie; produkty czekają.

Frezjo, poproszę o dokladny przepis. Moje rodki tez wiele.sobie życzą a w ogrodzie rosnie i tymianek i oregano. Chyba że muszą być suszone?
frezja 13:14, 24 kwi 2019

Proszę bardzo Nowalijko

Herbatka Tymiankowa-HT

Na owady jest wypróbowywany inny o nazwie Herbatka tymiankowa.
Przygotowanie:
do 1 i ½ l butelki wsypać susz ziół tymianku 1op. 20g i oregano tak samo.
Wlać ½ l wódki
oraz ½ l wody przegotowanej i ostudzonej,
odstawić na dobę.
Po przecedzeniu wsypać ponownie wilgotne zioła do naczynia i zalać pół litrem wrzątku. Szczelnie przykryć - ulatnia się substancja czynna - i odstawić do wystudzenia. Przecedzić i zmieszać razem.
Użwać 150 ml na 2 - 3 litry wody.

Herbatka tymiankowa
Przygotowanie: do 1,5 l butelki wsypać susz ziół tymianku 1 opakowanie 20g i oregano tak samo. Wlać 0,5 l wódki oraz 0,5l wody przegotowanej i ostudzonej (nie gorącej, bo Ci alkohol wyparuje), odstawić na dobę. Po przecedzeniu wsypać wilgotne zioła do innego naczynia i zalać pół litrem wrzątku (poprzedni alkoholowy roztwór tymianku i oregano zostawiamy, nie wylewamy). Szczelnie przykryć - ulatnia się substancja czynna - i odstawić do wystudzenia. Przecedzić i zmieszać razem obydwie ciecze.
Użwać 150 ml na 2 - 3 litry wody dla wzmocnienia roślin, a 150 ml na 1 litr do zwalczania szkodników.

Herbatkę możesz stosować w kryzysowej sytuacji, smarujac, pędzelkując miejsce infekcji nierozcieńczonym roztworem. Jest silnie bakterio- grzybo - i wirusobójczy.

Możesz pod koniec sezonu (sierpień) użyć HT w ilości 300 ml/1l i opryskać łodygi, pędy czy pnie roślin wieloletnich i bylin /ja swoje "maluję" pędzelkiem/ dzięki temu nie mam kłopotów z zamieraniem pędów czy chorobami zgorzelowymi pni drzew i krzewów, a nawet borówki wysokiej.
Wyciąg z tymianku stosuję w takim stężeniu jako środek dezynfekcyjny i sprawdza się nawet b. dobrze. Prawdę mówiąc nie ma środków do odkażania gleby, natomiast HT jest wiruso-, bakterio-, grzybo-, a w wyższym stężeniu także owadobójcza. Nie stosuję na rośliny ulistnione tego stężenia, gdyż może być fitotoksyczna, ale na korę pod którą są kryjówki zimowe szkodników i patogenów jest odpowiednia. Zaraza ziemniaczana po zabiegu doglebowym również ustąpiła. Pisałem o borówce gdyż zaatakował grzyb wywołujący zamieranie pędów, teraz pozostały po nim tylko wspomnienia.
Czy stosować po zbiorze warzyw? Oczywiście. To ważny zabieg zwalczający szkodniki odglebowe i choroby.
Wyciąg tymiankowo - oreganowy często stosuję do odkażania podłoża oraz oprysków interwencyjnych jeśli zachodzi taka konieczność.

HT ma działanie kontaktowe. Na owady działa kontaktowo ale także odstraszająco.W bukszpanach likwiduje wiele szkodników i chorób w tym tak uciążliwe do zwalczenia jak grzyb Volutella. Wymagana jest jednak - jak to w ekologii - systematyczność stosowania.

Możesz użyć swoich ziół, jak najbardziej.
lojalna_ 13:17, 24 kwi 2019

Bardzo fajne ozdoby wielkanocne )) mnie już tak ogromnie cieszy ta zieleń . Pozdraeiam serdecznie po świątecznie ))