Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielonym do góry... :)

Zielonym do góry... :)

Kontonaogrod 08:02, 10 lis 2025

U moich Rodziców taka popękana czereśnia żyła jakieś 50 lat więc obstawiam że Twojej wiśni to nie zabije

Miłego dnia
mirkaka 12:03, 10 lis 2025

Konieczki napisał(a)
Dziś część przed domem ( bo tu jeszcze mam jakie takie światło do zdjęć):

1. Wiśnie umbry - straciły pokrój i muszę je przyciąć -tylko czy tnie się je?

2. Jeżówki - sadziłam odmianowe, ale wysiały mi się zwykle i pożarły pół chodnika i rabatę

3. Walczę ale przegrywam z chwastem, na potęgę mi przełazi od sąsiadów, po powrocie z wakacji znowu go mam -taki mega płożący

4. Rododendron - stosowałam mikstury Bogusia, podłoże dostawało bobki końskie ale i tak mu tu źle i jest podgrzany

5. A i na którymś wątku dziś widziałam tekst o pozbyciu się zawilców -juz wiem czemu, z rabaty z kornwalikiem, funkiami mam tylko zawilce

To dopiero pierwsza część wejścia.... Drugą się wstydzę pokazać, jutro ja Wam pokaże

Ładnie, drzewa masz ogromne,
rododendron żarty jest przez opuchlaki, poza tym ma zbyt zasadową ziemię, bobki końskie są zasadowe. Podsyp siarką pylistą, używaj tylko nawozów dedykowanych rodkom, i nie za dużo. Możesz też podsypać torfem kwaśnym, niedużo lub korą sosnową
Konieczki 17:42, 10 lis 2025

Karola, jest nadzieja mówisz

Mirka dziękuję za pomoc w odratowania rodka, ale osobiście to nie moja bajka rododendrony. Lubię oglądać u kogoś, ale nie mogę go usunąć bo mąż by się krzywo patrzył
.... On kocha każda roślinkę w ogrodzie a najbardziej te co mi nie pasuje

W końcu dziś weszłam do ogrodu. Ogarnęłam wawrzyniak, który był bardzo zapuszczony ponieważ straciłam do niego serce przez chomika ziemnego który mi zerzal wszystko. Ale przyjaciółka podniosła mnie na duchu mówiąc że dokarmiam prześliczne zwierzątko
Nie wiem czy rozsądnie przesadziłam truskawki (flance zakorzeniły się na agrowlolnienie - mam między rabatami)
Konieczki 17:45, 10 lis 2025

Dziś zauważyłam że nie zebrałam całego harnasia i mi już wykiełkował więc go porozsadzalam.
I jedna komora kompostownika rozłożona na rabatach
Konieczki 17:47, 10 lis 2025

Truskawki chce nakryć ageowlolnina zimowa, i siewy też (cebula, szpinak, sałata, marchewka- uwielbiam na wczesną wiosnę mieć swoje bez chemii)
Jak dołączyłam do O to moja średnia miała tyle lat co najmłodsza i też mi wtedy tak ochoczo pomagała jak dziś Marysienka
Kontonaogrod 12:01, 11 lis 2025

Cudna

Umbry jak najbardziej możesz ciąć - na okrągło. Zagęszczą się wtedy . Kawał dobrej roboty

Czosnek posadzony przed zimą - końcem czerwca będziesz mieć fajne główki z niego
nicol21 20:27, 11 lis 2025

Kurcze, też powinnam posadzić czosnek. A nawet nie mam na to miejsca....
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
tulucy 09:43, 19 lis 2025

Heej Asia, Boszzz kobieto, przy małym dziecku i tak ogarniasz super .
Kontrastowo przeczytałam początek i koniec. Chociaż ten koniec to był z 3 lat. Nie rozpieszczasz ani fotkami, ani tekstem niestety .
Ale ogród przeszedł metamorfozę. Rozwój piękny.
Konieczki 22:52, 19 lis 2025

Łucja jak wczoraj napisałam u Ciebie -dałaś mi kopa za którego dziękuję.
Dziś urwałam się z roboty i zrobiłam to:
1. Łatwo nie było
2. Klient przeżył w 1/4
3. Jak już wzięłam się do roboty to poleciałam i przesadziłam ciut więcej niż planowałam... Poza bzem poszło: miskant morning light(wiem że powinnam to na wiosnę zrobić ale jak już wykonałam to podzieliłam), róża która była z czapy, ale żeby ją wsadzić gdzie planowałam to musiałam jeszcze kalinę przesadzić
Konieczki 22:56, 19 lis 2025

I trochę jakby mi się przestrzeń otworzyła.
Dzieciaki kwiczały że źle robię bo basen będzie widoczny a tak w większości był przysłonięty z tarasu, ale serio w tym roku stał od lipca do września i może 3razy się kąpali. A trampolina która stanie ponownie na wiosnę (wiecie już kiedyś myslam że etap pieluch mnie nie dotyczy, tak jak i etap trampoliny też ) nie będzie mi bardzo przeszkadzała