Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielonym do góry... :)

Zielonym do góry... :)

Juzia 19:48, 11 kwi 2016

Konieczki napisał(a)

Czy ja pisałam że uwielbiam Cię czytać

No wiem, wiem....czesem się nie hamuję

margaretka3 08:50, 12 kwi 2016

Gdzieś Ci pisałam, że chcę To się umawiamy
Konieczki 09:58, 13 kwi 2016

Pytacie sie co robię

Ano późną nocą (konczyłam przy świetle ulicznym) pragnę nadążyć za Wami w pogoni za pięknym ogrodem. Jeszcze nie widać zamysłu ale po malutku podążam w dobrym kierunku. Niestety nie potrafię być kilerem roślin i poprostu wywalić na kompost (zwłaszcza że pięknie rosną) więc przesadzam. Rodzina chce mnie zabić,np. że przesadziłam poziomki, że ruszam drzewa które przeciez pięknie sobie rosły. Ale cóż... wysłuchuję i przyjmuję wszystko na klatę. Kiedyś podziękują mi...

W trakcie (tutaj widać goździki, zawciągi, kostrzewę i turzyce które chcę przesadzić przed ogrodzenie):

Tu już po przesadzeniu (załapała się moja najkochańsza pomocnica - od dzisiaj czterolatka):

A tu rano po podlaniu (jak ktos spojrzy przez lupkę dojrzy seslerię (dziękuję za prezent!!!)

Jak dostanę żurawkę brownies to musże poprzesadzać "zbędniki". Jałowce płożące są zarezerwowane w inne miejsce ogrodu, wiec bedą sobie tu rosły do jesieni.
Widać stożka buksowego przesadzonego w sobotę - musze go przesunąć do przodu o pół metra - ale to dopiero w sobotę. Tak to jest jak mąż stoi ze stożkiem na łopacie i nie mam jak sprawdzić czy tu czy gdzie indziej
A jeszcz mam pytanie odnośnir trytomy - zgniła mi ale jak kopałam to w miejscu znalazłam kłącza (takie zgrupowisko) - myślicie że mi ruszy coś z tego?
Konieczki 10:36, 13 kwi 2016

A tu do bardziej doświadczonych
Chcę na tym fragmencie przed ogrodeniem (wymiary na oko 4x3) stworzyć coś na wzór tej rabaty http://deccoria.pl/galeria/foto,id,97073,1197233.html
(nie wiem czy mogę dac odnośnik), ale chciałbym wykorzystać to co mam
Czy zamiast wilomleczu mogę dać goździk? Miskant dałabym variegatusa (mam morning light też, ale ten pierwszy muszę przedadzić), werbena mi już rośnie w domku, przegorzan zamiast perovskiej?
Wiem że kombinuje, ale zgodnie ze słowami naszej Pszczólki- Ewy ekologiczny ogrodnik to oszczędny i sobe tak głośno myślę że może by się udało.......głowa pełna marzeń
07_Rene 11:00, 13 kwi 2016

Konieczki napisał(a)
A tu do bardziej doświadczonych
Chcę na tym fragmencie przed ogrodeniem (wymiary na oko 4x3) stworzyć coś na wzór tej rabaty http://deccoria.pl/galeria/foto,id,97073,1197233.html
(nie wiem czy mogę dac odnośnik), ale chciałbym wykorzystać to co mam
Czy zamiast wilomleczu mogę dać goździk? Miskant dałabym variegatusa (mam morning light też, ale ten pierwszy muszę przedadzić), werbena mi już rośnie w domku, przegorzan zamiast perovskiej?
Wiem że kombinuje, ale zgodnie ze słowami naszej Pszczólki- Ewy ekologiczny ogrodnik to oszczędny i sobe tak głośno myślę że może by się udało.......głowa pełna marzeń

Ja chyba bardziej doświadczona nie jestem, ale zostawię swoje 3 grosze Myślę, że zamienniki mogą być oprócz goździków. Ogólnie ta rabata w pełni okazałości będzie dopiero późnym latem - jesienią, a goździki kwitną już w czerwcu, poza tym one raczej niziutkie są. Przegorzany mają wielkie liście, a stosunkowo małe kwiaty, więc teoretycznie może być, ale nie będzie takiego efektu wow jak na zdjęciu z pervowską.
07_Rene 11:05, 13 kwi 2016

Konieczki napisał(a)
Pytacie sie co robię

Niestety nie potrafię być kilerem roślin i poprostu wywalić na kompost (zwłaszcza że pięknie rosną) więc przesadzam.

Zrób sobie jakis przechowalik, wtedy możesz robić rabaty juz na gotowa, nie warto wyrzucać, bo nigdy nie wiadomo co Ci się przyda....zawsze możesz też się z kimś wymienić na coś co potrzebujesz....

Rodzina chce mnie zabić,np. że przesadziłam poziomki, że ruszam drzewa które przeciez pięknie sobie rosły. Ale cóż... wysłuchuję i przyjmuję wszystko na klatę. Kiedyś podziękują mi...

Dobre podejście
Mi mąż po dwóch latach dopiero powiedział, że coś ładnie zrobiła, wcześniej tylko narzekał, że non stop przesadzam

Tu już po przesadzeniu (załapała się moja najkochańsza pomocnica - od dzisiaj czterolatka):

magnolia 11:06, 13 kwi 2016

jak to dobrze ułozysz będzie dobrez. Jeszcze poszukaj piętra średniego co połączy gożdziki z przegorzanami, coś ok 45-60 cm, ale bedzie kępkowe żeby goździkom nie zasłoniło całkiem przestrzeni, tylko bardziej punktowo tam było . Jakieś trawy tej wysokości albo byliny
magnolia 11:06, 13 kwi 2016

nawet stipa by się nadała
Konieczki 11:16, 13 kwi 2016

O to super - stipy mam w nadmiarze
margaretka3 11:22, 13 kwi 2016

Zamiast tego siwego po lewej stronie może szałwię lekarską?
Perwoską ciężko zastąpić. Przegorzan daje taki efekt, lepszy byłby mikołajek.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/108/1081378/original.JPG