Kasia, Ty jesteś prawdziwą specjalistka od żurawek! Mówisz, żeby marmelade - chyba marmelade (ma liście koloru cognacu) dać raczej na słonce, półsłońce?
W/g mnie żurawki niektóre zawdzięczają swoje piękne ubarwienie słońcu .Także jestem zdania ,że w tych obu miejscach mogą być .Tylko niektóre muszą mieć cień ...
Kasia, Ty jesteś prawdziwą specjalistka od żurawek! Mówisz, żeby marmelade - chyba marmelade (ma liście koloru cognacu) dać raczej na słonce, półsłońce?
Witam Cię Ewo dziękuję za miłe słowa, specjalistką nie jestem, przynajmniej jeszcze, ale za to miłośniczką żurawek od tego roku tak póki co się "doktoryzuję" w temacie poprzez własne próby i doświadczenia )) sadzę odmiany w różnych miejscach o różnym nasłonecznieniu i "badam" gdzie która będzie wyglądać najładniej i jak się wybarwi
żurawka Marmalade to ta
chyba nie tej odmiany dotyczy Twoje pytanie? ale jeśli o tą chodzi, to jak ją kupowałam to była zielono szara, dosłownie..... a ja znałam ją z opisów w internecie więc wiedziałam jaki skrywa potencjał u mnie rośnie w półcieniu i chyba to najlepsza lokalizacja. Druga jest do południa na słońcu i nie wygląda tak ładnie.
Czy kolor cognacu to ten?
to żurawka Caramel obecnie trzymam ją na pełnym słońcu bo wtedy ma taki kolor jak widać, natomiast jak przez chwilę były w cieniu to zieleniały.... a tego ja akurat nie chcę Jest jeszcze kilka odmian, które podobnie się wybarwiają, ale nie mam ich jeszcze w swojej kolekcji
Mam natomiast żurawkę Vienna,która wybarwia się w podobnej kolorystyce
Kasiu, to jest Patriot na 99,99% a nie żadne tam brim coś tam pzdr.
o masz )))
Ale Pawle - hosta patriot jest biało obrzeżona - a ta jest żółta, tylko, że aparat nigdy tej żółci uchwycić nie chce
Ja myślę, że to nie Patriot bo mam już kilka sztuk Patriot i wyglądają inaczej, ta moja ma rzeczywiście jasnożółty , nawet kremowy brzeg liścia. Myślę, że nie jest to także brim cup, bo kształt liścia trochę inny )) .......... A funkia nie wie o czym tu rozmawiacie i rośnie w najlepsze