Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

KasiaWB 21:40, 21 maj 2011

ela napisał(a)
Super zakupy Kasiu, za takie pieniądze tylko brać i ślicznie kwitnie Clematis.

Witaj Elu - fajne masz zdjęcie w profilu
Co do zakupów - to jestem bardzo zadowolona lubię takie zakupy )) będę tam stałym bywalcem! mówię Ci jakie Clematisy, rh! a jakie wiciokrzewy - przy tych, to te moje nabyte w firmowym sklepie ogrodniczym chowają się ze wstydu!
KasiaWB 21:47, 21 maj 2011

Kompozycja w jednej z donic

KasiaWB 21:55, 21 maj 2011

hanka_andrus napisał(a)
A mnie się podoba rabatka z irysami,ja bym ją tak zostawiła.

Haniu, w tym roku napewno tak zostanie a może i dłużej jestem bardzo ciekawa jakiż to kolor będą miały te irysy może ciekawie komponować się z całością

Czytałam niedawno Twój przepis na miksturę z pokrzyw, bo chcę ją zrobić, ale szukam i nie mogę znaleźć czy to jest gdzieś w Twoim wątku? Z góry pięknie dziękuję za podpowiedz.
Linka 22:00, 21 maj 2011

KasiaWB napisał(a)
Oto malutka sadzonka hosty na pierwszym planie, którą niedawno nabyłam i próbuję oznaczyć

Kasiu mam chyba taką samą. Ostatnio ją przesadzałam. Dokładnie nie wiem jaką ma nazwę. Obstawiam albo Great Expectation lub Orange marmelade. A może zupełnie inna . Jest taka gruba i masywna i fajnie rozjaśnia

hanka_andrus 22:04, 21 maj 2011

Już nie pamiętam w którym miejscu:

kilka garści pokrzywy,bez nasion ,potnij,zalej deszczówką w wiadrze ,najlepiej plastykowym.przykryj ,i zostaw na tydzień,dwa.Od czasu do czasu mieszaj ,żeby rośliny były w cieczy,Zapach-wiadomy.Dozujesz 1 litr na konewkę 10litrową.
Taką samą możesz zrobić z mniszka,żywokostu wrotyczu i że skrzypu.stosujesz te jako nawóz.
Do odstraszania mszycokrzywa i skrzyp i wrotycz-zalewasz zimną wodą na 12 godzin i tym opryskujesz rośliny bez rozcieńczania.
KasiaWB 22:06, 21 maj 2011

Oooo Linka, dzięki za fotkę Twojej hosty - wygląda na większą )))) dobrze wiedzieć jak będzie kiedyś wyglądać wzięłam tą sadzonkę choć nie planowałam tego zestawu kolorystycznego, ale tak patrzyła na mnie z doniczki )) i w przypadku mojej sadzoneczki nazwa Great Expectation ma racje bytu
KasiaWB 22:09, 21 maj 2011

hanka_andrus napisał(a)
Już nie pamiętam w którym miejscu:

kilka garści pokrzywy,bez nasion ,potnij,zalej deszczówką w wiadrze ,najlepiej plastykowym.przykryj ,i zostaw na tydzień,dwa.Od czasu do czasu mieszaj ,żeby rośliny były w cieczy,Zapach-wiadomy.Dozujesz 1 litr na konewkę 10litrową.
Taką samą możesz zrobić z mniszka,żywokostu wrotyczu i że skrzypu.stosujesz te jako nawóz.
Do odstraszania mszycokrzywa i skrzyp i wrotycz-zalewasz zimną wodą na 12 godzin i tym opryskujesz rośliny bez rozcieńczania.

Haniu! wielkie dzięki! po niedzieli biorę się za mikstury! u sąsiada za płotem "materiału" jest po pachy, szkoda nie skorzystać zamierzam tym podlać wszystkie rośliny - można?
A zapaszek chyba szybko się ulatnia? )
hanka_andrus 22:14, 21 maj 2011

Oczywiście,że możesz podlewać wszystko,tylko te co nadmiaru azotu nie lubią to trzeba ominąć.
monteverde 22:20, 21 maj 2011

Kasiu udały się zakupy, dobrze ,że taniej, kupisz jeszcze inne za zaoszczędzone pieniążki, nigdy nie trzeba się spieszyć)
KasiaWB 22:24, 21 maj 2011

hanka_andrus napisał(a)
Oczywiście,że możesz podlewać wszystko,tylko te co nadmiaru azotu nie lubią to trzeba ominąć.

Huuura! Już znalazłam o tym w Twoim wątku, więc idę czytać ponownie z uwagą