Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Czas zaczynać, a w głowie pustka...

Czas zaczynać, a w głowie pustka...

szi 14:21, 11 maj 2015

Witam się serdecznie

Jestem tu nowa... chociaż nie wróć, czytam od dawna ale piszę dzis po raz pierwszy.

Dotychczas myślałam, że wszystko już w moim temacie wiem i mam przemyślane, w końcu te godziny spędzone na ogrodowisku i czas poświęcony na śledzenie obłędnych wątków nie mogły pójść na marne. Dziś właśnie do mnie dotarło, że wiem tylko tyle, że nic nie wiem

Tak więc od początku
taras ukończony na jesieni, donice wymurowane, teraz ocieplone i czas zaczynać a w głowie pustka.

Co do donic to sa pokaźnych rozmiarów, stoją na gruncie, ocieplone wewnątrz styropianem, docelowo będą czymś obłożone choć pomysłów mam w tym temacie tak dużo, że decyzja trudna. Chciałabym drewno ale mam do obłożenia 15m2 boków więc robi się spory koszt. Tak więc temat zostawiam otwarty, może ktoś coś mi poradzi a teraz chciałabym się zająć wnętrzem donic czyli roślinkami.

Chyba postawię na różne odcienie zieni + bukszpanowe kulki + różne odmiany żurawek + trawy. W jednej donicy chciałbym upchnąć trochę ziół bo fajnie je mnieć pod ręką.

A teraz fotka moich olbrzymów. Ta na ostatnim zdjęciu ma 4 m długości

jak widać na fotkach mój ogród na razie nie istnieje, ale to chyba już całkiem nowa historia
Pozdrawiam i czekam na pomoc
szi 14:28, 11 maj 2015

i jeszcze jedno pytanie
Co z ziemią w donichach?
na samym spodzie jest żółty piach i zostało 55 cm do wierzchu donicy teraz planuje jakieś kamienie żeby był drenaż, na to włóknina żeby się kamienie z ziemią nie pomieszały i docelowa czarna ziemia. Dobrze czy coś nie tak?
iwka 14:37, 11 maj 2015

Jakie fajne donice
frezja 14:55, 11 maj 2015

Witam
będzie się działo;znajdziesz tu,co potrzeba,wszelkie instrukcje i etc.powodzenia
Gardener27 16:21, 11 maj 2015

Donice same w sobie są piękne i mają olbrzymi potencjał Jeśli nie jesteś do końca zdecydowana co do rodzaju elewacji zostaw je w spokoju Przyjdzie taki czas że będziesz wiedzieć co z nimi zrobić Ja bym je tylko pomalował na szaro Jeśli chodzi o wypełnienie donic dobrze kombinujesz Na sam spód jakiś drenaż a resztę uzupełnić ziemią Byle nie torfem
Ja bym na każdym końcu donicy posadził kulę lub stożek bukszpanowy a w środki lawendę z różami okrywowymi np Swany i trawy o rozłożystym pokroju np. rozplenice japońskie

Pozdrawiam Przemek
isia33 17:36, 11 maj 2015

Mój mąż właśnie robi podobne donice I myślę podobnie jak Ty Do jednej zioła, do drugiej bukszpan, trawki i coś na kolor. Będę podglądać. I myśleć
Agania 13:20, 13 maj 2015

Duże pole do popisu te Twoje donice, też mam dwie , tylko dużo mniejsze, uwielbiam je obsadzać, jak dobierać rośliny dowolnie
Na stałe dosadzam bukszpany i turzyce, pomiędzy, już w marcu bratki i stokrotki, krokusy, prymule, cyklameny, później trawy sezonowe zielistki, można wysadzić guzmanie, tilandsie, letnie heliotropy, stokrotki afrykańskie, możesz żurawkami nawet żonglować, ziółka możesz sadzić jakie chcesz...pięknie wygląda szałwia lekarska, bordowa bazylia, pomidorki koktailowe, rozmaryn...można poszaleć
powodzenia i u Danusi masz całe spektrum inspiracji
szi 00:41, 16 maj 2015

Witam
Dziękuję za podpowiedzi i proszę o więcej
Na pierwszy ogień poszła najmniejsza środkowa donica
na fotkach wychodzi jakaś mała, więc daję fotkę z wewnętrznymi wymiarami

Drenaż zrobiony, ziemi chyba jeszcze trochę dołożę i co dalej?
Po namyśle i cennych radach Gardenera27 stwierdzam, że donice zostaną jeszcze raz dokładnie zaciągnięte klejem i pomalowane na kolor szaro-beżowy czyli taupe. Kiedyś przyjdzie czas na podjęcie decyzji co do ostatecznego ich wyglądu.

W tym roku chciałabym żeby w donicach znalazły sie raczej rośliny wieloletnie, które bedą się rozrastać jak już będę miała taką podstawę (i doświadczenie ) to w przyszłym dodam coś sezonowego.
Chciałabym żeby rośliny były w miarę wysokie co stworzy fajny klimat na tarasie.
Tak sobie kombinuję, ale nie wiem czy nie przesadzam.

i tak:
1 - kulki bukszpanowe
i teraz pytania jak duże powinny być i czy dwie to dobry pomysł, może wystarczy ta po prawej
2 - jakieś trawy myślałam o rozplenicach japońskich
3 - nie wiem może coś zimozielonego
4 i 5 dwa kolory żurawek
6 i 7 nie wiem może tawułki chińskie
małe kółka to czosnek ozdobny
a może coś zwisającego

Teraz mam problem jak to zgrać kolorystycznie.
Nie sądziłam, że będzie to takie trudne zadanie. Z wętrzami i ich kolorystyką żadnego problemu nie miałam a tu taki zonk!!! Im więcej myśle tym się bardziej pogrążam w niewiedzy
iwka 09:23, 16 maj 2015

Według mnie to za dużo wszystkiego, nie zmieści się tam.
Znasz wątek Gosi (malkul). Tak na szybko coś w tych okolicach jej wątku zerknij sobie.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=473

szi 23:43, 16 maj 2015

dzięki iwka, masz rację co za dużo to nie zdrowo. Wątek malkul już kiedyś przeglądałam (bo przeczytać go z racji wielkości miałabym problem )
Dziś jeszcze raz do niego wróciłam. Ogród przepiękny, marzenie. Chciałabym mieć tak chociaż w 30%. Jak na razie u mnie nawet ziemi w ogrodzie brak, więc skupiam się na donicach. Malkulowe donice cud miód.
No cóż myślę dalej i ograniczam się w zapędach
Żeby nie było, że u mnie tak wciąż nic to dzis stworzyłam takie oto kompozycje szt 2
Jestem z nich dumna szalenie