Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Czas zaczynać, a w głowie pustka...

Czas zaczynać, a w głowie pustka...

szi 14:14, 03 lip 2015

Dokonało się!

Nie wiem czy pod trzmieliną dać jeszcze carexy czy to juz będzie za dużo.

Kupiłam do betonowej donicy taką kompozycję. Tam jest od 10 do końca dnia patelnia, więc nie wiem czy dobre rośliny na słońce wybrałam. Jeszcze nie wsadzone i zastanawiam sie czy w te upały je wsadzać czy przetrzymać parę dni w doniczkach.

iwka 14:20, 03 lip 2015

a te dwie rośliny z prawej strony to co?
szi 20:19, 03 lip 2015

Iwka niestety nie pamiętam co to. Przegapiłam, że nie było naklejki na doniczce a nazwa była tylko na tabliczce. Jeśli nie ustale co to, to podjade do sklepu gdzie je kupowałam i sprawdzę bo też chcę wiedzieć. Pani w ogrodniczym zapewniała, że na 100% na słońce.
mam jeszcze fotkę z bliska

iwka 22:56, 03 lip 2015

ja bym tu już nic nie dawała, rozrośnie się wszystko, a w tej drugiej zamieniłabym chyba rozchodnik z red baronem miejscami.
Przyjrzałam się tej różowej roślinie z bliska i powiem Ci, że nie wiem co to za jedna, pierwszy raz widzę, ale śliczna jest
ciekawe czy jednoroczna, czy wieloletnia

Gardenarium 13:39, 04 lip 2015

Za dużo, zostaw trzmieliny.

Instagram Ogrodowiska
Zielona 14:34, 04 lip 2015

To gaura. Na słońce Nie zawsze zimuje, ale znam ogród, w którym rośnie od kilku lat i ma się dobrze. Są różne: białe, jasnoróżowe, ciemnoróżowe, o zielonych i bordowych liściach. Kwitnie długo, ale zawsze po kilka kwiatków na jednej gałązce. Gałązek /takie wędki/ wypuszcza sporo, więc jest efektowna.
szi 23:11, 06 lip 2015

Dziękuję za rady.
Tak więc szukam miejsca dla 2 carexów, zamieniam red barona z rozchodnikiem (myslałam, że ten rozchodnik będzie kwitł na borodowo czy jakoś podobnie ale to chyba będzie taka biało zielona odmiana).
Zupełnie nie wiem jakiej wysokości będą te rośliny jak się rozrosną tzn. czy red baron będzie większy od rozchodnika i dlatego nie wiem w jakiej kolejności je posadzić. Czy te carexy też na razie mogę tam upchnąć bo nie mam co z nimi zrobić, czy lepiej do mniejszej donicy z nimi na jakiś czas?
Zielona dzięki, zaoszczędziłaś mi drogi do ogrodniczego
Poczytałam trochę o tej gaurze i z moją ręką do roślin to raczej u mnie nie przezimuje chociaż może jak rośliny zobaczą, że tak się staram to będą dla mnie trochę łaskawsze
Muszę się do czegoś przyznać, do tej pory byłam leniem kwiatowo-ogrodowym (w domu mam trzy rodzaje roślin: storczyki, bo te mnie chyba kochają i kwitną non stop, mimo iż dbam o nie średnio, Zamiokulkas zamiolistny i Sansevieria bo nie muszę pamiętać o ich podlewaniu i na tym koniec. Jednak odkąd wkręciłam się w rośliny na zewnątrz to z lenia przeobraziłam się w nawiedzonego ogrodnika, niedouczonego, że ho, ho kupującego rośliny bez ładu i składu nie mając o nich pojęcia i pewnie szybko poprawy w tym zakresie nie będzie, choć bardzo sie staram. Teraz nawet codzienne podlewanie tego wszystkiego sprawia mi radość, a jak już coś stworzę z Waszą pomocą oczywiście to piszczę ze szczęścia.
Przed zakupem każdej roślinki muszę o niej dużo czytać, żeby uniknąć błędów bo np. ostatnio kupiłam piękną dużą tawułkę Astilbe Deutschland i hostę Whirtwind, a teraz okazuje się, że one nie nadają się na słońce a cienia u mnie na razie brak Wiec cały czas uczę się na błędach i muszę działać w odwrotnym trybie najpierw poczytać a później kupić!!!
Przed ogrodzeniem zasadziłam 4 berberysy, trawy i trzy hortensje limelight, wszystko mega rośnie, jak hortensje zakwitną to się pochwalę. Oczywiście nie mam pojęcia czy powinnam je jakoś zasilić itd ale może się uda
I to tyle tego przydługiego wywodu.
Jutro obsadzam małą donicę i pochwalę się jak wyszło.
iwka 09:52, 05 sie 2015

no pokaż jak wyszło
szi 13:36, 09 sie 2015

Po posadzeniu wyszło tak:

i już wiem, że przesadziłam z różnorodnością.
Zbędny jest ten złocień, który szybko przekwitł na tej mojej patelni, proso rozrosło sie jak szalone i mimo, że jest piękne to przesadzę je w miejsce gdzie będzie rosło w kilka szt np do donicy obok. Tutaj dokupie jeszcze zebrinusa, a jak gaura nie przetrwa zimy to 2 zebinusy.
Obecnie wygląda to tak, widać jak złocień niepotrzebnie przyciągał uwagę a jak przekwitł to już lepiej:

przy okazji widać jak "cudownie" po raz setny zazieleniło mi sie otoczenie
Teraz o pomyłkach
często się zdarzają w sklepach podczas zakupów?
jak dla mnie laika są trochę uciążliwe np. na moim zebrinusie była etykietka "Miskant Jos Van der Palen" ale to byłam w stanie odróżnić a np jezówki, które miały być niby karmazynowe wyszły jakieś różowe ale i tak sa piękne

donice przed domem zyskały tytoń a tojeść przycinałam już ze dwa razy a ona dalej szaleje

Jak już powstał post gigant to pokażę moje pierwszoroczne hortensje limelight kupione jako 15cm sadzonki, rosną przed ogordzeniem razem z berberysami i jakąś trawą no name.

A w domu storczyki szaleją. Jeden stracił z niewiadomych powodów wszystkie liście a i tak kwietnie na całego

Czekam jak sie skończą upały i obsadzam pozostałe dwie donice. Wiem że będzie monotemetycznie i raczej pójdę w trawy (czy są jakieś zimozielone?)
Chciałabym rozplenice japońską co mi jeszcze polecicie? bo jest tego tyle, że nie mogę się zdecydować. Może jeszcze jakieś tuje na pniu?
Pomocy!!!
szi 23:41, 11 sie 2015

dla przypomnienia teraz zabieram się za dwie duże donice

ta na zdjęciu u góry długość 420cm szerokość 40cm liczone wewnątrz (trochę się na fotce ukryła),
ta na dole litera L dłuższy bok 240cm, krótszy 130cm szerokośc 40cm liczone w środku.
Donice załadowane ziemią czekają w gotowości
a w głowie mam tyle pomysłów przeglądając inne wątki, że aż zgupiałam.