Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Czas zaczynać, a w głowie pustka...

Czas zaczynać, a w głowie pustka...

Iwk4 21:23, 12 sie 2015

Opatuliłaś donice profesjonalnie. Jak należy, a może lepiej

Ja obstawiam, że w ogrodzie będą linie proste. Chociaż to trudniejsze, niż łuki. Nasadzenia zobowiązują wtedy do prostoty i powtarzalności. Choć ja łamię niektóre zasady. Ważne, by robić tak, aby tobie się podobało.
Nallar 22:23, 12 sie 2015

Napisz do naszej Danusi, ona pomoże w przeniesieniu wątku.
Wypociny? Każdy z nas kiedyś zaczynał a zdecydowanie lepiej zaczynać z ogrodowiskiem.
szi 14:42, 13 sie 2015

Wątek przeniesiony do projektowanych ogrodów.
Po weekendzie wstawię mapkę działki z domem i stronami świata i moimi pomysłami.
Na dzień dzisiejszy chciałabym zająć się donicami, ale muszę mieć gotowy plan zakupów żeby znowu nie okazało się, że coś kupiłam niepotrzebnie.

Teraz mam pytanie (choć wiem, że na ogordowisku roi sie od tego typu wątków), sprawa dotyczy trawnika.
U nas było to tak:
ziemia bardzo zachwaszczona, tragicznie
podczas budowy parę razy skoszone
w zeszłym roku późnym latem potraktowane roundupem choć myślę, że trochę za późno bo część chwastów zdążyła sie wysiać, ale cała jesień i wiosna czyściutko
ale w tym roku tak od czerwca szaleństwo.
Nie chcemy już używać chemii jeśli się da inaczej, ale już sama nie wiem co robić
W czerwcu zaorane a dokładniej to chyba talerzówka się nazywało, wybrałam z grubsza 10 worków zielska, reszta ładnie uschła, po miesiącu jak nowe zaczeło wschodzić znowu glebogryzarka i znowu wybieranie (na fotkach 2 str wcześniej widać jak było ładnie a teraz znowu jest zielono i już sama nie wiem co dalej.
Na jesieni chcemy nawieźć ziemi (sporo jej potrzeba żeby wyrównać poziomy z kostką) i sieć trawę bo ten wszechobecny piach na przemian z chwastami już nas wykańcza.
W sumie jak patrzę to zostało ze trzy rodzaje tego zielska może coś na to istnieje.

tego jest najwięcej

całość prezentuje sie nadzwyczajnie

Druga sprawa to na mojej trzmielinie na pniu pojawiło się take coś, według mnie jakiś grzyb ale wolę dopytać zamim potraktuję je preparatem na grzyby
Izolda 14:49, 13 sie 2015

Cześć, donice masz bardzo fajne, kolor taupe ani szary nie będzie pasował, dopasuj je do najciemniejszego koloru na tarasie, nie będą się brudzić. Masz nowoczesne drzwi i ogrodzenie, styl nowoczesny będzie fajnie wyglądał, trochę geometrii, prostych linii, za to poszalej z roślinami, tak jak teraz w donicach, będzie pięknie.
szi 12:53, 21 sie 2015

Czy tak powinna wyglądać rozplenica? Kupina na jesieni a na z początkiem lata zaczęła wypuszczać jakieś dziwne kłosy, juz myślałam że mi się pomyliło i to nie była rozplenica a tu znowy zdziwienie, bo teraz tamte uschły a wypuszcza kłosy takie jakie powinna mieć.
Czyżby 2 w 1

działka ztalerzowana teraz pozostaje oczyścić, dowieźć ziemi i startować. Oj boję sie strasznie że chwaściszewo powróci zamin trawa urośnie!!!

iwka 12:56, 21 sie 2015

nie wiem co, ale w tej rozplenicy coś rośnie. Trzeba wykopać i oczyścić, miałam to samo z carex the beatles
szi 14:49, 28 sie 2015

Choć ruch tu u mnie znikomy wstawie fotki może ktoś coś doradzi.
Ciągle nie możemy wystartować, bo już trzeci Pan przywozi nam ziemię i przywieźć nie może.
W między czasie ponownie postanowiliśmy wrócić do tematu nawodnienia, więc na początku czeka nas małe kopanie.

W związku z ograniczonymi możliwościami w tym roku chciałabym żeby powstał tylko zarys ogrodu gdzie w przyszłości będę mogła robić dosadzenia. Jednak ten zarys musi być przemyślany żeby później wszystkiego nie przesadzać.
Nie za bardzo mam pomysł na razie wymyśliłam takie coś

i tak:
zamazane to kostka
pomarańczowa rabata - chciałabym jakieś stipę i coś jeszcze np szałwię omszoną
na tej rabacie będzie też oświetlenie (myślałam o świecących kulach różnej wielkości.
różowe kółka to hortensje
przed nimi rozchodnik i jakaś trawa
lewa strona
kółka thuje szmaragd
gwiazdki thuje aurea
przed thujami rozplenice i inne trawki, żurawki
w rogu świerki serbskie (tam bym chciała kiedyś umieścić altanę)
od zachodu thuje
dalej niebieskie trójkąty to brzozy przed nimi kiedys stanie plac zabaw
po lewej od placu zabaw potrzebne jest jakieś drzewo żeby na placu trochę cienia było.
W rogu działki powstanie domek na narzędzia
po prawej skrzynie na warzywa
niżej skład na drewno.
Mam obecnie na dziąłce dwa drzewa
leszczynę i orzech włoski i nie chciałabym ich wywalać.
Ogólnie prawy dolny róg koło orzecha włoskiego to oddzielny temat i na razie przykryję wszystko jakąs matą szkółkarską na przeczekanie może perz i chrzan padną.
Marzy mi się też ścieżka z betonowych prostokątów i to na razie amen.

Dodam jeszcze że nasza działka jest odsłonięta od wschodu, południa i zachodu żadnego sąsiada, żadnych drzew, najbliższe zabudowania 300m więc wieje u nas na maxa, muszę koniecznie zasłonić się choć trochę od tego wiatru.
Szerokość działki około 33 m długość około 44m
Jeśli potrzeba zwymiaruję wszystko
Dominika11 18:26, 28 sie 2015

Witam
oj dzieje się dzieje u Ciebie

donice masz super i nasadzenia też, bardzo mi się podobają
czekam na pozostałe efekty
sarenka 08:24, 31 sie 2015

Bardzo podobają mi się takie donice przy tarasie,tez takie bym chciała,tylko sama nie umiem tego zaprojektować
szi 23:15, 31 sie 2015

sarenka napisał(a)
Bardzo podobają mi się takie donice przy tarasie,tez takie bym chciała,tylko sama nie umiem tego zaprojektować

U mnie nie było problemu z zaprojektowaniem ich, ale jest ogromny problem z jakimś rozsądnym obsadzeniem