Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Droga do spełnienia

Droga do spełnienia

Toszka 12:14, 04 wrz 2016

Nie tylko klona, ja widzę inny potencjalny problem - przepisy nakazują sadzić duże drzewa min. 3-4 metry od granicy. Z sąsiadami mogą być problemy I co tu dużo mówić, sama mam podobny problem z drzewami sąsiada
Klon,hmmm, jak się zadomowi to będzie puszczać 3-4 metrowe "baty" w jeden sezon. Oczywiście nie znamy imienia klona, czyli nie mamy pojęcia jak będzie rósł i przyrastał Jednak przypuszczam, że za 6-7 lat będzie już na wysokości np. kabli trakcji elektrycznej lub telefonicznych (daje je jako przykład wzrostu)
Kawa 12:28, 04 wrz 2016

Toszko świerk kupiony i posadzony bez mojej wiedzy wiem ze będzie wielki ale na razie z różnych powodów nie mogę się go pozbyć. Przy zbyt dużym wzroście będę go ciąć do momentu kiedy nie dam rady. To samo z klon em o ile przeżyje przesadzanie. Pole nawloci to nie moja działka. Przy płocie mam wykoszone na ok metr i Posadziłam dynie żeby nie wchodziło mi to na działkę te samosiejki to nie wierzby.
Kawa 12:31, 04 wrz 2016

To co. Pozbyć się tego klon a już i kupić w to miejsce one drzewko? Bo koła mogę się pozbyć ale świerka na ta chwile nie
Kawa 12:55, 04 wrz 2016

Od 7 lat nikt nie interesuje się ta działka dlatego na kawałku podłożem Posadziłam maliny a dalej co roku dynie i cukinię. Taka nawloc miałam z każdej strony - uroki ostatniego domu
Toszka 12:55, 04 wrz 2016

Trzeba pomyśleć o przyszłości. Zwłaszcza, że działka budowlana. Dom szybciej się buduje aniżeli żywopłot rośnie.
Zrobić plan. Zaplanować żywopłot (bo obudzisz się z ręką w nocniku). Posadzić nawet małe pipcie. Niech rosną.
Przeskoczyć za płot, wyciąć te samosiejki póki małe.
Zaplanować rozsądne, niewysokie drzewka. Poszerzyć i zaplanować ładny dół.
Potem to posadzić i poleżeć brzuchem do góry.
Kawa 13:03, 04 wrz 2016

A mogę sama wyciąć te samosiejki? Nie będę miała problemów ?
Czyli widzisz tam żywopłot Tocha?
Kawa 13:08, 04 wrz 2016

Myślałam tam o żywopłocie grabowym kiedyś potem się rozmyslilam.
Myślisz ze mógłby taki tam być?
Toszka 13:20, 04 wrz 2016

Idź wycinaj i jeszcze tak, by z korzeni nie odrosły. To są młode samosiejki. Nie mają 10 lat. Póki działka nie jest pod opieką właściciela, sama niestety musisz zadbać o swoją przyszłość i to, co wyrasta za płotem. Póki czas. Takie realia

Zapytaj Anbu jak broniła się przed żywopłotem...i co? teraz sama mówi, że jest świetnie.
Kawa 13:27, 04 wrz 2016

Wiem wiem

Dobrze. Samosiejki wytnę w tym tygodniu.
Skończę przekopywać i ściągać trawę i pomyślę O żywopłocie.
Podoba mi się grabowy
iwka 13:35, 04 wrz 2016

dla odstresowania obejrzyj sobie zdjęcia