Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Droga do spełnienia

Droga do spełnienia

Toszka 13:41, 04 wrz 2016

Myśl na przyszłość. Na tym zdjęciu narysuj sobie dom sąsiadów. Zwizualizuj sobie przyszłość.
Znajomy ileś lat temu kupił ziemię. Na uboczu. Pod lasem. Miał dwóch sąsiadów.
Ciszą i spokojem cieszył się 10 lat. W dwa lata za płotem stanęły mu 3 piętrowe apartamentowce.... Ludzie z okien mają widok na jego dom, ogród. A nawet żywopłotu nie ma...

Grabowy żywopłot jest szeroki. Obserwując twój strach przed szerszymi rabatami marnie to widzę. Aby żywopłot liściasty był gęsty, monolityczny, zdrowy musi być dostęp od płotu aby ciąć. Innej opcji nie ma.

I druga sprawa - jak wysoko pociągniesz ten żywopłot. Jak dasz radę ładnie ciąć?
Toszka 13:43, 04 wrz 2016

iwka napisał(a)
dla odstresowania obejrzyj sobie zdjęcia

sugerujesz, że stresuję Kamilcię?
Kawa 13:50, 04 wrz 2016

Nie stresuje sie spokojnie
Kawa 13:52, 04 wrz 2016

Super foty I spitkanie ktorego zazdraszczam
Kawa 13:56, 04 wrz 2016

Masz racje z tym cięciem. Czyli cisy. Kupie male hicsii. Wtedy nie zbankrutuje. I w miare jednolicie bedzie i moga sobie rosnac
anbu 14:26, 04 wrz 2016

Albo szmaragdy sadzone co 60 cm, one chyba wyżej rosną od cisa? Taka mała moja sugestia, Toszka zweryfikuje
Toszka 14:28, 04 wrz 2016

wybierz jednolite drzewka (nie od sasa do lasa).

Dadzą wyższe piętro.

ile szerokości i długości ma ta rabata?

Można ją tak zaplanować aby huśtawka dostała swój placyk i była częścia rabaty.
Toszka 14:32, 04 wrz 2016

anbu napisał(a)
Albo szmaragdy sadzone co 60 cm, one chyba wyżej rosną od cisa? Taka mała moja sugestia, Toszka zweryfikuje

też bym szmaragdy proponowała, bo ich niezaprzeczalnym plusem jest to, że wyżej rosną i wystarczy im potem od środka czubki obciąć i nie trzeba latać i ciąć z dwóch stron. Suma sumarum węższe rosną niż cis, są mniej pracochłonne, zdrowsze (w sensie mniej wymagają uwagi) i...tańsze

Ale to Kami decyzje nie moje.
Kawa 14:45, 04 wrz 2016

Wiem Toszko i dziękuję za sugestie. Zastanowię się plusy i minusy szmaragdow i cisów omawiaĺyśny.
U mnie chodzi o psy tylko i wyłącznie wiec i zabezpieczenie szmaragdow przed nimi. Ale w tym miejscu to nie powinno być trudne.
Rabata licząc od przesadzonwgo klina ma 12 m szeroką na 2 w najszerszym miejscu 2.30 najwezuej za huśtawka
Toszka 15:28, 04 wrz 2016

12 metrów długa... 2-2,30 wąsko
Liczę pod szmaragdy ok. 40cm od płotu (liczę na wcisk). Zakładam, że przy cięciu, korygowaniu szmaragdów w płaską ścianę docelowa szerokość, po latach będzie 60-80cm. Dojście na cięcie potrzeba - tu twój gabaryt odgrywa kluczową rolę

Poszerz rabatę, huśtawce zrób placyk, włącz ją w rabatę, po bokach posadź drzewka, lub coś wyższego, nogi zamaskuj roślinnością.
Zrób iście ogrodowiskową, pyszną rabatę.

Nasadzenia przed rabatami utrudnią psom buszowanie.