mam podobne wzorki ..tylko na dolnych liściach ...pierwszy raz widze takie cuda na hortensjach ...a juz kilka lat je mam .
zignorowałam ten fakt ...bo generalnie ignoruje ogród bo jest bardzo zapuszczony przez ta suszę ...nie mam jak w nim robić ...czekam na deszcz ...obym sie doczekała jutro
Ja też się nie przejmuję za bardzo, ale jak dziś rano zobaczyłam podziurkowane płatki mojej jeżówki posadzonej ledwie wczoraj wieczorem to się troszkę wkurzyłam.
Ja też mam podobne listki głównie na anabelkach. Ale bardziej na młodych listkach. Niczego nie widziałam póki nie zaczęłam rozchylać pąków liściowych a tam mikroskopijne muszki. Myślę że to te skrzydlate mszyce. Nigdy do tej pory nie atakowały hortek małpy. Pryskałam już decisem ale pomogło tylko na chwilę. Teraz często sprawdzam i ręcznie usuwam. Dużo tego nie ma.
Na moich hortkach dziurki w środku liścia wyżarte...też oglądałam dookoła co tam mogłoby się tam szwędać i nic nie widać....mus opryskać je śmierdzielem Znowu uperfumuje okolicę
Angie - no ładna jest - te inne bordowe tez już pięknie kwitną może zdąże zrobić im zdjęcie, u mnie się ta podżerana też przebarwiła i zmarniała bardzo
Zojka no jakoś obłędnie głodne to robactwo u mnie
Justyś i co padało?
oby
ja jakoś baaaaardzo się nie przejmuję ale nie powiem to moja pierwsza hortka więc jakoś mi tak żal
no Mirell nie ma jak zdrowe podejście
Kasia tez bym się wkurzyła.. jedna noc?
kurcze Asia ale ja nic nie znalazłam albo totalnie ślepa jestem
Iwonka no goń goń ale jak jak on niewidzialny
Kasia no wszedzie jakieś robactwo
Ania - no mus pryskać czyms dziaij zobaczę czy nadal chrupią moją hortkę
a tyle paczków na niej .....