Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Droga do spełnienia

Droga do spełnienia

Toszka 16:46, 01 wrz 2017

Zanim kupisz graby to poczytaj wątek grabowo-chorobowy...
Anda 17:41, 01 wrz 2017

Kami, ja też jestem za pierwszą wersją
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kawa 19:03, 01 wrz 2017

Toszko czytalam
I grabowy i bukowy
Na cisa mnie nie stać teraz
Tuje jeszcze alw chyba nie chcę

Jolus za brzozamijakos nie przepadam ukogos mi sie podobaja
Ewunia dzięki za glos
Toszka 09:55, 02 wrz 2017

Jako, ze sama za tujami nie przepadam, ale z rozsądku mam sekwencję żywopłotu szmaragdowego powiem tylko tyle, że mi nie przeszkadza, widzę tylko zieloną ścianę, a swoją funkcję spełnia znakomicie. I co ważne - cały rok jest zielono. Liściaste żywopłoty zimą w praktyce nie istnieją. A zimą szybko jest ciemno, palimy światło i dajemy widok przez okna do swoich domów.
kerii 11:19, 02 wrz 2017

Jako że jestem świeżo po cięciu żywopłotu z tuj i grabów to chwilowo jestem anty żywopłotowa i preferuje wysoki i szczelny płot

Ale tak serio to najpraktyczniejszy wydaje się być z tui, szybko rośnie, nie drogi i zawsze zielony. Z krzaków liściastych jest bardziej pracochłonny co najmniej dwa albo trzy razy do roku musisz ciąć, na jesień liście grabić, dodatkowo zielony i zasłania tylko w sezonie.

A może chwilowo posadź jakieś pnącze na ogrodzeniu a nie wykluczone że żywopłot zafunduje Ci ewentualny przyszły sąsiad
Toszka 12:54, 02 wrz 2017

Kochane, nie róbcie tego sąsiadom i nie sadźcie pnączy na płotach sąsiedzkich. Wiem ile pracy i walki kosztuje mnie posadzone takie pnącza - przełażą do mnie, sieją się, włażą mi na rośliny, niektóre duszą...ja się na to nie pisałam i nikomu nie życzę
JoannaDe 11:35, 03 wrz 2017

To i ja oddam głos na żywopłot po całości.

A nie myślałas nad ligustrem? Masz przecież już u siebie to wiesz że w miarę bezproblemowy, szybko rośnie i zimozielony. Tylko to cięcie kilka razy w sezonie...
Kasya 12:34, 03 wrz 2017

ja bym robila szybko zielony zywoplot po calosci
ale jezeli bedzie widok na calosc, to nie robila bym jednolitej sciany tylko co jakis czas pomiedzy szmaragdy, kórniki czy inne wplotla kompozycje z cyprysikiem ivonne, columnaris itp
AnnaCh 12:47, 03 wrz 2017

Ligustr zimozielony? No chyba raczej nie
Ja bym poszła w szmaragdy, których na początku mojej drogi ogrodowej nie darzyłam wielką sympatią, ale zmieniłam o nich zdanie. Mega szybko rosną, jak mają wodę, zimą jest zielono, ogólnie nie powiem teraz już złego słowa
polinka 18:39, 03 wrz 2017

Oddaje głos za całym żywopłotem smaragdowym. Cis-wiadomo szlachetniejszy ale rozumiem, cena odgrywa tutaj duże znaczenie